A lámpák szerepe a lakóterek atmoszférájában

Házunk és kertünk , Lakberendezés

A lakóterek hangulatát és komfortját számos tényező határozza meg, ám ezek közül mindenképpen érdemes kiemelni a fényeket. Akár természetes, akár mesterséges, jelenlétük lényegében nélkülözhetetlen, így érdemes is élni velük.

Terek és fények

A fény jelentőségét talán akkor tudjuk a leginkább értékelni, ha valamikor kénytelenek vagyunk huzamosabb időszakokat nélküle tölteni. Jó példák erre a téli évszakok, amikor hónapokon keresztül már délután lemegy a nap, mely a hangulatunkra is sokszor negatív hatással van. Ebben az időszakban a természetes és mesterséges fény szerepe is felértékelődik, még ha más-más szempontból is. A fények jelentősége pedig a lakóterekben sem elhanyagolható, évszaktól függetlenül.

Hirdetés

A lakóterek komfortjának számos összetevője van, melyek jellemzően abszolút szubjektívek, így nehéz is lenne minden ilyen tételt listázni. Az azonban szinte biztos, hogy a fények mindenütt hozzátartoznak az otthonos érzethez és a maximális kényelemhez. Ezért is fontosak a napfényes lakóterek, illetve az is, hogy a mesterséges fények is meghitt hangulatot teremtsenek. Ehhez napjainkban már számos különböző lámpa áll rendelkezésre.

elter lámpa - vidéki stílusú lakberendezés

Funkcióhoz alkalmazkodva

Bár a lámpaboltok számos különböző lámpa opciót kínálnak és sokszor rendkívül könnyű lenne elcsábulni, mindig érdemes az adott helyiség funkciójához alakítani a fényeket és magukat a világítótesteket is. Így tehát más-más lámpa kell majd a hálószobába, a konyhába, megint más a nappaliba vagy épp egy hobbiszobába. A fő csapásirányt persze minden esetben mi határozzuk meg, fontos azonban, hogy egy lámpa stílusában és funkciójában is stimmeljen.

Napjainkban a lámpaboltok kínálata nem is csupán a lámpák, de a különféle izzók, alternatív megoldások terén is kifejezetten erős. Lényegében egyre nehezebb lépést tartani a legkorszerűbb opciókkal, így mindig érdemes a lehető legteljesebb lámpa palettát áttekinteni, mielőtt pontosan kitalálnánk, hogyan is szeretnénk alakítani a lakóterek világítását. A tudatos tervezés tehát lámpa szinten is fontos, akár szakértők bevonásával.

Tervezett világítás

A világítástervezés egy olyan lehetőség, mellyel jellemzően érdemes élni, főleg ha egyszerre több helyiség vagy akár egy komplett ház, lakás fényeit szeretnénk összeállítani. A folyamat során a szakértők segítségével abszolút saját igényeinkre szabott, ám stílusában és funkciójában is kifogástalan világítási megoldásokat kaphatunk. Egy lámpa lényegében csak az alap. Az, hogy pontosan milyen típust választunk, milyen fényforrással és pontosan hol helyezzük el azt, már más kérdés.

Fontos leszögezni, hogy a világítástervezés során nem akarnak meggyőzni senkit arról, hogy a saját elképzelései nem működnek, a cél minden esetben egy egészséges kompromisszum. Ahogy említettük, a komfort szubjektív, mely természetesen a lámpák és fények tekintetében is igaz. A világítástervezés lényege tehát nem más, mint hogy hozzásegítsen minket ahhoz, hogy a saját igényeink szerint a lehető legoptimálisabb világítási struktúrát kapjuk. (X)

LAKBERENDEZÉS rovatunkban további érdekes cikkeket találsz, amikből inspirálódhatsz, hogyan legyen szebb és komfortosabb az otthonod. 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!