Levendula, a lila illat

Egész pontosan kék, levendulakék.

Ha meghalljuk a levendula nevét, mindenkinek más jut eszébe: nyugalom, harmónia, frissesség, tisztaság, illat, virág, fűszer, gyógynövény. Nekem a nagymamám jut róla eszembe, vagyis inkább a nagyanyó szekrénye – benne a lila, szív alakú cukorkák  levendula, ibolya és menta ízének varázslatos keverékével.

Vagy a lila, habos bicikli, ahogy a mellékelt kép is mutatja. Az biztos, hogy megihlet bennünket, de legalábbis nem tudunk neki ellenállni, oda kell fölé hajolni, meg kell picit dörzsölni kezünkkel…

 

 

 


A növény

Ezt a rendkívül egyszerű, de mégis sokoldalú növényt a rómaiak hozták be hozzánk először. A balaton-felvidéki klíma és ásványos föld kiváló életteret nyújt ennek a cserje kinézetű növénynek. Olyannyira, hogy minősége a Franciországban honos fajtákkal is felveheti a versenyt. Magról vethető fajtái is vannak, de érdemesebb palántát ültetni. Meleg, napos helyre ültessük és öntözzük kezdetben rendszeresen. Később, mivel igazi mediterrán növény, tűrni fogja a szárazságot is. Nem igényel “extra” talajt, így sziklakertbe is ültethető. Rendszeresen kell metszeni, virágát szorgalmasan gyűjtögessük, hiszen rengeteg módja van felhasználásának. A virág gyűjtési ideje júniusban van. Az élősködő tetvek és a hangyák nem kedvelik illatát, ezért érdemes a kiskertbe pl. rózsa vagy más, tetvesedésre hajlamos növény mellé ültetni egy-egy tövet.

Hatásai

A levendula fő hatóanyaga a nagyon kellemes illatú illóolaj (linalool, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is. A levendulából készített tea idegnyugtató hatású, de görcsoldásra és fejfájás csillapításra is használható. A virágából készített fürdővíz, vagy olaja bőrbe masszírozva (főleg, ha kiváló masszőr masszíroz!), jó hatással van az ízületi panaszokra, reumás fájdalmakra. Az illatszeriparban számos aromaterápiás készítményben megtaláljuk a hatóanyagok között.

Felhasználása

A levendula jótékony hatásai vitathatatlanok, mégis, sokszok kihagyjuk talán a legfontosabbat: szép. És a szép dolgok a lelkünkre vannak igazán jó hatással. Tegyünk hát belőle akár frissen is a szobába és gyönyörködjünk benne. A szárított növény felhaszálási módozatait nem lehet megszámolni, egy cikkben az összeset bemutatni, lehetetlen. Így csak néhányat kiragadok az én kedvenceim közül.

Klasszikus, a morzsolt virágból az illatpárna készítése. Maradék anyagokból, tetszőleges formát – zsák, szivecske, állat figura – megtöltünk levendulával, akasztót varrunk rá és már mehet is a ruhás szekrénybe, de én például a fürdőszobában használom, mert nem szeretem a mesterséges “szagosítókat”. A szárított virágot szép selyemszalaggal kössük csokorba, tegyük a nappaliba dísznek, vagy készítsünk belőle koszorút, amit az ajtóra akaszthatunk – garantált a vendégek jókedve, ha belépve beszippantják kellemes illatát.

Fűszerként nálunk talán a teája a legismertebb, pedig főleg a mediterrán konyha alapfűszerei közé tartozik és használják halételekhez, bárányhúshoz is. De különleges csokoládékban, fagylaltban  is megtaláljuk. Vagy készíthetünk belőle szörpöt, ecetet, lekvárt.

 

Kedves Olvasó!

Ne habozz, küldd el nekünk kedvenc receptedet, praktikáidat, kézműves különlegességeidet vagy csak a kedvenc levendulás fényképeidet! Mi csokorba szedjük és megosztjuk a többi olvasóval is. És ha netalán nincs időd a különlegességek elkészítésére, néhány tipp, ahol megveheted:

Levital – egyedi recept alapján készült levendula ital, levendulaszörp és ecet a Tamás Pincéből, megvásárolható Csopakon a pincészetben, a Balaton Borkúriában vagy Balatonalmádiban a Magtárban.

A Liliomkertben gyönyörű levendula mintás kerámiákat vagy házi készítésű, levendulával illatosított szappanokat találunk.

A levendula szerelmesei mindenképp látogassanak el Tihanyba! Egyrészt azért, mert közeleg a Levendula Fesztivál ideje (június 25-26.), másrészt mert ott találjuk a Levendula Udvarházat, ahol minden megvásárolható, ami a levendulával kapcsolatos!

 

We cannot display this gallery

NAGY KÖNYVVADÁSZAT JÁTÉK! Gratulálunk, megtaláltad a Könyvvadászat játékunk következő megnyerhető könyvét! Nem kell mást tenned, küldd be a cikk címét a videkielet@videkielet.hu címre 2012. március 4. vasárnap éjfélig. Sorsolás március 5-én, hétfőn.

 

Nyulász Péter: Helka – A Burok-völgy árnyai

Nyulász Péter könyve a Balaton és a Bakony elfeledett mondavilágát éleszti fel egy új, izgalmas mesében. Főszereplői valós helyszíneket kalandoznak végig Tihanytól Hévízen át Sóstóig, a Gaja szurdokaitól a Szentbékkállai kőtengeren át a Szent György hegyi bazaltorgonákig. A fantasy határát súroló, kacagtatóan humoros, kalandos meseregény elsősorban a már olvasni tudó, 8-12 éves korosztálynak íródott.

Kiadó: Betűtészta