A magyar Downton Abbey – Graefl Kastély és Major Kétútköz

Életünk , Utazás

Gyermekkoromban sokat hallottam nagyszüleimtől Kétútközről és az ottani Graefl kastélyról, melyben egykor a környék leggazdagabb családja élt. A dédpapám ugyanis Remenyik gróf közeli birtokán volt főintéző, aki barátságot ápolt a Graefl családdal. De nem ezek a gyermekkori történetek vezettek a magyar Downton Abbey-be, hanem a Dining Guide idei 100 legjobb éttermének listája, melyek közé a Graefl éttermét is beválaszották. Így egy meleg nyári napon a kíváncsiságom elvezetett a főútról letérve egy fák és bokrok szegélyezte tábla nélküli betonúton a birtok kovácsoltvas kapujáig, ahol Szerencsés Györgyi tulajdonos vendégszeretete fogadott.

Graefl Kastély és Major Kétútköz - az út, melynek a végén vár a Graefl-világ

Fotó: Seregélyes Gábor

Györgyi nem csak névleg mondhatja magát szerencsésnek. Nagy ajándék a sorstól, mely lehetővé tette számára, hogy az egykori Graefl család otthonának legyen az úrnője, mely hosszú évtizedek óta várta megmentőjét. Azonban a kastély és a major ennél sokkal többet kapott Györgyi és férje, Péter személyében. Ők igazi gazdái lettek a szebb napokat megélt birtoknak, nem egyszerűen felújították, hanem a precíz restaurálásnak köszönhetően az eredeti állapotot állították vissza. Györgyi szavaival élve egyetlen céljuk van: „Szeretnénk, ha Kétútközbe visszatérne az élet és a „Csipkerózsika” álomból felébredt kastély a környékkel együtt megtelne boldogsággal.”

Graefl Kastély és Major Kétútköz - a felújított kastély főhomlokzata

Fotó: Seregélyes Gábor

A kezdetek…

A tíz hektáros birtokot nyolc éve vásárolták meg Györgyiék. Az ő történetük nem egy véletlen szerelem műve, ugyanis tudatosan kerestek egy kastélyt, melyben megvalósíthatják álmukat. A feladat közel sem volt annyira egyszerű, mint leírni, azonban a kétútközi kastély minden tekintetben megfelelt az elképzeléseiknek, nem volt túl nagy, a méretéből adódóan mégis alkalmas a tulajdonosok által megálmodott Slow Living vendéglátásra.

Graefl Kastély és Major Kétútköz - ahol még az autók is múltidézőek

Fotó: Seregélyes Gábor

Bár a kastély nagyon leromlott állapotban fogadta leendő gazdáit és a jogi helyzete sem volt éppen kecsegtető, Györgyiék meglátták benne a lehetőséget és hosszas „ügyintézés” után végre kezükben foghatták az óriási vaskapu kulcsát, mely egy új fejezetet nyitott az életükben.

Az 1906-1911 között hazánk egyetlen vidéki szecessziós stílusban épült kastélya és a hozzá tartozó két hektáros majorság mára nyerte vissza eredeti szépségét köszönhetően a tulajdonosok elkötelezettségének, valamint a neves restuarátorok, műemlékvédelmi szakemberek és művészettörténészek közös munkájának.

Graefl Kastély és Major Kétútköz - fűszer- és gyógynövény kert napfelkeltében

Fotó: Seregélyes Gábor

Györgyit idézve: „Kétútközben tűpontos restaurálás zajlik, mely során helyreállítottuk a majorsági épületeket, az egykori házitanítónő és a birtokgazda házait, melyekben kényelmes apartmanokat alakítottunk ki. A teljesen lerombolt Szent András kápolnát újjáépítettük, ősszel pedig a kastély is megnyitja kapuit a látogatók előtt, melynek nem csak szecessziós homlokzata, de belső terei is a száz évvel ezelőtti eredeti  állapotban pompáznak majd.„

Graefl Kastély és Major Kétútköz - egykori majorsági épületben vendégapartman

A majorsági épületekből kialakított vendégapartmanokban is korabeli enteriőrök fogadják a vendégeket

Györgyi a hiteles helyreállítás okán belevetette magát a Graefl család és Kétútköz múltjának alapos megismerésébe. Fotókat, újságcikkeket gyűjtött, kapcsolatba lépett a Graefl család és az egykor Kétútközben dolgozók még ma is élő hozzátartozóival. Az így napvilágra került korabeli emlékekből, történetekből egy könyv is született, mely dokumentumokkal alátámasztva tárja elénk ennek a rendkívüli családnak az életét és a kastély történetét.

