Rozmaringos fokhagymás sült cékla
A sült cékla régi nagy kedvencünk. Ennek a csodaszép színű zöldségünknek a népszerűsége szerencsére sokat nőtt az elmúlt pár évben, de többnyire még ma is inkább savanyúságként ismert. Jó tudni, hogy annyira egészséges, hogy akár mindennap is érdemes fogyasztani. Változatosan elkészíthető, a savanyúság mellett frissen préselt levéből, melyet más gyümölcsökkel, zöldségekkel keverve (például alma, sárgarépa) igazi multivitamint készíthetünk házilag, de majonézes salátaként is brilliáns, nem is beszélve mai menünkről, a sült változatáról. A rozmaring fűszerkertünk egyik slágernövénye, mindenhez is használjuk, melyhez a fokhagyma kiváló társítás.
Elkészítés:
A céklát megmossuk, levágjuk a végeit. Fontos, hogy nem kell megházmozni. Negyed vagy nyolcas cikkelyekre vágjuk és beletesszük egy sütőedénybe. A fokhagymát gerezdekben (ez esetben két fej javasolt) vagy fokhagymanyomón áttörve rászórjuk a céklára. A rozmaringot keveleire szedjük a céklára szórjuk. Ha szárítottal dolgozunk, akkor rámorzsoljuk. Ezt követően meglocsoljuk olívaolajjal, sót és borsot hintünk a tetejére.
A sütőedény aljába ujjnyi vizet öntünk, majd lefedjük alufóliával. Sütőben 175 fokon megsütjük. Elég sokáig fog tartani, ha jó puhára szeretnéd sütni, ezért egy óra múlva érdemes először megnézni mennyire puhult meg a cékla.
Ha még izglalmasabbá szeretnéd tenni, bátran pakolj bele negyedbe vágott lilahagymát, sárgarépát, édesburgonyát és más gyökérzöldségeket. Nem lehet elrontani. Arra érdemes figyelni, hogy az édesburgonyát elég félidőben hozzáadni, mert sokkal gyorsabban megpuhul, mint a cékla.
Önállóan is fogyasztható, különösen a böjti időszakban és húsmentes napjainkon, de köretként is csodás. Sült fogashoz vagy kacsamellhez szoktuk még készíteni.
Tipp! Fűszeres olajjal is meglocsolhatod, ha nincsen időd például fokhagymát pucolni. Ha pedig semmi sincsen otthon a hozzávalókból, látogass el az Ittaszezonhoz, akiktől termelői finomságokat rendelhetsz házhoz, mellyel nem csak az egészségednek kedvezel, de sokat teszel a fenntarthatóságért is, ha hazai és szezonális élemiszereket fogyasztasz!
Jó étvágyat kívánunk!
Neked ajánljuk
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...