
Két lélekmelengető receptötlet a szürke téli hónapokra
A karácsonyi dínomdánomnak már vége, beköszöntött a kicsit komor január és február. Talán sokan érezzük úgy, hogy jól esne most olyan színes, illatos és akár húsmentes ételeket enni, amelyek nemcsak a testünket, de a lelkünket is felmelegítik. Két olyan receptet mutatunk most, amelyek finomak, táplálók és ráadásul könnyen elkészíthetők.
Krémes tészta sütőtökkel és zsályával
Ez a recept tökéletes választás, ha egy gyorsan elkészíthető, mégis tápláló fogásra vágyunk. A sütőtök természetes édessége és a zsálya aromája tökéletes harmóniát alkot. Ráadásul diétától függően használható gluténmentes tészta vagy növényi helyettesítők a tejtermékek helyett. A Veganuár kezdeményezés az utóbbi években egyre népszerűbb, és szerencsére egy online bevásárlás során is számos növényi alapú alapanyagot meg tudunk már venni.
Hozzávalók (2 adaghoz):
-
200 g tészta (pl. penne vagy fusilli)
-
300 g sütőtök (meghámozva, kockára vágva)
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 evőkanál olívaolaj
-
100 ml növényi főzőkrém (pl. mandula- vagy rizskrém főzéshez)
-
4-5 friss zsályalevél
-
Só, bors ízlés szerint
-
Reszelt parmezán vagy vegán sajt (opcionális)
Elkészítés:
A tésztát főzd meg bő, enyhén sós vízben a csomagoláson található utasítás szerint. Szűrd le, és tedd félre. Közben melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, és párold meg rajta a sütőtököt. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd néhány percig együtt pirítsd őket.
Öntsd fel a tejszínnel, és főzd, amíg a sütőtök teljesen megpuhul. Ekkor botmixerrel pürésítsd a szószt. Ezután add hozzá a zsályaleveleket, sózd, borsozd ízlés szerint, majd keverd össze a főtt tésztával. Tálaláskor szórd meg reszelt sajttal.

Fűszeres, zöldséges lencseleves
A lencseleves nemcsak az újévi hagyományok miatt népszerű, hanem azért is, mert kiváló tápanyagforrás, és hosszan melegen tartja a testet. A bevásárlás során mindenképp érdemes friss zöldségeket választani, hogy minél gazdagabb legyen a levesünk íze.
Hozzávalók (4 adaghoz):
-
200 g lencse (lehetőség szerint előre beáztatva)
-
1 nagy sárgarépa
-
1 fehérrépa
-
1 kisebb zeller
-
1 közepes hagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 liter zöldségleves alaplé
-
1 evőkanál olívaolaj
-
1 babérlevél
-
1 teáskanál őrölt kömény
-
Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát apróra vágva pirítsd meg az olívaolajon. Add hozzá a felkockázott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller), és néhány percig kevergetve párold.
Szórd meg az őrölt köménnyel, majd öntsd fel az alaplével. Add hozzá a lencsét és a babérlevelet is. Főzd addig, amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak (kb. 30 perc).
Ízlés szerint sózd, borsozd, majd tálald frissen sült kenyérrel.
Ezek az egyszerű és egészséges ételek kiválóan passzolnak a téli hétköznapokhoz. Ha tehetjük, készítsünk belőlük nagyobb adagokat, hogy másnapra is maradjon a melengető finomságokból. (X)

„Mindent a természet hívására építettem” – interjú a Dekor és Mentha és a KertÁlmodó megálmodójával
Zenészként indult, ma már terekben, kertekben és közösségi...

Méretre készült tükrök – hatásos és praktikus belsőépítészeti elemek
Nehéz lenne a mindennapjainkat tükrök nélkül elképzelni. Használjuk...

Kedvencünk a sokoldalú pitypang – a pitypang szörp és pitypang méz receptje
Készíts velünk pitypang szörpöt és mézet! Pongyola pitypang,...

„Egy vállalkozás növekedésének alapja a belső folyamataiban, lendülete az időgazdálkodásban rejlik.” Diána egyedi módszerrel mentorálja a vidéki vállalkozásokat
Marsi-Boldoczki Diána vállalkozásfejlesztő szerint mindegy, hogy...

Kedvencünk a sokoldalú pitypang – a pitypang szörp és pitypang méz receptje
Készíts velünk pitypang szörpöt és mézet! Pongyola pitypang,...

A magyarországi spárgatermesztés története
Az alföldi spárga Ha a spárga-szó felmerül, akkor mindig eszünkbe...