A bútorfestő 270 éves háza

Házunk és kertünk , Otthonok

A vidéki arborétummal szomszédos kertben régi, lehasznált bútorok kapnak stílusos új külsőt, születnek színeikben újjá. Hogy elfoglalják helyüket odabent, a kreatív bútorfestő zirci házában, vagy útra keljenek megrendelőik otthonába.

Zirc - bútrofestő háza - videkielet.hu

Marina 270 éves háza eredetileg a Zirci Ciszterci Apátság épületegyütteséhez tartozott. 90 éve a családja tulajdona lett, így kisgyerekként ő is itt lakott szüleivel. S, bár a nagyszülők halála után az örökösök eladták, Marina visszavásárolta és újjávarázsolta az ingatlant.

Marina, a bútorfestő háza Zircen

A teljes felújítás öt évig tartott, majd a ház a találó „Angolkert Udvarház” nevet kapta. Már a ligetes kertbe lépve – mely ma is határos a Zirci Arborétummal – békebeli, nyugodt légkör fogadja a látogatót.

Marina bútorfestő vidéki otthona - nappali

-„Azt gondolom, hogy egy ház berendezése nagyban függ az épület hangulatától. Ez a részben boltíves, részben fagerendás épület szereti a kicsit romantikus-vidéki stílusú bútorokat. Persze egy kevés retró – a finomabb fajtából – még nyugodtan beilleszthető.” – mesél Marina az általa összeállított eklektikus enteriőrökről, melynek bútorai egy-egy hosszabb kutatómunka során kerültek a házba sőt, itt szinte semmi sem új!

Marina bútorfestő zirci vidéki háza - konyha kékekkel

Vannak olyan darabok, amiért 300 kilométert utazott, de semmit nem vett drágán, mert szerinte annak nincs semmi „sportértéke”! Aztán a darabokat újrahangolta a helyiségek színe-hangulata alapján: ilyen az ónémet kétajtós szekrény, amiről a megfeketedett lakkot egy hétig csiszolta és a faragások kis bronz waxot kaptak. A hálóban lévő csomós nyírbetétes éjjeli szekrényt és fésülködőt eredeti állapotban vette egy idős nénitől.

Marina zirci bútorfestő stílusos vidéki otthona

Mostanában retró bútorokat hangol át színesre, sok ötlettel, geometriával. E stílus könnyedsége, kissé leegyszerűsített formája, a tűlábak íve sok lehetőséget ad. Itt aztán jöhetnek a színek és akár a meghökkentő kategória is megengedett.

Marina bútorfestő munkája Annie Sloan krétafestékkel
Felújított antik szekrény Annie Sloan festékekkel, waxokkal - Marina bútorfestő által

Marina több, mint öt éve foglalkozik a bútorfelújítással, tagja a hobbi bútorfestők csoportjának is. Egy véletlen szerencse folytán találkozott „Nemiskacat” Enikővel, az Annie Sloan festékek egyik hazai forgalmazójával és a termékekbe egy csapásra beleszeretett. Mivel a letisztított felületek csiszolás nélkül azonnal festhetők velük, egyszerűbb és gyorsabb lett az addigi művelet. Először a család, a barátok, a szomszédok bútorfelújítása következett, csupán boldogságból…

Marina zirci bútrofestő Annie Sloan sablonnal dolgozik

Közel 100 lefestett tárgy után rengeteg tapasztalattal bővelkedve, az Alkotó Energia országos pályázatán is díjat nyert. Saját „Marina Home” facebook oldalán is inspirálja követőit, itt minden munkája látható, sőt naponta tesz fel képeket a folyamatokról és a technikákról. Így született meg Zircen a „Marina Műhelye” workshop, melynek a helyi Reguly Antal Múzeum adott helyet, de Marina saját kertjében is fogad tanulni vágyókat.

Felújított paraszti székek a Nemiskacat termékeivel - Marina bútorfestő által

-„A szabad alkotás nálam nagyon fontos! Sosem kutatom az internetet ötletekért, senki művét nem másolom. Egy darabig csak ismerkedek a bútorral: nézem, gondolkodom, hogy mi állna neki jól? Aztán megjön az ötlet! Nagyon izgalmas technikákat használok, amiket gyakran én fejlesztek ki. Mindig három színnel dolgozom, legalább. A bútorfestés kis része maga a festés, mert leginkább a mérés, a színkeverés és a gondolkodás a lényeg… ez igazán összetett és szép feladat!” –  mesél Marina a szenvedélyéről és a ház bútorait, a megrendelésre készített remekműveket elnézve hiszünk neki.

Szöveg: Böjtös Kinga, képek: Marina, Böjtös Kinga

Tetszett ez a cikk? Nézd meg a többi riportunkat is VIDÉKI OTTHONOK rovatunkban!

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!