Graefl Kastély és Major Kétútköz - évelő ágyasok között kanyargó utak

Fotó: Seregélyes Gábor

Így múlik el a világ dicsősége

A Graefl család Németországból érkezett hazánkba, maga Széchenyi István hívta őket a Lánchíd építéséhez, melynek eredménye letelepedés és két csodálatos kastély születése lett a Tisza-tónál, Poroszló és Kétútköz községekben. A család rövidesen a környék legnagyobb birtokosa lett, ahol jól szervezett gazdaságot hoztak létre.

Graefl Kastély és Major Kétútköz - folyik a munka a gazdaságban

Fotó: Seregélyes Gábor

A sorozatos szerencsétlenségek miatt azonban a Graefl nevet jelenleg a kihalás veszélyezteti. A kétútközi kastélyt építtető Andor rablógyilkosság áldozata lett, míg fia életét fegyver oltotta ki. A második világháborút követően a család vagyonát elkobozták, a családtagok külföldi országokban kerestek menedéket. Az egykori főúri kastélyban, ahol hajdan a windsori herceget is vendégül látták, téesz iroda és varroda működött, majd évtizedekre a vadrózsa indái vették át az uralmat. 

Graefl Kastély és Major Kétútköz - munkában

Munka közben István, a restaurátor és festőművész, akinek kezei között újjászülettek a kastély eredeti falfestései, dekorációi – Fotó: Seregélyes Gábor

Déli gyümölcs, teniszpálya, repülőgépleszálló – fényűzés a Graeflok birtokán

A gazdagság meglátszott a Graeflok életmódján is. A gyerekeknek déli gyümölcsök nőttek az üvegházakban, külföldi nevelőnőtől tanulták a korra jellemző főúri viselkedés szabályait, a vadászatokra pedig sokszor repülőgéppel érkeztek a vendégek. A család azonban nem csupán a vadászatnak hódolt előszeretettel, hanem rendszeresen teniszezett saját pályáján, míg a strandolás száz évvel ezelőtti élményét privát fürdőtavuk szolgáltatta. Györgyiék jelenleg a teniszpálya és a kerti tó újjáépítésén is dolgoznak, melyek szintén a Greafl Majorban pihenő vendégek kikapcsolódását szolgálják majd.

A nyáron felavatott teraszon pezsgő kulturális élet folyik – itt éppen egy divatbemutató, amit a kovácsoltvas és fonott kerti székekből élvezhetnek a vendégek – Fotó: Seregélyes Gábor

Downton Abbey Kétútközben

Amíg a pavilon árnyékos teraszán vártam egy hűsítő limonádé társaságában Györgyire, belelapoztam az asztalon heverő Downton Abbey könyvbe. Ekkor még nem sejtettem, hogy a házigazda idegenvezetése nyomán a filmből ismert világba csöppenek majd.

Graefl Kastély és Major Kétútköz - a magyar Downton Abbey

A kastély restaurálásának befejező munkálatai zajlottak ottjártamkor. A termekben sikerült az eredeti falfestéseket feltárni és épp az utolsó ecsetvonásokat végezte a restaurátor a nagyszalon mennyezetén. Az alapos kutatómunkának köszönhetően és a még élő Graefl leszármazottak segítségével rengeteg eredeti bútor, festmény és műtárgy került vissza a kastély falai közé, köztük olyan különlegességek is, mint a szecessziós biliárd asztal, melynek alján még a szállítólevelet is fellelték, mely tanúsága szerint vasúton érkezett egykor Kétútközbe.

Graefl Kastély és Major Kétútköz - részlet a kastély konyhájából

Részlet a rövidesen megnyíló kastély konyhájából

A nagyszalonban szinte látom magam előtt a Crawley családot vacsorázni, a konyhában Mrs. Patmore-t pitét sütni az óriási márványlapos asztalnál, az eredeti cementlappal burkolt cselédfolyosón Mrs. Hughes-t kulcsaival csörögni, az irodából pedig – melyből vendégszoba készül – Mr. Carsont kilépni. A kisszalonból könyvtárszoba lesz olvasó sarokkal, melyből a télikertbe léphetünk ki, ahol Károly és Kamilla, a pávapár szobor testvérével is találkozunk. A hallban egy patinás régi zongora hangja fogadja majd a reggelizni érkező vendégeket. 

Graefl Kastély és Major Kétútköz - száz éve és mai is fontos szimbólum a páva

A felújított télikert a Graeflok életében száz évvel ezelőtt is fontos szerepet játszó madárral, a pávával szobor alakban, melyre a Loft&Vintage-nél bukkantak rá Györgyiék. – Fotó: Seregélyes Gábor

Az ünnepeket, akárcsak Downton Abbeyben, nem csupán maguk ünneplik, vasárnaponként kinyílik a Szent András kápolna nehéz fa ajtaja a környékbeliek előtt is, hogy közösen vegyenek részt a szentmisén.

