Nem csak dekoráció – a biztonságos csírafogyasztás 5 alapszabálya
Ha eddig az étteremben a tányér szélére kotortad a díszítésnek szánt színes, különleges csírákat, akkor ezentúl ne tedd! Sőt, arra biztatunk, hogy ne csak étteremben, otthon is bátran fogyaszd és tedd a mindennapi étkezéseid részéve ezeket a nem mindennapi vitaminbombákat.
A számtalan vitamin mellett ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket, fehérjéket is tartalmaznak. A csírázott mag kiváló antioxidáns, segítségével még a stressz és a fáradtság is könnyebben leküzdhető. Soroljuk tovább?
Segíti az emésztést, kiválóan méregtelenít, görcsoldó és gyulladáscsökkentő. Ráadásul annyira koncentráltan vannak benne a jótékony anyagok, hogy a kifejlett növényhez képest kisebb mennyiség is elegendő belőle ahhoz, hogy elérje a hatását. Ma már a legtöbb nagy élelmiszerüzlet polcain megtalálhatóak a jó minőségű csírák, melyek az egészséges életmód térnyerésével, egyre népszerűbbek.
1 – Csak ellenőrzött terméket vásárolj!
A magokból előbújó csíranövények tartalmazzák a növény kifejlődéséhez szükséges összes enzimet, melyre az emberi szervezetnek is nagy szüksége van. Azonban a csíranövénybe szennyeződések is bekerülhetnek akár a magból, akár a növekedéséhez szükséges vízből. Ezért olyan csírát vásárolj, amit ellenőrzött körülmények között állítanak elő!
2 – Frissen fogyaszd, hűtve tárold!
A csírák megfelelő hőmérsékleten akár 8-9 napig is megőrzik frissességüket. Figyelj a csomagoláson feltüntetett szavatossági időre és az ott megjelölt módon, hűtőben tárold a csírát!
3 – Vegyszermentes magból vegyszermentes csíra
Akár magad vágsz bele a csíráztatásba vagy készen vásárolod a csírákat, figyelj rá, hogy olyan magokat használj, amelyeket már úgy termesztettek, hogy azok emberi fogyasztásra szánt csíráztatásra valók. A nagy és kisebb áruházláncok polcain található BIO CSIRI csírákat csak ilyen, tanúsított zöldség és gabona magvakból termesztik, valamint a mungóbabcsíra kivételével bio tanúsítvánnyal is rendelkeznek. Így biztos lehetsz benne, hogy szennyeződésmentes és tökéletes minőségű csírát eszel.
4 – Csak mértékkel!
A csírák, a magból éppen előbújó növényke koncentráltan tartalmazza mindazon anyagokat, melyet a kifejlett zöldségek, például egy hagyma, brokkoli vagy retek. Éppen ezért nem javallott egyszerre túl sokat elfogyasztani belőle.
5 – Bármit nem lehet csíráztatni
Tájékozódjunk, mielőtt nekifognánk az otthoni csíráztatásnak. Kedvünk szerint bármelyik növényt ugyanis nem csíráztathatjuk. Vannak olyanok, amelyeket nem ajánlott vagy egyenesen tilos fogyasztani, ilyen például a paprika vagy a paradicsom csírája is.
Nemcsak főételek díszeként, hanem reggelihez és hideg vacsorához is tökéletes lehet. Remekül feldobja a különböző szendvicskrémeket is. Ha akár csak kis mennyiségben is fogyasztjuk őket, biztosak lehetünk benne, hogy aznap is sokat tettünk az egészségünkért.
A cikk elkészítésében szakmai partnerünk a Bio Csiri volt.
Fotók: Bio Csiri
Érdekel az egészségtudatos életmód? EGÉSZSÉG rovatunkban számos hasznos cikket találsz a témában.
Neked ajánljuk
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...