
Gnocchi házilag
A gnocchi olasz tésztaétel, közeli rokonságban áll a nokedlivel és a sztrapacskával. Valójában a bohókás nevű krumplinudli olasz változata. Mi most készítettük el először házilag, és mindenkinek csak ajánlani tudom. Sokkal ízletesebb, mint a bolti, könnyebb és zaftosabb a tésztája, össze sem lehet őket hasonlítani. Az elkészítése viszont elég időigényes művelet, úgyhogy ne akkor kezdjünk hozzá, amikor már kopog a szemünk az éhségtől.

A gnocchihoz:
– 75 dkg krumpli
– 75 dkg liszt
– 35 dkg juhtúró
– 2 tojás sárgája
– só, snidling
A szószhoz:
– 1 kis fej lilahagyma
– 2 szál újhagyma
– 15 dkg füstölt, érlelt sonka
– 35 dkg gomba vegyesen, tetszés szerint (mi barna csiperkével és sitake gombával készítettük)
– 1 ek olíva olaj
– 5dl tejszín
– 3 ek tejföl
– nagy marék friss bazsalikom
– 5 ág friss kakukkfű
– 1 ág rozmaring
– só, őrölt tarkabors ízlés szerint
Elkészítés:
Megpucoljuk a krumplit, felkockázzuk, és feltesszük főni.
Amíg a krumpli fő, elkészítjük a szószt. Kevéske oliva olajon megpirítjuk a felszeletelt sonkát (pár perc elég neki), aztán a felaprított hagymát. Hozzáadjuk a gombát is, és hagyjuk megpirulni (8-10 perc). Beletesszük az apróra vágott fűszereket, szépen megfonnyasztjuk. Megszórjuk sóval és borssal. Végül felöntjük tejszínnel és tejföllel. Akkor lesz kész, ha felforrt, vagyis „még egyet rottyan”.
Ha a krumpli megfőtt, leszűrjük, és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a juhtúrót, a tojás sárgáját, ízlés szerint sót és felaprított snidlinget. Végül apránként annyi lisztet, amíg jól gyúrható tésztát kapunk. (A juhtúró miatt elég sok kell bele.) Kb. 3 centi vastag rudakat sodrunk belőle, 3-4 centinként felvágjuk, majd kis golyókká formázzuk. A tetejét bevagdossuk, vagy villával bordázzuk, hogy jobban tapadjon rá majd a szósz. Lobogó vízbe dobjuk és addig főzzük, amíg fel nem jön a víz színére (4-5 perc).
Végül a kész gnocchit nyakon öntjük a szósszal.
Jó tudni:
Ha a gombát száraz serpenyőbe tesszük (zsiradék és folyadék nélkül), és nem sózzuk meg, akkor nem ereszt levet, hanem szép roppanósra pirul.
Lévai Magdolna receptje
Jó étvágyat kívánunk!
Neked ajánljuk

Ajándékozz új külsőt a muskátlinak! Kreatív kézműves ötletek újrahasznosított virágtartókhoz
A muskátli igazán jól mutat újrahasznosított kaspóban is. Egyszerű...

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Boldog húsvétot Skandináviából!
A húsvét Európa-szerte kiemelt ünnepkör, azonban régiónként,...

Az 5 legjobb húsvéti kuglóf egy receptben
Bár nem ősi magyar szokás, de a húsvéti kuglóf nálunk is állandó...

Egy korty gondoskodás – családi szörpsztori a Spájzból
Négy üveg eltulajdonított házi bodzaszörppel indult minden, mára...

Az 5 legjobb húsvéti kuglóf egy receptben
Bár nem ősi magyar szokás, de a húsvéti kuglóf nálunk is állandó...