Levendula párna készítése

Házunk és kertünk , Csináld magad

 A levendula párna készítése egy nagyon szerethető „Csináld magad” projekt nálunk minden évben, ami egyben a levendula virágának egyik legkedveltebb és legismertebb felhasználási módja. Gyorsan elkészíthető, mutatós, kedves ajándék lehet, de magunknak is örömet szerezhetünk vele. A szoba díszeként illata sokáig megmarad, frissességet és nyugalmat áraszt. Ruhásszekrénybe akasztva kiváló természetes illatosító és molyirtó. Többféleképpen elkészíthetjük, formája bármilyen lehet, fantáziánkra bízhatjuk. Készíthetünk szívecskéket, tölthetjük apró zsákokba vagy az ügyesebbek és bátrabbak állatformákat is varrhatnak. Díszíthetjük szalagokkal, csipkével vagy varrhatunk rá gyöngyöt, hímezhetünk rá mintát.

Levendula párna készítése – lépésről lépésre

Hozzávalók:

– nekünk tetsző darab/maradék anyag,

– hozzá színben passzoló selyemszalag és cérna,

– egy kartonlap vagy négyzetrácsos papír,

– és természetesen levendula

 

Előkészületek:

Ha friss levendulánk van, először szárítsuk ki – addig is illatozik a lakásban. A kiszárított levendulavirágot morzsoljuk le. Aki kényelmes, vehet már készen is a morzsolt virágból. Készítsünk szabásmintát. Ez fontos, mert így már előre végiggondoljuk, miként is fog összeállni az anyag. A szív, az egyik legegyszerűbb, de mégis mutatós motívumunk. Lehet hosszúkás vagy inkább kerek – kinek melyik tetszik jobban. A sablont hozzá úgy készíthetjük el legkönnyebben, hogy félbehajtott négyzetrácsos lapra megrajzoljuk a felét, majd körbevágjuk. Kihajtva megkapjuk a szabályos formánkat.

A varrás:

1. lépés: Sablon segítségével kivágjuk az anyagból a formákat. Jómagam körbe szoktam cakkolni a szélét, de elárulom, akkor sem történik nagy baj, ha ezt a lépést kihagyjuk… persze ezzel nem a slendriánságra szeretném nevelni a népet, egyszerűen néha belefér az ilyen!

2. lépés: Minden párnához 2 formát használunk föl, ezek lehetnek egyforma színűek, de variálhatjuk is a színeket. Majd varrjuk körbe az egymásra helyezett formákat, kis rést hagyva a végén. Ha valaki nem géppel varr, akkor vegye elő a legszebb, legapróbb öltéseit, nehogy kiperegjen a levendulatörmelék a varrások között.

3. lépés: Fordítsuk ki, igazítsuk el az anyagot és mokkáskanállal töltsük bele a levendulát.

4. lépés: A selyemszalagból vágjunk annyit, hogy akasztónak jó legyen. Tűzzük a résbe, majd kézzel varrjuk el a nyílást.

Ajándékozzuk rokonoknak, barátoknak – biztosan örülni fognak neki!

Ha a levendula párna készítése mellett más kreatív ötleteket is kipróbálnál, irány a CSINÁLD MAGAD rovatunk!

Simon Orsolya írása

Galéria

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság

Finom, gyorsan elkészíthető sárgabarackos pite recept.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!