Nem csak dekoráció – a biztonságos csírafogyasztás 5 alapszabálya

Ha eddig az étteremben a tányér szélére kotortad a díszítésnek szánt színes, különleges csírákat, akkor ezentúl ne tedd! Sőt, arra biztatunk, hogy ne csak étteremben, otthon is bátran fogyaszd és tedd a mindennapi étkezéseid részéve ezeket a nem mindennapi vitaminbombákat.
A számtalan vitamin mellett ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket, fehérjéket is tartalmaznak. A csírázott mag kiváló antioxidáns, segítségével még a stressz és a fáradtság is könnyebben leküzdhető. Soroljuk tovább?

Segíti az emésztést, kiválóan méregtelenít, görcsoldó és gyulladáscsökkentő. Ráadásul annyira koncentráltan vannak benne a jótékony anyagok, hogy a kifejlett növényhez képest kisebb mennyiség is elegendő belőle ahhoz, hogy elérje a hatását. Ma már a legtöbb nagy élelmiszerüzlet polcain megtalálhatóak a jó minőségű csírák, melyek az egészséges életmód térnyerésével, egyre népszerűbbek.
1 – Csak ellenőrzött terméket vásárolj!
A magokból előbújó csíranövények tartalmazzák a növény kifejlődéséhez szükséges összes enzimet, melyre az emberi szervezetnek is nagy szüksége van. Azonban a csíranövénybe szennyeződések is bekerülhetnek akár a magból, akár a növekedéséhez szükséges vízből. Ezért olyan csírát vásárolj, amit ellenőrzött körülmények között állítanak elő!

2 – Frissen fogyaszd, hűtve tárold!
A csírák megfelelő hőmérsékleten akár 8-9 napig is megőrzik firssességüket. Figyelj a csomagoláson feltüntetett szavatossági időre és az ott megjelölt módon, hűtőben tárold a csírát!
3 – Vegyszermentes magból vegyszermentes csíra
Akár magad vágsz bele a csíráztatásba vagy készen vásárolod a csírákat, figyelj rá, hogy olyan magokat hasznájl, amelyeket már úgy termesztettek, hogy azok emberi fogyasztásra szánt csíráztatásra valók. A nagy és kisebb áruházláncok polcain található BIO CSIRI csírákat csak ilyen, tanúsított zöldség és gabona magvakból termesztik, valamint a mungóbabcsíra kivételével bio tanúsítvánnyal is rendelkeznek. Így biztos lehetsz benne, hogy szennyeződésmentes és tökéletes minőségű csírát eszel.

5 – Bármit nem lehet csíráztatni
Tájékozódjunk, mielőtt nekifognánk az otthoni csíráztatásnak. Kedvünk szerint bármelyik növényt ugyanis nem csíráztathatjuk. Vannak olyanok, amelyeket nem ajánlott vagy egyenesen tilos fogyasztani, ilyen például a paprika vagy a paradicsom csírája is.
Nemcsak főételek díszeként, hanem reggelihez és hideg vacsorához is tökéletes lehet. Remekül feldobja a különböző szendvicskrémeket is. Ha akár csak kis mennyiségben is fogyasztjuk őket, biztosak lehetünk benne, hogy aznap is sokat tettünk az egészségünkért.
A cikk elkészítésében szakmai partnerünk a Bio Csiri volt.
Fotók: Bio Csiri
Érdekel az egészségtudatos életmód? EGÉSZSÉG rovatunkban számos hasznos cikket találsz a témában.
Neked ajánljuk

Háromszáz éves vízimalmok és „szerelem kétszer” a tatai Öreg-tó partján
Tata és az Öreg-tó nagyon kedvelt kirándulóhely évtizedek óta....

Egy falatnyi Nógrád dédmama piros lócáján
A nógrádi dombvidék az ország egyik legszebb tájegysége, Palócföld...

Ismered a virághagyma lasagne-t? – tippek az őszi virághagyma ültetéshez
Mi is az a virághagyma lasagne és mi köze az őszi kertészkedéshez?...

Ház, amiben a színek is szeretnek lakni
Mai történetünk főszereplője két panellakó, akik gyermekeik...

Szegény ember gyümölcse, avagy igazi házi szilvalekvár születik
A szilva régi gyümölcsünk, mely bőséggel terem az ország több...

Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...