A Királynék és Királyok Városa között félúton vár a Thury-vár – 5 nap Várpalotán és környékén

Életünk , Utazás

A Bakony szívében, a Balatontól 20 percre autóval és ha még ez sem tenné elég vonzóvá, a Királynék és Királyok városa, vagyis Veszprém és Székesfehérvár között pont félúton van Várpalota. A várost legtöbben a Thury-várról ismerik, mely írásos emlékek szerint 600 évvel ezelőtt már biztosan állt.

Nőtincsi Nemcsakpiac

1. nap – Várpalota

Várpalotán a Thury-vár mindenképpen megér egy misét, vagyis egy látogatást. A mai Várpalota területét már az ókori rómaiak idején is lakták. A középkor a város központjában álló várban hagyta örök lenyomatát. A 14. század végén épült középkori várat többször átépítették, mely a török időkben fontos végvár volt. Ma is viselt nevét a leghíresebb védőjéről, Thury Györgyről kapta.

A csodaszépen felújított Thury-várban rengeteg állandó és időszakos kiállítással és izgalmas programokkal várják az ide látogatókat. Van itt török szoba, reneszánsz torony, kínzókamra, kínzóeszközök, de még szabaduló szoba is. 

Nőtincsi Nemcsakpiac

A vár mögötti területet is rehabilitálták, ahol egy klassz játszóteret hoztak létre körben futópályával. A jelenleg felújítás alatt álló Trianon Múzeumot is érdemes beiktatni a látnivalók közé, ugyanis röidesen ismét látogatható lesz. Családosoknak pedig a Gyerek Palota nyújthat kellemes kikapcsolódást.

2. nap – Királyszállás-Tés-Jásd

Királyszálláson található a híres Nagy-Magyarország Park, itt tehettek egy sétát, megnézhetitek a kiállított épületeket, szobrokat, felfrissülhettek a büfében, majd visszakanyarodva a főútra a következő település Tés, ahol sétáljatok el a szélmalomhoz és a kilátóhoz. Itt lehetőség van leparkolni és gyalogosan folytatni tovább az utat. Kiránduljatok el a Római-fürdőhöz, mely minden évszakban csodálatos látványt nyújt. Sőt, akár gyalogosan átmehettek az erdőn át Jásdra is.

Ha mégsem ezt a lehetőséget választjátok, akkor pattanjatok vissza az autóba és irány a szerpentinen le Jásdra. Tegyétek tiszteleteteket Szentkúton, majd egy kis mókázásra ugorjatok be a pár éve elkészült Bodza Házba. 

3. nap – Székesfehérvár

Székesfehérvár maga megtöltene egy egész cikket, de most egy egy napos kirándulást ajánlunk Nektek. Kezdjétek a napot a belvárosban, a Városház téren, melyet a magyar királyok egyik koronázási jelvénye, az Országalma díszít. A Városházán található a magyar korona hiteles másolata, melyet szintén érdemes megnézni. A történelmi belvárosban izgalmas kitérő az Órajáték megtekintése, melyben minden nap délelőtt 10 órakor, majd két óránként tűnnek fel a történelmi alakok zene kíséretében. Nem véletlenül nevezik Székesfehérvárt a királyok városának is, ugyanis itt találhatók István király bazilikájának romjai.  

Székesfehérvár belvárosa

A lakótelep tövében fennmaradt skanzen utcácska a 17-18. századi, kézművesek és iparosok lakta egykori Rácváros városrész hangulatába repít, ahol egy székesfehérvári kalapos dinasztia műhelyébe is beleshetünk a Palotavárosi Emlékek kiállítás mellett.  A Bory-vár, mely egyesek szerint a legszerelmesebb helyszíne hazánknak, nem csak a szerelmesek kiránduló helye, mindenképpen érdemes beiktatni mindenkinek. A napot pedig zárjátok a Koronás Park vagy Sóstó és környéke felfedezésével, mely gyerekekkel is remek program: https://varpalotainfo.hu/sosto-szekesfehervaron-gyerekkel-1-resz/

Székesfehérvár Bory Vár

4. nap – Veszprém

A Királyok Városa után kihagyhatatlan Veszprém, a Királynék Városának látogatása. Itt is a történelmi városrésszel, a várnegyeddel és a barokk belvárossal érdemes kezdeni a városnézést. Az Óváros tér szecessziós épületei, hangulatos kávézói és éttermei remek kilátást nyújtanak a Millenniumi Emlékműre. A Szentháromság tér hazánk méltán egyik legszebb barokk tere az ikonikus Szentháromság szoborral. A téren található Dubniczay-palota kiállításai mellett a pincéjében található címeres téglákat bemutató Tegulárium igazi csemege a bontott téglák szerelmeseinek.  Az Érseki-palota képtára és belső termei idegenezetéssel látogathatók.

Veszprém Vidéki élet

A bevárosi sétálóutca végén a várhegyen magasodik István király és Gizella királyné szobra, ahonnan csodálatos látvány a Viadukt, a Margit-romok és a Séd-patak völgye is. Utóbbi gyerekekkel is kiváló program. Pazar kilátásért ejtsük útba a Kálvária-dombot is, mely az egykori város központja volt. Itt találhatóak a 13. századból fennmaradt Szent Miklós Plébániatemplom romjai.

A délutánt érdemes az ország egyik legjobb állatkertjében, a Veszprémi Állatkertben tölteni. Ha pedig vasárnapra esik kirándulásunk Veszprém városában, akkor az Óváros Piacot se hagyjuk ki!

5. nap – Horgásztavak

Rengeteg horgászási lehetőségek várnak Várpalota környékén, mely remek levezetés lehet egy aktív városnézésekkel és túrázással teli négy nap után. Ilyen többek között a Kis-Sárréti horgásztavak vagy a Lóga-tó.

Még több információt találsz Várpalotáról és környékéről: www.varpalotainfo.hu

Fotók: Várpaotainfó, Pixabay

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

3. Otti Levendulaszüret Székesfehérváron

2024. június 7-8-án lesz a 3. Otti Levendulaszüret Székesfehérváron. Te is szereted ezt az nyugtatóan illatos és látványosan lila növényt? Akkor ott a helyed! Az Otti Manufactura gyönyörű kertjében 200 tő tihanyból származó angol és francia levenduláról...

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!