Tyúkhúr, a tavaszi saláták legértékesebb alkotóeleme
A tyúkhúrról bizonyosan már mindneki hallott. De vajon azt is tudjuk-e, hogy milyen gazdag vitaminforrás?
Halmos Monika, fitoterapeuta, virág- és borsommelier, és nem utolsó sorban író; küldetésének tartja, hogy minél többekkel megismertesse a vadnövények különleges világát, hogy mindannyian felfedezhessük a talpunk alatt elterülő házi patikát, ízletes saláta-tengert. Ezúttal a tyúkhúrról mesél érdekességeket, melyhez receptötletet is hozott.
Undok, zöld, komposztra való, de a tyúkok szeretik
Ez a tyúkhúr, a hazánkban helyenként tömegesen előforduló, szinte kiirthatatlan, a hó alatt is megélő, télen is virágzó növény. A tyúkhúr (Stellaria media) apró levelei, fehér, csillag alakú virága miatt könnyen felismerhető. Virágzó hajtása gazdag C-vitamin forrás, a tavaszi saláták legértékesebb alkotó eleme. Ott a helye a sajtkrémekben, fűszervajban, zöldturmixban is, de főzeléket és levest is készíthetünk felhasználásával. Számos gyógyhatását is ismerjük: epe-és veseműködést segít a teája, egyike azon ritka gyógynövényeknek, melyek a vérben lévő koleszterinszintet csökkentik.
Zöldturmix tyúkhúrral
Benne a napsugár, az életerő. Anyagcsere-serkentő, antioxidáns hatású, és ha megszokjuk a „rémisztő” zöld színét, és azt, hogy zöld növényt iszunk, akkor remek kiegészítője lehet az egészséges étkezésnek. Igazi innivaló természet!
Hozzávalók, személyenként:
- 20-25 dkg gyümölcs (alma, banán, őszibarack, sárgabarack, bogyósgyümölcsök, ezeket bátran variálhatjuk, és lehet benne fagyasztott gyümölcs is),
- két maréknyi „zöld” a tavaszi kertből: tyúkhúr, mezei sóska, százszorszép levél, ibolyalevél, turbolya, csalán, madársaláta, zsenge pitypanglevél, útifű, kövér porcsin, stb.
A gyümölcsöt megtisztítjuk, ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk, és kevés vízzel a turmixgépbe tesszük. Hozzáadunk két maréknyi bármilyen ehető zöld növényt. Az arány 60-40% legyen a gyümölcs javára! Összeturmixoljuk és máris fogyasztjuk. A tyúkhúrral dúsított ital vitamindús és tápláló, a színe ne riasszon el senkit!
A zölturmixhoz hasonló, izgalmas ehető növényrecepteket keressétek a RECEPTEK rovatunkban!
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel hírlevelünkre !
A cikk tartalmát és a recepteket köszönjük Halmos Monikának!
Míg élek, festeni szeretnék – portré Péter Beatrix festőművészről
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Péter Beatrix...
Rózsás ajándékötletek anyák napjára
Fenséges illat, különleges íz, rendkívüli gyógyhatás – már csak ezek...
A muskátli ültetése és gondozása egyszerűen
A muskátli az ágyások és teraszok egyik legnépszerűbb virága. Nem...
Csináld magad! – Galériafal kialakítása
Egy szép galériafal igazi fókuszpontja lehet az otthonunknak....
2 éves lett a Nőtincsi NemcsakPiac
Ki hallott már a Nőtincsi NemcsakPiacról? A NemcsakPiac nem csupán...
Pongyola pitypang, a tavaszi méregtelenítő kúrák főszereplője
Tavasszal testnek, lélelknek egyaránt jól esik egy kis...