
Rozmaringos fokhagymás sült cékla
A sült cékla régi nagy kedvencünk. Ennek a csodaszép színű zöldségünknek a népszerűsége szerencsére sokat nőtt az elmúlt pár évben, de többnyire még ma is inkább savanyúságként ismert. Jó tudni, hogy annyira egészséges, hogy akár mindennap is érdemes fogyasztani. Változatosan elkészíthető, a savanyúság mellett frissen préselt levéből, melyet más gyümölcsökkel, zöldségekkel keverve (például alma, sárgarépa) igazi multivitamint készíthetünk házilag, de majonézes salátaként is brilliáns, nem is beszélve mai menünkről, a sült változatáról. A rozmaring fűszerkertünk egyik slágernövénye, mindenhez is használjuk, melyhez a fokhagyma kiváló társítás.

Hozzávalók (4 főre):
6-8 darab nagyobb cékla
1-2 fej fokhagyma
1 ág friss rozmaring, szárított is jó
olívaolaj
só
bors
Elkészítés:
A céklát megmossuk, levágjuk a végeit. Fontos, hogy nem kell megházmozni. Negyed vagy nyolcas cikkelyekre vágjuk és beletesszük egy sütőedénybe. A fokhagymát gerezdekben (ez esetben két fej javasolt) vagy fokhagymanyomón áttörve rászórjuk a céklára. A rozmaringot keveleire szedjük a céklára szórjuk. Ha szárítottal dolgozunk, akkor rámorzsoljuk. Ezt követően meglocsoljuk olívaolajjal, sót és borsot hintünk a tetejére.
A sütőedény aljába ujjnyi vizet öntünk, majd lefedjük alufóliával. Sütőben 175 fokon megsütjük. Elég sokáig fog tartani, ha jó puhára szeretnéd sütni, ezért egy óra múlva érdemes először megnézni mennyire puhult meg a cékla.
Ha még izglalmasabbá szeretnéd tenni, bátran pakolj bele negyedbe vágott lilahagymát, sárgarépát, édesburgonyát és más gyökérzöldségeket. Nem lehet elrontani. Arra érdemes figyelni, hogy az édesburgonyát elég félidőben hozzáadni, mert sokkal gyorsabban megpuhul, mint a cékla.
Önállóan is fogyasztható, különösen a böjti időszakban és húsmentes napjainkon, de köretként is csodás. Sült fogashoz vagy kacsamellhez szoktuk még készíteni.
Tipp! Fűszeres olajjal is meglocsolhatod, ha nincsen időd például fokhagymát pucolni. Ha pedig semmi sincsen otthon a hozzávalókból, látogass el az Ittaszezonhoz, akiktől termelői finomságokat rendelhetsz házhoz, mellyel nem csak az egészségednek kedvezel, de sokat teszel a fenntarthatóságért is, ha hazai és szezonális élemiszereket fogyasztasz!
Jó étvágyat kívánunk!
Neked ajánljuk

Ajándékozz új külsőt a muskátlinak! Kreatív kézműves ötletek újrahasznosított virágtartókhoz
A muskátli igazán jól mutat újrahasznosított kaspóban is. Egyszerű...

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Boldog húsvétot Skandináviából!
A húsvét Európa-szerte kiemelt ünnepkör, azonban régiónként,...

Az 5 legjobb húsvéti kuglóf egy receptben
Bár nem ősi magyar szokás, de a húsvéti kuglóf nálunk is állandó...

Egy korty gondoskodás – családi szörpsztori a Spájzból
Négy üveg eltulajdonított házi bodzaszörppel indult minden, mára...

Az 5 legjobb húsvéti kuglóf egy receptben
Bár nem ősi magyar szokás, de a húsvéti kuglóf nálunk is állandó...