A koratavaszi erdőalja-illatának tulajdonosa: a zamatos turbolya

Ismerjük-e vajon a közvetlen környezetünk természetes növényvilágát? Irtjuk-e az utálatos gyomokat, vagy szelíden barátkozunk velük? Halmos Monika, elismert fitoterapeuta, az ehető természet hazai szakértője, küldetésének tartja, hogy minél többekkel megismertesse a vadnövények különleges világát, hogy mindannyian felfedezhessük a talpunk alatt elterülő házi patikát, ízletes saláta-tengert! Ezúttal a zamatos turbolyával ismertet meg, melyhez recept ötleteket is hozott.
A zamatos turbolyát kissé elfeledtük, pedig eleink nagy becsben tartották. Kora tavasszal, de enyhébb téli napokon is kikandikálnak harsogóan friss levélkéi – de kell hozzá némi melengető napsugár, hogy zamatossá érlelje. Aki megbarátkozott erős, ánizsos aromájával, annak a finomra metélt leveleivel ízesített mártogató biztosan kedvence lesz. Kár, hogy ez az üde zamat csak frissen élvezhető – tehát ki kell használni azt a néhány tavaszi hetet, amikor az akácosok alját belengi a zamatos turbolya átható illata.
A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) méltatlanul mellőzött növényünk, ami hazánkban szinte mindenhol megtalálható, a májusi akácosok szívesen viselik gondját. Illata ánizsos, édeskés ízű – nevezik édespetrezselyemnek is. Egynyári növény, amelyet már az ókori Rómában is ismertek. Levele többszörösen szárnyasan összetett, a petrezselyemére hajaz, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll. A levelek teája vértisztító, anyagcsere-serkentő. Az íze pedig magáért beszél! A francia Fines Herbes fűszerkeverék elengedhetetlen része a turbolya (már egy XVII. századi francia szakácskönyv is jegyzi e fűszerkeveréket, s benne a turbolyát), s az ismert frankfurti zöld szósz sem nélkülözheti. „Jómagam imádom rágcsálni a turbolya friss leveleit, szószba, salátába vagdalni, palacsintába sütni…” -vallja a szerző.
Turbolyás mártogató recept
A turbolyás mártogatóhoz nem kell más, mint 2 dl tejföl, egy marék friss, akár virágzó turbolya, és pici só. A megmosott turbolyát egészen finomra vágjuk, a tejfölbe keverjük. Megsózzuk, majd lefedve legalább 30 percre behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Főtt tojással, friss péksüteménnyel kellemes tavaszi reggeli. A főtt tojást bele is reszelhetjük a mártásba, így még táplálóbb lesz: kínálhatjuk főtt hús, vagy füstölt sonka mellé.

Turbolyás körözött recept
A hagyományos körözött igazán tavaszias ízekkel kecsegtet, ha turbolyával gazdagítjuk. Ha jó érett juhtúróhoz sikerül jutni, az a legtökéletesebb a zamatos turbolya erős aromájához!
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 10 dkg tejszínes krémsajt, 5 dkg vaj, egy evőkanál mustár, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál paprikakrém, 1 csokor friss turbolya
A juhtúrót a krémsajttal meg a puha vajjal simára keverjük. Hozzáadjuk a mustárt, belereszeljük a fokhagymát, majd a paprikakrémmel és felaprított turbolyával pikánsra ízesítjük. Megkóstoljuk, hogy kíván-e még egy kis sót is: a juhtúró amúgy is sós, de olykor szükség van még egy kis utánsózásra. Ínyencek egy csöpp csípős paprikával tehetik még izgalmasabbá az íz-egyveleget. Lefedve néhány órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
A turbolyás receptekhez hasonló, izgalmas ehető növényrecepteket keressétek a RECEPTEK rovatunkban!
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel hírlevelünkre!
A cikk fotóit, szövegét és a recepteket köszönjük Halmos Monikának!

Boldog húsvétot Skandináviából!
A húsvét Európa-szerte kiemelt ünnepkör, azonban régiónként,...

Az 5 legjobb húsvéti kuglóf egy receptben
Bár nem ősi magyar szokás, de a húsvéti kuglóf nálunk is állandó...

Ajándékozz új külsőt a muskátlinak! Kreatív kézműves ötletek újrahasznosított virágtartókhoz
A muskátli igazán jól mutat újrahasznosított kaspóban is. Egyszerű...

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Egy korty gondoskodás – családi szörpsztori a Spájzból
Négy üveg eltulajdonított házi bodzaszörppel indult minden, mára...

Az 5 legjobb húsvéti kuglóf egy receptben
Bár nem ősi magyar szokás, de a húsvéti kuglóf nálunk is állandó...
Legújabb cikkeink
Legolvasottabb
