
Tavaszi vitaminpótlás csírákkal
Kora tavasszal a vitaminpótlásban kiváló segítőkre lelhetünk a csírákban. Nem csak egészségesek, hanem rendkívül finomak is! Sokaknak ismerős lehet az érzés: fáradtság, levertség, álmosság a nap bármely szakában. A tavaszi fáradtság tünetei ezek. A hosszú téli hónapok kiveszik az ember energiáját. Vitamin tartalékaink tavaszra már erősen megcsappannak. Mit tehetünk ilyenkor? A vetőmagok még csak most kerülnek földbe, a gyümölcsfák virágai még most bontják ki szirmaikat, messze van még a szüret.


A csírafogyasztás ősidők óta ismert, régen a gyógyászatban is alkalmazták. A mai kor embere sajnos gyakran drogériák polcairól szerzi be a mesterségesen előállított vitaminokat. Pedig számos lehetőség van arra is, hogy ezeket természetes úton vigyük be szervezetünkbe. Egyik ilyen természetes forrás: a növényi CSÍRÁK.
Az elültetett pici mag néhány hét alatt formás növénnyé cseperedik. Ehhez a hihetetlen tempóhoz elengedhetetlen a nagy mennyiségű tápanyag, vitamin már a kezdetektől. Nem véletlen hát, hogy a magból kibúvó kis csíra igazi energia bomba. A csíra kiváló forrása számos vitaminnak, többek között A-, B-, C-, E-, K-vitamint is találunk benne. A szervezet számára fontos nyomelemek, ásványi anyagok, mint például a kalcium, magnézium, foszfor, jód, kálium és nátrium természetes alakban vannak jelen, így könnyen hasznosítható. A csírázott mag nagy értékű fehérjéket, könnyen emészthető szénhidrátokat, emésztést serkentő rostokat is tartalmaz. Kitűnő vértisztító, méregtelenítő hatásuk van, segítik a májműködést, általános immunerősítők, ismert gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató hatásuk is.
Sokféle csíra létezik, zöldség és gabonacsíra egyaránt. Szinte bármilyen mag csíráztatható, legyen az brokkoli, búza, retek vagy hagyma. Aki most kap kedvet a csírafogyasztáshoz, biztosan nem fog csalódni, hiszen a csírák íze pont olyan, mintha frissen érkeztek volna zöldségeink az asztalra. Nekem személyes kedvenceim a rukkola- és a hagymacsíra, mindig nyarat lopnak a téli és tavaszi hétköznapokba. Boltban vegyem, vagy magam készítsem? Mindkét megoldás jó, ki-ki habitusához mérten választhat. Ha utóbbit választjuk, a legfontosabb, hogy ne vetőmagot, hanem kizárólag csíráztatásra termelt, kiváló minőségű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó magot csíráztassunk. A csíra már önmagában is üde és finom, de kiválóan alkalmas szendvicsekre, köretnek, kerülhet salátába is. Kipróbálhatjuk fajtánként is, de ízletesek a csírakeverékek is.
Tipp! A csíra mér megvan, de nincsen ötleted a vacsorához? Válogass kedvenc szendvicskrém receptjeinkből!
Fotók: www.csira.hu
Neked ajánljuk

Kert, ami van! – itt a tavaszi palántázás ideje
Májusban jön el a szabadföldi palántázás ideje. Miközben fő...

Hogyan kerül egy régi szekér a nappalinkba?
Az egyedi vintage bútoroknak különleges hangulata van Egyre nagyobb...

Tata, ahogy még nem láttad – játssz velünk!
Ma már talán kevésbé divat útikönyvvel a kezünkben felfedezni...

Nyugat-Magyarország 5 legszebb skanzenje, amit látnod kell
1891-ben nyílt meg a világ első néprajzi múzeuma Svédországban,...

Medvehagymás túrós pogácsa
Ezzel a medvehagymás túrós pogácsa recepttel már tartozunk egy ideje...

Kosárba vele! – hangulatos termelői piacok Zalában és az Őrségben
Az emberek többsége nem csupán kulturális és természeti értékekre...