A Káli-medence mesébe illő zsákfaluja: Balatonhenyén jártunk

Életünk , Utazás

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban a Káli-medence északi peremén, a Monoszlói medencében fekszik Balatonhenye. Tőle északra találjuk a Művészetek Völgyének falvait, innen délre Köveskál, délnyugatra Szentbékkálla fekszik. Az apró zsákfalu már a római időkben is lakott volt. A török hódoltság okán számos támadást és pusztítást szenvedett el, majd később sikerült újjáépülnie. A báját meghatározó népi építészeti emlékek zömmel a 18. és 19. századból származnak.

Balatonhenye - felújított parasztházak

Egyutcás szerkezetbe rendeződött házak a faluban

Ahol a nyugalom egyeduralkodó

Még csak a falu határában járok, de máris egyértelmű, hogy itt minden adott ahhoz, hogy az ember békében éljen, vagy turistaként megpihenjen. Olvasom a település tábláját és arra gondolok, ennél beszédesebb neve nemigen lehetne. Itt a nyugalom régóta egyeduralkodó, s aki ide betér, nincs más választás, fejet kell előtte hajtani. Érdekessége és szépsége, hogy eredetileg egyutcás rendszerben épült a Séd-patak két oldalán, jelenleg Kütyü, Főszeg és Alszeg falurészekre tagozódik. A Káli-medence egyik legkisebb lélekszámú falujáról van szó, népessége nem éri el a kétszáz főt.

Balatonhenye, a Káli-medence zsákfaluja - Vidéki Élet Magazin

Míg én azon gondolkodom, hogy tökéletes helyszín ez Buddha következő reinkarnációjához, addig a református templom harangjai a főutcán délidőt jeleznek.

 Amilyen rendíthetetlenül tartják a régi kőből épített kúriák tornácait évszázadok óta az oszlopok, olyan erős mindenkori pillére lehet a falu közösségének a vallás. A híveket római katolikus és református temploma is várja. Utóbbi a település méretéhez képest szokatlanul nagynak tűnik. Középkori alapokon áll, mai formáját olasz kőfaragó mestereknek köszönhetően közvetlenül az első világháború kitörése előtt kapta. A bájos római katolikus templom pár száz méterrel odább szintén a főutcán található. Szerényebb méretekkel rendelkezik, de panaszra nem lehet oka, ott jártamkor teljes felújítás alatt állt az udvara.

Balatonhenye - Káli-medence zsákfaluja - Vidéki Élet Magazin

Fehér vakolat, mely nem csak fénylik, hanem mesél is

A népi építészet remekei Balatonhenye minden szegletében képviseltetik magukat. Szép állapotban megőrzött, vagy renovált módos portákat, kódisállásos házakat, felújított parasztházakat csodálhatunk.  Az egyik legszebb nemesi kúria a Kenessey-ház, közel száznyolcvan éve ékesíti a Kossuth utcát. Fehér falazatát hosszú, oszlopos tornácos ívsor díszíti.

A Kenessey Kúria Balatonhenyén - Vidéki Élet Magazin

Az 1844-ben megépült Kenessey-ház tornácos árkádja törpeoszlopokkal, háttérben a református templomtoronnyal

Errefelé a természet télen is ad látnivalót. A vadrózsabokrokon itt-ott le nem szüretelt csipkebogyók, élénkpiros színüket a téli hideg konzerválta. Sok szemet gyönyörködtető díszfaragott fakerítés áll a házak előtt, de találni teljesen nyitott portát is. A kőből épített válaszfalak tetején mohaszőnyeg és precízen mosakodó macskák békésen megférnek egymással. Az utcákon vénülő fenyőfák, a kertekben terebélyes gyümölcsfák, meglett diófák magányosodnak. Egy kezem már nem elég, hogy megszámoljam hány generációnak adhattak enyhülő árnyékot a nyári forróságban.

Balatonhenye - parasztház kapuja a Balaton-felvidéken

Ki kevesebb…

Balatonhenye körül gyalogosan és kerékpárral

Állt régen a falu északi végében egy robusztus, több mint négyszáz éves bükkfa is, amit a helyiek Ősbükknek kereszteltek. Sajnos teljes pompájában már nem tudjuk megcsodálni, egy tűzesetből kifolyólag – a körülmények nem teljesen tisztázottak – kiégett. ’Öreg bükk’ jelzésű táblák irányítanak emlékhelyéhez. Ha szeretnénk kirándulni még a környéken, vár a Balaton-felvidék egykori bazalt vulkánja, a Fekete-hegy, valamint annak tetején az Eötvös-Károly kilátó, ahonnan gyönyörű és teljes panorámát kapunk a Káli-medencére.

Balatonhenye - nádtetős parasztház - Vidéki Élet Magazin

…ki több belátást enged a portájára.

Magányos természetjárásról vagy családi nyaralásról legyen szó, az apró zsákfalu és környéke bőven kínál látnivalót. Ennek ellenére azt gondolom, hogy népszerűségét nem csak a gondozott történelmi örökségében kell keresni. Valami jelentős, valami megfoghatatlan van itt még. A szó legnemesebb értelmében vett provinciális báj és tekintély az, ami teljessé teszi a varázsát.

TIPP! Tekerd végig az összes Balaton-felvidéki biciklitúra útvonalunkat!

Felújítasz, berendezel vagy átrendezel és szereted a vintage, rusztikus, provence-i vidéki stílust? Akkor feltétlenül nézz szét a Loft&Vintage webáruházában!

Szerző és fotók: Elekes-Vécsei Nóra

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!