Graefl Kastély és Major Kétútköz - az újjáépített Szent András kápolna belseje

A kastélyt gyönyörű park veszi körbe, mely a kertészek munkájának köszönhetően mára megszabadult a vadrózsa bokrok tüskés ágaitól és elegáns díszletként veszi körbe a szecessziós épületet. Buján virágzó évelő ágyások mellett kanyargó út vezet a majorsági épületekhez, ahol önellátó biogazdálkodást folytatnak

A virágágyásokat rövidesen felváltják a csinos magaságyások és gyümölcsfák. Györgyiék gondoskodásának köszönhetően a százéves almafák is újra termőre fordultak.

Graefl Kastély és Major Kétútköz - ahol az állatok is boldogok

Ezt követően az istállókhoz érkezünk, ahol látszik, hogy a haszonállatokat – birkákat, kecskéket, baromfikat, mangalicákat és szarvasmarhákat – is szeretettel tartják. Az egykori üvegház felújítása is kezdetét vette, melyben tavasszal már a zöldség palánták bontogathatják leveleiket. 

Graefl Kastély és Major Kétútköz - készül az üvegház

A jövő záloga: fenntarthatóság, slow life és felelős gondolkodás

Szakmámból adódóan gyorsan megakadt a szemem a Graefl Majoron, miközben a legjobb vidéki éttermek listáját böngésztem, ugyanis itt a fenntarthatóságról nem csak beszélnek. Ha csak az éttermet ragadjuk ki, nem egyszerűen szezonális, hanem nullkilométeres konyhát visznek. Minden nap a birtokról éppen betakarított friss, bio zöldségekből és gyümölcsökből készíti a három séf a finomabbnál finomabb fogásokat. 

Graefl Kastély és Major Kétútköz - ebéd a majorságban termett zöldségekből racka sülttel

Ilyen finom ebédet rögtönzött nekünk a séf friss zöldségekből a majorságból rackasülttel

A pékárut a maguk őrölte gabonából sütik, a túró és a sajtok a saját sajtműhelyükben készülnek, az állatok pedig szintén a majorban nevelkednek. A megszámlálhatatlan fajta paradicsom, paprika, fűszernövény és hosszú a sor vége, nem csak frissen, hanem szárítva, aszalva, savanyítva, fermentálva is elhozza a nyár ízeit a télen betérő vendég számára.

Graefl Kastély és Major Kétútköz - nullkilométeres konyha

Életkép a nullkilométeres konyhából – Fotó: Seregélyes Gábor

Györgyiék mélyen hisznek a slow life, azaz a „lassú élet” életvezetési elvben, melybe a hozzájuk betérők is belekóstolhatnak. Náluk egy ebéd vagy vacsora több órán át tart, ahol a vendégek megismerhetik, miből készültek a felszolgált étkek, utána sétálhatnak egy nagyot a kastély kertjében és a majorban megleshetik a zöldséges ágyásokat, a gyümölcsöst és az állatokat. Gyakran találkozhatnak a tulajdonossal is, aki maga is a birtokon lakik és ilyenkor örömmel vállalkozik az idegenvezető szerepére.

Graefl Kastély és Major Kétútköz - ahol virágnak és lepkének is jó lenni

Fotó: Seregélyes Gábor

A Graefl-érzést nehéz egyetlen cikkbe sűríteni, hiszen ezt a csodát látni és átélni kell, az esszenciáját azonban Györgyi remekül megfogalmazta: „Egy csapat vagyunk, összetartozunk. Ha pedig Kétútköz boldoggá tesz bennünket, akik nap mint nap azért dolgozunk, hogy friss bio zöldségek, sajtok, gyönyörű ételek kerüljenek az asztalra, a haszonállatok természetükhöz méltóan, szeretettel legyenek tartva, a házitanítónő és birtokgazda egykori házából kialakított apartmanokban pedig frissen vetett ágy várja a pihenni vágyókat és a szobákat belepje a tisztaság illata, akkor a Kétútközbe betérő vendég is boldog lesz.”

Kapcsolat: www.graefl.hu

Ha érdekel, mely vidéki éttermek kerültek fel Graefl Major mellett az idei TOP100 étterem listára, cikkünkből megismerheted: Taroltak a legjobb vidéki éttermek – 45 a Dining Guide TOP100 listáján

Képek: Seregélyes Gábor, Graefl Major, Vidéki Élet Magazin

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

A „Váratlan utazás” csodálatos világa Bali Enikő otthonában

Bali Enikő otthona egy igazi csodavilág. Fajansz gyűjteménye egy régmúlt világba repít minket vissza, ahol jó elidőzni.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!