A gyógynövények mesés világa

Életünk , Egészség

Sokat olvashatunk a gyógynövényekről, melyek nagyanyáink praktikáival alkalmazva számos bajunkra gyógyírt jelentenek. A közelgő tavasz a természetben járva sok fajtájával ajándékozhat meg bennünket. Azzal azonban már nem biztos, hogy tisztában vagyunk, mit is nevezünk gyógynövénynek, a növények mely részeit hasznosíthatjuk, mikor és hogyan gyűjtsük a növényeket, milyen módon alkalmazhatjuk őket.

A fák, virágok, gyógynövények mesés szépsége engem korán rabul ejtett. Szüleim úgy hitték, hogy a tinédzserkor után „elnövöm” a hóbortomat, ám nemhogy nem nőttem el, hanem még inkább magával ragadott ez a világ. Gyakorló fitoterapeutaként még most is nap, mint nap rácsodálkozom a természet bölcsességére, szépségére. A természet szinte minden bajunkra gyógyírt kínál, csupán tudni kell észrevenni és megfelelően alkalmazni a természet patikájának szereit.

Hirdetés

Mi a gyógynövény?

Egy egyszerű, de találó meghatározás szerint a gyógynövény az a növény, amely gyógyító hatóanyagot tartalmaz. A növények más-más részei hordozzák a hatóanyagokat, ezeket a részeket összefoglalóan drogoknak nevezzük. Hatóanyagot tartalmazhat a gyökér, a gumó, a levél, a virág, a termés, a rügy, a kéreg, a mag, vagy akár az egész föld fölötti növény (herba).

„A gyógynövények gyűjtésének parancsolata:

Csak ismert gyógynövényt szabad szedni!…”

– Fontos, hogy a növény szennyeződésmentes helyről származzon.

– Általában a napos, száraz idő a legalkalmasabb a gyűjtésre.

– A növénynek azt a részét gyűjtsük, amire szükség van!

– Annyi gyógynövényt gyűjtsünk, amennyi éppen szükséges!

– Megfelelő eszközöket használjunk a gyűjtés során: kés, olló, ásó, sarló, kosár, papírdoboz, papírzacskó, vászontáska. A gyökereket lehet nejlonzacskóba gyűjteni, hiszen azokat a felhasználás előtt meg kell tisztítani.

– A véletlenül leszedett mérgező növényeket el kell különíteni!

– Csak egészséges növényt gyűjtsünk!

– Óvjuk a természetet! Egyfajta növényből ne gyűjtsük be az adott területen fellelhető összes példányt!

Hogyan szárítsuk a gyógynövényeket?

A gyűjtött gyógynövényeket felhasználhatjuk frissen, vagy akár szárított formában is. A szárítás alatt súlyveszteség történik, a virágoknál és a leveleknél ez 60-70%, a gyökereknél 30-40%, illetve némi hatóanyag-vesztés is történik. A szárítás során a virág általában megőrzi a színét, bár előfordulhat, hogy az eredetihez képest megváltozik egy kissé a szín: a piros pipacs lilás árnyalatúvá válik, a lila mályva pedig kékes színt ölt.

Az egyes növényeket külön-külön vékonyan terítsük szét lehetőség és tetszés szerint fonott kosáron, csomagolópapíron vagy tálcán, hogy a levegő jól átjárhassa. Időnként óvatosan át is mozgathatjuk a száradó növényi részeket. A virág, a levél kb. egy hét alatt, a gyökér pedig 2-3 hét alatt szárad meg. Természetesen a nyári melegben a száradási idő lerövidülhet.

A megfelelő tárolás

A szárított gyógynövényeket külön-külön, jól záródó üvegben, illetve papír- vagy vászontasakban tárolhatjuk, célszerű ellátni a gyógynövény nevét tartalmazó címkével. A szárított növényeket 2-3 éven belül érdemes felhasználni, kivéve a kakukkfüvet, ami a tárolás során sem öregszik meg.

Fontos: a kutyabengekérget a szárítás után egy évig nem szabad használni, mert véres hasmenést okozhat, tehát csak a második évben alkalmazzuk!

A gyógynövények alkalmazásának módjai

A gyógynövényeket akár külsőleg, akár belsőleg is használhatjuk az egészségünk érdekében.

Külsőleg: borogatás, pakolás, krém, öblítés, öblögetés, ülőfürdő, inhalálás, moxa

Belsőleg:  forrázat (virág, levél esetén), főzet (herba, kéreg, gyökér esetén), áztatás (pl. csipkebogyó), nyersen fogyasztva (gyümölcs, saláta, méz), növényi gyógyszerek

Egy időben külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk a kivonatokat, amelyek lehetnek vizes, alkoholos vagy olajos kivonatok.

A gyógynövények alkalmazásának titka a megfelelő hatóanyagismereten túl kiegészül azzal az energiával, amivel minden egyes növény rendelkezik. A növények szelíden, lassan, ám nagyon hatékonyan tudnak segíteni az egyes egészségügyi problémákon, legyen szó akár nőgyógyászati gyulladásról, meghűlésről, emésztőrendszeri megbetegedésről stb. 

A szerzőtől személyesen is kérhettek tanácsot a Biotitok Gyógytékában Balatonfüreden, vagy vásárolhattok a webáruházából.

Fotó: pexels.com

Kelemen Lívia

fitoterapeuta, gyógynövény szakértő

Biotitok Gyógytéka

A gyógynövények elkötelezett híveként azt vallom, hogy az emberre test-lélek-szellem egységeként, azaz holisztikusan kell tekinteni. Nem elég csupán a testi tüneteket kezelni. Ha a lélek beteg marad, a tünetek ismét felüthetik a fejüket, hiszen a test a lélek színpada.”

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Egerlövő színes öko-óvodája, ahol a gyerekeknek saját biokertészete van

Öko-óvoda működik Egerlövőn. Saját bio-kerttel, korszerű felszereléssel és biztonságos, családias környezettel várják a gyerekeket az intézményben.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!