Egészben sült oldalas rozmaringos burgonyapürével
Bár az oldalas nem tartozik a diétás fogások közé, ki ne emlékezne a nagyi sült oldalasára jószívvel? Most egy kicsit újragondolt receptet hoztunk, egészben sült oldalast rozmaringos burgonyapürével. A sertéshús a magyar emberek asztalán hagyományosan régóta jelen van, azzal azonban már kevesen vannak tisztában mennyi húst érdemes fogyasztani a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként. Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek. Mit is takar egy egység? Például: 10 dkg sovány sertéshúst, baromfit, marhát, borjút (nyers tömeg), 5 dkg sovány felvágottat, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágottat.
Egészben sült oldalas recept – hozzávalók:
- 1,5 kg oldalas
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek só
- 4 ek olaj
- 4 gerezd fokhagyma + 1 fej fokhagyma
- 2 ek paradicsompüré
- 1 ek mustár
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek ketchup
- 2 ek méz
- 1 csipet chili pehely
- 1 kk őrölt kömény
- 2 rozmaring ág
- 2 fej lilahagyma
- 1 db alma
Elkészítés
A húst besózzuk, majd állni hagyjuk, addig elkészítjük a pácot.
Az olajban elkeverjük az apróra vágott vöröshagymát, a 4 gerezd fokhagymát, a paradicsompürét, a mustárt, a chili pelyhet és az őrölt köményt. Ezzel bekenjük a húst.
A tepsiben elrendezzük a felvágott lilahagymát, a felszeletelt almát, a rozmaringot és a félbevágott egész fokhagymát. Erre ráhelyezzük a húst és 130 fokon 3-4 órán át sütjük.
Összekeverjük a ketchupot, a szójaszószt a mézzel és a sütési idő utolsó fél órájában bekenjük vele a húst.
A rozmaringos burgonyapüré receptje és elkészítése
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 ág rozmaring
- 25 dkg vaj
- 1 dl forró tej
- 1 csipet szerecsendió
- 1 ek só
A krumplit megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és sós vízben a rozmaring ággal megfőzzük. Ha kész, akkor leszűrjük. A megfőzött krumplit összetörjük, hozzákeverjük a vajat és a tejet, majd utolsó lépésként hozzáadjuk a szerecsendiót reszelve.
Jó étvágyat kívánunk és bősegesen terített ünnepi asztalt! Még több ötletet találsz RECEPTEK rovatunkban.
Tudtad?
A vöröshúsok a bennük lévő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb tehát a hús színe, annál magasabb annak vas tartalma. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen.
A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében.
A sertéshúsban található nátrium és kálium is, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában.
A cikk megjelenését az Agrármarketing Centrum (AMC) sertéshúsfogyasztást népszerűsítő kampánya támogatta.
Fotók és recept: Agrármarketing Centrum
Neked ajánljuk
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Egyedi igényekre egyedi stílussal válaszol Takács Tímea faldekor művész
Takács Tímea, a Timi Wall Art alapítójának lendületes, vidám...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...