
Tavaszi vitaminpótlás csírákkal
Kora tavasszal a vitaminpótlásban kiváló segítőkre lelhetünk a csírákban. Nem csak egészségesek, hanem rendkívül finomak is! Sokaknak ismerős lehet az érzés: fáradtság, levertség, álmosság a nap bármely szakában. A tavaszi fáradtság tünetei ezek. A hosszú téli hónapok kiveszik az ember energiáját. Vitamin tartalékaink tavaszra már erősen megcsappannak. Mit tehetünk ilyenkor? A vetőmagok még csak most kerülnek földbe, a gyümölcsfák virágai még most bontják ki szirmaikat, messze van még a szüret.


A csírafogyasztás ősidők óta ismert, régen a gyógyászatban is alkalmazták. A mai kor embere sajnos gyakran drogériák polcairól szerzi be a mesterségesen előállított vitaminokat. Pedig számos lehetőség van arra is, hogy ezeket természetes úton vigyük be szervezetünkbe. Egyik ilyen természetes forrás: a növényi CSÍRÁK.
Az elültetett pici mag néhány hét alatt formás növénnyé cseperedik. Ehhez a hihetetlen tempóhoz elengedhetetlen a nagy mennyiségű tápanyag, vitamin már a kezdetektől. Nem véletlen hát, hogy a magból kibúvó kis csíra igazi energia bomba. A csíra kiváló forrása számos vitaminnak, többek között A-, B-, C-, E-, K-vitamint is találunk benne. A szervezet számára fontos nyomelemek, ásványi anyagok, mint például a kalcium, magnézium, foszfor, jód, kálium és nátrium természetes alakban vannak jelen, így könnyen hasznosítható. A csírázott mag nagy értékű fehérjéket, könnyen emészthető szénhidrátokat, emésztést serkentő rostokat is tartalmaz. Kitűnő vértisztító, méregtelenítő hatásuk van, segítik a májműködést, általános immunerősítők, ismert gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató hatásuk is.
Sokféle csíra létezik, zöldség és gabonacsíra egyaránt. Számtalan mag csíráztatható, legyen az brokkoli, búza, retek vagy hagyma. Aki most kap kedvet a csírafogyasztáshoz, biztosan nem fog csalódni, hiszen a csírák íze pont olyan, mintha frissen érkeztek volna zöldségeink az asztalra. Nekem személyes kedvenceim a rukkola- és a hagymacsíra, mindig nyarat lopnak a téli és tavaszi hétköznapokba. Boltban vegyem, vagy magam készítsem? Mindkét megoldás jó, ki-ki habitusához mérten választhat. Ha utóbbit választjuk, a legfontosabb, hogy ne vetőmagot, hanem kizárólag csíráztatásra termelt, kiváló minőségű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó magot csíráztassunk. A csíra már önmagában is üde és finom, de kiválóan alkalmas szendvicsekre, köretnek, kerülhet salátába is. Kipróbálhatjuk fajtánként is, de ízletesek a csírakeverékek is.
Tipp! A csíra már megvan, de nincsen ötleted a vacsorához? Válogass kedvenc szendvicskrém receptjeinkből!
Még több érdekes cikket találsz EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD rovatunkban.
Fotók: www.csira.hu
Neked ajánljuk

Színes otthonok vidéki stílusban
A vidéki stílusú otthonok báját nem csak a természetes anyagok, az...

A bútorfestő 270 éves háza
A vidéki arborétummal szomszédos kertben régi, lehasznált bútorok...

Egy háromgyermekes édesanya, akinek „saját” kastélya van – interjú Villangó-Török Ivett muzeológussal
Sok év után találkozunk újra, de mintha egy tegnapi beszélgetést...

Legyen fehér a húsvét! – dekorációk skandináv stílusban
Talán kíváncsiak vagytok arra, hogyan lehet egy alapvetően skandináv...

Egy nap a Liliomkert piacon
A Liliomkert piac túlzás nélkül állítható, hogy a Balaton-felvidék...

Akit a mozdony füstje megcsapott – Fűtőház Sörfőzde, a kézműves sörök Mekkája
Cikkünk alkohol fogyasztással kapcsolatos témát tartalmaz....