Nem csak dekoráció – a biztonságos csírafogyasztás 5 alapszabálya

Életünk , Egészség

Ha eddig az étteremben a tányér szélére kotortad a díszítésnek szánt színes, különleges csírákat, akkor ezentúl ne tedd! Sőt, arra biztatunk, hogy ne csak étteremben, otthon is bátran fogyaszd és tedd a mindennapi étkezéseid részéve ezeket a nem mindennapi vitaminbombákat.

Az őszi-téli hónapokban még ajánlatosabb a fogyasztásuk, hiszen ekkor sokkal kevesebb friss zöldség és gyümölcs áll a rendelkezésünkre, melyek nagyban segítik immunrendszerünk működését és ezáltal a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket is javítják.

A számtalan vitamin mellett ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket, fehérjéket is tartalmaznak. A csírázott mag kiváló antioxidáns, segítségével még a stressz és a fáradtság is könnyebben leküzdhető. Soroljuk tovább?

a csírák egészségügyi hatásai - fogyaszd szendvicskrémekkel!

Segíti az emésztést, kiválóan méregtelenít, görcsoldó és gyulladáscsökkentő. Ráadásul annyira koncentráltan vannak benne a jótékony anyagok, hogy a kifejlett növényhez képest kisebb mennyiség is elegendő belőle ahhoz, hogy elérje a hatását. Ma már a legtöbb nagy élelmiszerüzlet polcain megtalálhatóak a jó minőségű csírák, melyek az egészséges életmód térnyerésével, egyre népszerűbbek.

1 – Csak ellenőrzött terméket vásárolj!

A magokból előbújó csíranövények tartalmazzák a növény kifejlődéséhez szükséges összes enzimet, melyre az emberi szervezetnek is nagy szüksége van. Azonban a csíranövénybe szennyeződések is bekerülhetnek akár a magból, akár a növekedéséhez szükséges vízből. Ezért olyan csírát vásárolj, amit ellenőrzött körülmények között állítanak elő!

A biztonságos csírafogyasztás szabályai

2 – Frissen fogyaszd, hűtve tárold!

A csírák megfelelő hőmérsékleten akár 8-9 napig is megőrzik frissességüket. Figyelj a csomagoláson feltüntetett szavatossági időre és az ott megjelölt módon, hűtőben tárold a csírát!

3 – Vegyszermentes magból vegyszermentes csíra

Akár magad vágsz bele a csíráztatásba vagy készen vásárolod a csírákat, figyelj rá, hogy olyan magokat  használj, amelyeket már úgy termesztettek, hogy azok emberi fogyasztásra szánt csíráztatásra valók.  A nagy és kisebb áruházláncok polcain található BIO CSIRI csírákat csak ilyen, tanúsított zöldség és gabona magvakból termesztik, valamint a mungóbabcsíra kivételével bio tanúsítvánnyal is rendelkeznek. Így biztos lehetsz benne, hogy szennyeződésmentes és tökéletes minőségű csírát eszel.

A biztonságos csírafogyasztás 5 alapszabálya

4 – Csak mértékkel!

A csírák, a magból éppen előbújó növényke koncentráltan tartalmazza mindazon anyagokat, melyet a kifejlett zöldségek, például egy hagyma, brokkoli vagy retek. Éppen ezért nem javallott egyszerre túl sokat elfogyasztani belőle.

5 – Bármit nem lehet csíráztatni

Tájékozódjunk, mielőtt nekifognánk az otthoni csíráztatásnak. Kedvünk szerint bármelyik növényt ugyanis nem csíráztathatjuk. Vannak olyanok, amelyeket nem ajánlott vagy egyenesen tilos fogyasztani, ilyen például a paprika vagy a paradicsom csírája is.

Nemcsak főételek díszeként, hanem reggelihez és hideg vacsorához is tökéletes lehet. Remekül feldobja a különböző szendvicskrémeket is. Ha akár csak kis mennyiségben is fogyasztjuk őket, biztosak lehetünk benne, hogy aznap is sokat tettünk az egészségünkért.

A cikk elkészítésében szakmai partnerünk a Bio Csiri volt.

Fotók: Bio Csiri

Érdekel az egészségtudatos életmód? EGÉSZSÉG rovatunkban számos hasznos cikket találsz a témában. 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!