Ahol minden elkezdődött – Vidékiélet pont hu

Életünk , Házunk és kertünk , Otthonok , Portré

Pontosan tíz évvel ezelőtt jelent meg Böjtös Kinga írása a Vidéki Élet Magazinról, melyet most változtatás nélkül közlünk. Egyúttal szeretnénk bejelenteni és megosztani abbéli örömünket, hogy a magazin újraindul. Azt gondolom, ma talán még inkább érvényesek az akkoriban megfogalmazott törekvéseink. Ma is ezt ígérjük Nektek, hogy elhozzuk nap, mint nap a modern vidékiség szépségét, nyugalmát, értékeit, és hagyományait. Tartsatok velünk újra!

Vidéki élet pont hu

Őszi vizit a családnál, akik elhagyták a nagyvárost, de cseppet sem bánják. Új életük szépségeivel egy egész magazin megtölthető, onlájn.

Hirdetés

Azt írja az újság…

…hogy a közelgő hideg ellen keressük fel körzeti kemenceépítőinket, van belőlük a környéken három… Meg hogy ne búsuljunk a lehulló levelek miatt, mert itt vannak nekünk a kert magvai, melyekkel zsebünket megtömve biciklitúrára indulhatunk a Balaton körül… Útközben felfedezve az eladó présházakat, vagy a legújabb termelői piacok kínálatát, mellyel kosarunkat telirakva ízes magyar ételeket készíthetünk elfeledett régi receptek szerint… S míg a tűzhelyen fő a kukoricaleves, s arcunkon szárad a kecsketejes bőrradír, megírhatjuk saját novellánkat a vidékünk ünnepeiről és hétköznapjairól, nagy nyereményekért.

Mindezen információk elolvashatók Ida lapjában, mégpedig naprakészen, szubjektív hangon, látványos képekkel.

Bevallom, nagyvárosban ragadt vidékiként el-ellátogatok az idén tavasszal indult virtuális magazin oldalaira, hogy kályhát, lecsót, borházat, asztalost és háziszappant töltsek le a netről. 

Egész nyáron gyötört a kíváncsiság, hogy a portrékról mosolygó fiatal szerzők valóban átélik-e a modern vidékiség minden gondját és hasznát, vagy csak divatból sztájlingolják maguk köré a kantrit, mialatt zamatos helyi bort prédikálnak. Mígnem egy őszi hétvégén személyesen benéztem az ötletgazdasszonyhoz…

A takaros porta egykor a település legrégebbi utcájában az egyik százéves épület istállójaként szolgált. A magas terméskő falakkal határolt udvaron évtizedekig téeszraktár is működött, később az istállót leválasztották és lakóházzá alakították.

Ida és kedvese, János mindössze ennyit tudtak a neten meghirdetett eladó házról, melybe mindketten azonnal beleszerettek. A vásárlás végleg eldöntötte, hogy balatonfüredi lakosok lesznek. Tízévnyi  fővárosi tartózkodás után, a külföldi tanulmányokkal tarkított karrierépítés kellős közepén, a családalapítás kapujában született az elhatározás, hogy maguk mögött hagyják Budapestet és egy lassabb, élhetőbb tempóra váltanak. Épp olyanra, mely gyerekkori emlékeikben élt… 

Valódi emberi kapcsolatokon keresztül élni a mindennapokat, ismerni a szomszédainkat, helyi termelőktől vásárolni az élelmiszert…ez az életforma újra népszerű. Hisz a vidékiség nem önkéntes szegénységi fogadalom, hanem minőségi értékrend!  – hiszik és vallják most is ugyanúgy, mint a költözéskor. Akkor még első kisbabájukkal vették birtokba a cseresznye-,  szilva-, dió- és fügefákkal teli kertet, melynek egyik zugában egy boltíves pincére is bukkantak, tereprendezés alkalmával. Ma már Marci, a nagyfiú itt a főkertész, aki a fűszernövények mellett saját páfrányfenyőjét is felügyeli a sárga dömper platójáról, miközben Apa rója vele a köröket a rönkmászóka körül. Bár a fúrószálnak ellenálló nyolcvan centis eredeti főfalakat nem bolygatták, a ház otthonná alakítása egy kerek évig tartott. Így a második lurkó, Máté már egy valódi meleg családi fészekbe érkezett. A tágas terek rusztikusra hangolt berendezésébe a mai hazai bútorok és a megörökölt régi tárgyak egyaránt beleillenek: nagymama avitt tejesköcsögei az épített égerfa konyhaszekrénybe, dédapa antik faliórája a nagykanizsai étkező felett.

A kisebb-nagyobb belsőépítészeti alakítások során, helyismeret híján nehezen találtak asztalost a környéken, s az átmeneti kudarcból hasznos ötlet született. Egy regionális szakember-kereső portál  tervei, melyhez Simon Orsolya építész is csatlakozott társszerzőként. A weboldal a két kreatív nő jóvoltából már a kezdetekkor túlnőtte eredeti küldetését: színes és tartalmas életmód magazinná fejlődve.

Ma az emberek a szépre, a jóra, a harmóniára vágynak, ahogy egy igazi mai turista is hasonló életérzéseket keres… Számunkra a vidéki élet ezt jelenti, s reméljük, hogy oldalunkon megtalálható hozzá az összes recept – mesél lelkesen Ida.

Jelentem az olvasónak, hogy a helyszíni szemle és az ajándékba kapott házi meggybefőtt alapján hitelesnek találom a szerző szavait.

Szerző és fotók: Böjtös Kinga

Galéria

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Jeles napok

A muskátli ültetése és gondozása egyszerűen

Muskátliültetés -és gondozás egyszerűen!
A muskátli az ágyások és teraszok egyik legnépszerűbb virága. Nem véletlenül: ez a változatos növény megannyi színben és formában gazdagítja a teraszok és kertek színes palettáját.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!