Kedvenc kencéink – szendvicskrémek hétfőtől péntekig
A szendvicskrémek igazán hálás fogások az elfoglalt háziasszonyok menüjében, hiszen változatosak és általában mindenki szereti őket. Egy kis előretervezéssel gyorsan és könnyen elkészíthetők. Reggelire vagy vacsorára is remek választás pirítóssal és friss zöldségekkel tálalva. Kiválólan bevethetők baráti összejöveteleken is. Ha lehetőséged van rá, készítsd el egy nappal korábban, hogy az ízek jól össze tudjanak érni a hűtőben!
Tojáskrém
Főzz keményre 6-8 tojást, majd pucold meg! Szakállas trükk, de azért a teljesség kedvéért legyen itt – a tojásokat forrástól számított 15 percig főzd, miután leöntötted róla a forró vizet, alaposan hűtsd le hideg vízzel, hogy a fehérje szépen elváljon a héjtól. A főtt tojásokat vágd össze kis darabokra, majd adj hozzá sót, borsot, egy teáskanálnyi mustárt, egy evőkanál tejfölt és egy evőkanál majonézt! Ezt követően pürésítsd botmixerrel! Ha nem elég krémes, keverj még bele ízlés szerint tejfölt és majonézt! Végül ízesítsd apróra vágott újhagymával, a zöldjét is tedd bele nyugodtan!
Kacsamájkrém
Fél kiló kacsamájat kisebb, de nem túl kicsi darabokra vágok. Egy fej nagyobb vöröshagymát felkockázok és kacsazsíron, disznózsíron vagy kókuszzsíron üvegesre párolok. A tűzről levéve pirospaprikát adok hozzá, majd ráteszem a kacsamáj darabokat. Az egészet közepes lángon elkezdem főzni, majd amikor megrottyan, majoránnát és borsot is szórok rá. Nem túl sokat, mert kiemelni akarom a kacsamáj ízét, nem elnyomni. Addig főzöm, amíg már nem véres, ha megnyomok egy kacsamáj darabot. Ekkor elzárom és hagyom kihűlni. Ha kihűlt, akkor húsdarálón ledarálom vagy kis adagokban az aprítóba teszem! Ezután sózom és teszek bele egy kis mustárt ( 1-2 teáskanálnyit), majd jól összekeverem.
Szerda
Tepertő krém
Két tojást keményre főzök, majd hagyom kihűlni. Kb. 30 dkg tepertőt húsdarálón ledarálok, vagy kis adagokban az aprítógéppel pépesítem. A két tojást a sajtreszelőn lereszelem és hozzá keverem a már ledarált tepertőhöz. Sózom és még hozzá teszek egy kevés ( 1-2 teáskanál) mustárt. Az egészet jól összekeverem és kész!
Csütörtök
Padlizsánkrém
Süss meg két-három padlizsánt a sütőben 200 fokon! Akkor van készen, ha a héja megkeményedik és ha óvatosan megérinted, érzed, hogy a héj már elvált a növény húsától. Miután kihűlt, hosszában szétvágjuk a héját és kikanalazzuk a belsejét egy olyan tálba, amiben botmixerrel tudjuk pürésíteni. Ezt követően 2-3 gerezd fokhagymát megpucolunk és fokhagmya nyomón keresztül hozzáadjuk a padlizsán püréhez. Sóval, borssal és olívaolajjal ízesítjük. Ha a nem vegán verzió is szóba jöhet, tegyél bele kevés tejfölt és majonézt is.
Péntek
Halkrém
Négy darab 80 grammos olívaolajos tonhalkonzervet bonts fel, a tetején összegyűlő olajból érdemes leönteni! A Rio Mare a legfinomabb, legalábbis nekünk. Villával törd össze a tonhalat, adj hozzá egy fej apróra vágott lilahagymát, ízlés szerint sót. Bár olajos a tonhal, de szoktam hozzá frissen egy kis extra szűz olívaolajat adni. A fenti kencékhez hasonlóan tejfölt és majonézt keverek hozzá a végén.
Tipp! Ha pedig minden szendvicskrém rákerült a pirítósra, tegyünk a tetejére csírákat, nem csak dekoratívak, hanem rendkívül finomak és egészségesek is! Olvassátok el Vitaminpótlás csírákkal cikkünket!
Jó étvágyat kívánunk!
Neked ajánljuk
Egyedi igényekre egyedi stílussal válaszol Takács Tímea faldekor művész
Takács Tímea, a Timi Wall Art alapítójának lendületes, vidám...
Így ültess tulipánhagymákat a kiskertbe
A hagymás növények legtöbbjének is most van itt az ideje földbe...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
A csíkmadarasi Zsigmond Malom Fogadó története
A csíkmadarasi Zsigmond Malom panzió története több mint egy...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...