Kódisállásos házak, egy letűnt kor őrzői, amiket ma is szeretünk

Házunk és kertünk , Otthonok

Biztosan nem csak a mi szívünket dobogtatják meg a kódisállásos házak, melyek számos magyar falu utcáit díszítik. Különösen a nyugati országrészben terjedt el a 19. századtól ez a kiugró, oszlopokon nyugvó előtornác, melynek háromszög alakú homlokzata van. Nevét a régi idők kódisairól, vagyis a vándorokról kapta, akik itt lelhettek menedékre a rossz idő elől, vagy ha rájuk esteledett, meghúzhatták magukat éjszakára.

Kódisállásos ház a Balaton-felvidéken

A kódisállás a ház központi helyiségéhez, a konyhához kapcsolódott. Eleinte egy vonalban épültek a házak és erre a tengelyre fűzték fel a lakószobát, a tisztaszobát is, külön bejárattal rendelkezett a kamra, a pitvar. Később megjelentek az L-alakú házak is. A parasztházaknak elengedhetetlen kelléke volt a kemence, melyek tájegységenként mind formában, mind anyaghasználatban változatosságot mutattak. A kódisállások emlékeztetnek a nemesi kúriákra is. Nem véletlen, hiszen a szerényebb anyagi körülmények között élő családokra volt jellemző a kódisállásos parasztház. 

Istállóból kódisállásos lakóház

Ezt a lakóházat a középkorban alapított Siske falu egykori utcájában találjuk, mely közigazgatásilag ma már Balatonfüred része. A Siske utca a város legrégebbi utcája, melyben ma is több, az 1800-as évekből fennmaradt műemlék parasztház őrzi büszkén eleink építészeti hagyományait. A több mint száz éves épület istállójából alakították ki ezt a ma családi házként funkcionáló épületet, melyhez a kódisállást utólag építették hozzá.

Igazi kuriózum ez a két kódisállásos ház, melyre a Balaton-felvidék kapujában, Balatonszőlősön bukkantunk. Bár a vidék és a környező falvak présházaikról híresek, a települések központjában még számos régi parasztház őrzi eredeti állapotában a régi idők emlékeit. 

Két kódisállásos ház Balatonszőlősön

Töltsd a szabadságod kódisállásos vendégházban!

A Kálium Vendégház Mindszentkállán várja vendégeit, ahol testközelből is találkozhatsz egy igazi kódisállásos házzal! A három apartmanból álló épületegyüttesben összesen 12 főt tudnak vendégül látni. A házigazdák szívesen mesélnek a ház történetéről, a felújításról is, mely 2016-ban kezdődött hagyományőrző módon. A vendégházban eltöltött napok során egy igazi vidéki életérzésbe kóstolhatnak bele a pihenésre vágyó vendégek. A kertben a hatalmas diófa alatt nincs is jobb, mint a kódisállás oszlopai között fészkelő költöző madarak csivitelését hallgatni. Ágnes, a vendégház háziasszonya egész évben várja a vendégeket három apartmanjukkal és egy kültéri finn szaunaházzal.

Kódisállásos Kálium Vendégház

SZERETED A STÍLUSOS VIDÉKI HÁZAKAT? AKKOR NÉZZ SZÉT VIDÉKI OTTHONOK ROVATUNKBAN!

Képek: Vidéki Élet Magazin (1,2,3,5), Böjtös Kinga (4), Kálium Vendégház

Galéria

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!