Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása

Receptek

Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő sütőtökkrémleves. Nemcsak nagyon könnyű és gyors az elkészítése, de vitaminokban gazdag, „melegítő” hatású étel, aminek a megjelenése is garantálja az őszies, bekuckozó hangulatot.

Hoztunk nektek egy alap sütőtökkrémleves receptet, és számos kreatív variációt, amivel izgalmasabbá tehetjük ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt.

Hirdetés

A sütőtökkrémleves alap receptje

A sütőtökkrémleves készítők két, jól elkülönült táborba sorolhatóak. Az egyik tábor a zöldség sütésével, a másik a főzéssel kezdi a leves készítését.

Előbbi esetben a recept legbonyolultabb és legmunkásabb részét lehet megspórolni, ami nem más, mint a tök meghámozása. Sütés esetén elegendő feldarabolni, a magházat kikaparni és sütőpapírral borított sütőbe tenni a szeleteket. 180 fokon, légkeveréses sütőben egy bő fél óra alatt puha alapanyagot kapunk a leveshez. A sütőtökkrémleveshez a megsült darabokat, lehúzva a héjáról, egy tálba kanalazzuk. Kevés vízet, sót, borsot, szerecsendiót adunk hozzá és összeturmixoljuk. Ezzel készen is van az alaplevesünk.

A másik változatban, a főzés esetében, a kezdőlépés a tök meghámozása, magház kiszedése. Ezek után apró kockákra vágjuk a sütőtök narancsos húsát és mehet egy lábasba annyi vízzel, hogy pont ellepje a tök kockákat. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. Amikor a zöldség puha lesz, botmixszerrel összeturmixoljuk.

Hozzávalók

  • 1 nagyobb sütőtök
  • víz
  • bors
  • szerecsendió

 

Sütőtökkrémleves recept

Variációk egy témára, azaz változatok sütőtökkrémleves receptekre

1. Gyömbéres- fahéjas sütőtökkrémleves édesszájúaknak

A fent leírt alaplébe gyömbért reszelünk, ízlés szerint fahéjat adunk hozzá és egy kevés kókusztejjel felforraljuk.

2. Fűszeres, magyaros sütőtökkrémleves

Ez a változat főzés esetében egy kisebb fej hagyma üvegesre párolásával kezdődik. Erre tesszük a sütőtökkockákat, mehet mellé néhány fokhagyma gerezd, egy hintésnyi pirospaprika. Jól elkeverjük, majd felöntjük vízzel és az alaprecept fűszerei mellett babérlevelet is teszünk az edénybe. Mikor a zöldség puhává főtt, a babérlevelet kiszedjük és egy kevés főzőtejszínnel összeturmixoljuk.

3. Nagyon „tökös” sütőtökkrémleves

Az alaplevesünket főzőtejszínnel sűrítjük. Közben tökmagot píritunk egy üres serpenyőben. Tálaláskor tökmagolajjal és píritott tökmagokkal hintjük meg a levest.

4. A Vidéki Élet Magazin kedvence

Az alaplevest főzőtejszínnel sűrítjük. Egy kisebb kovászos cipó belét kanállal kiszedjük, 5 percre előmelegített sütőbe tesszük. Mikor az üres cipónk kicsi színt és ropogósságot kapott a hőtől, kivesszük a sütőből és ebben tálaljuk a levest. Tetejét píritott tökmaggal és morzsolt kecskesajttal szórjuk meg.

Jó étvágyat mindenkinek!

Fotó: free fotó/Pexels

A  sütőtökkrémleveshez  hasonlóan izgalmas vidéki ízeinket, kipróbált receptjeinket RECEPT rovatunkban találod. 

    Neked ajánljuk

    Legújabb cikkeink

    Kövess minket

    A legújabb tartalmak várnak Rád!

    Jeles napok

    Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története

    Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült gesztenyéiről áradozott. De valahogy nekem már nem adatott meg az a fenséges ízű, egészséges gesztenye-majszolás élménye, mindig csak valami félig kemény, félig mállós, néha avas, gesztenyére cseppet sem emlékeztető gubacsokat sikerült beszereznem. Úgyhogy fel is adtam eme remek téli nassolást.

    Legolvasottabb

    {"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

    Szerintünk

    Hírlevél

    Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!