A Munkácsy-negyed rejtett kincse – kerámia műhelyből vendégház

Életünk , Utazás

Szeretem a régi  dolgokat, különösen akkor, ha nem csak múltjuk, hanem jövőjük is van. Békéscsabán kelt új életre a polgári ház több mint százéves hátsó épülete, ahol az ingyenes és soha meg nem hibásodó légkondicionálást a hatvan centi vastag vertfalak, a vázában a friss virágokat a buja kert, a fa bútorokat a családi örökség, míg a csodaszép kerámiákat a háziasszony saját műhelye biztosítja, akárcsak a hatalmas vendégszeretetet, amivel várják az utazókat a Herbárium Vendégházban.

Herbárium Vendégház Békéscsaba Munkácsy-negyed

A keramikus Plesovszki Klára férjévél, három kamasz gyermekével és a család két kedvencével, Dórával és Fannival, a törpetacskókkal él Békéscsaba belvárosában, a Munkácsy-negyedben, annak is egy kis utcájában. Klári 27 éve tudhatja otthonának a várost, a férje családja azonban tősgyökeres békéscsabai szlovák család, családfájuk egészen a (török hódoltság utáni) 300 évvel ezelőtti betelepítésig visszavezethető.

Angol rózsák a Herbárium Vendégház kertjében

Ahol minden elkezdődött…

A stílusos vidéki ház szerelem volt első látásra, ahová nyolc éve költözött be az ötfős család. Sajnos nyomozásuk nem járt sikerrel, így azt nem tudják, eredetileg kik laktak a sokat megélt portán, azt azonban sikerült kideríteni, hogy az eredeti épületek már száz évvel ezelőtt is szerepeltek a térképszelvényeken. A főépületet lebontották és a kilencvenes években polgári jellegű stílusban épült újjá, a vendégházzá alakított épületrész viszont megmaradt az eredeti formájában.

Herbárium Vendégház Békéscsaba

Vendégház születik

Klári a kerámia műhelyét szerette volna kibővíteni tavaly nyáron a veranda beépítésével. Amikor elkezdték bepakolni a téglákat összenéztek a férjével és azt mondták: „Legyen belőle inkább vendégház!” A tényleges átalakítás fél évet vett igénybe. A munkálatok nagy részét a házaspár maga végezte, így nem túlzás azt mondani, hogy szívük-lelkük benne van minden négyzetméterben.  A falbontások és az új funkciók kialakítása után már a munka szép része következett, a berendezés, amihez jól jött Klári finom ízlése mellett lakberendező végzettsége is.

Herbárium Vendégház nappali

A növény és virág tematika, a botanikus stílus köszön vissza a ház helyiségeiben, melyhez remek hátteret nyújtanak a sötét zöldre mázolt ablakok és a pasztell zöldre festett fal a vendégház szívében, a nappali-ebédlőben. Természetközeli színek, natúr fenyő, antik és kovácsoltvas bútorok emlékeztetik a vendégeket a ház korára és a régi idők tiszteletére. 

Herbárium Vendégház Békéscsaba

 Nem véletlen, hogy a belső terekben is megjelennek a virágok, melyek Klári kerámiáin is meghatározóak. Inspirációért ugyanis nem kell messzire menni, hiszen a kertjük is maga az édenkert a rengeteg francia és angol rózsával, a tavasztól őszig mindig nyíló évelőkkel, ahol állandó vendégek a beporzó rovarok.

Herbárium Vendégház Békéscsaba

Az egy hálószobával, nagy nappali-ebédlővel, külön konyhával és fürdőszobával rendelkező vendégházban maximum hat főt tudnak fogadni, de romantikus miliője miatt kedvelt a fiatal párok, friss házasok körében is.

Angol rózsák a Herbárium Vendégház kertjében

A kapun kilépve, a templomon túl

„Lehet, hogy közhelyes, de a kedvenc helyünk a városban az otthonunk. Ahogy kilépek a házból, előttem van az Evangélikus Nagytemplom, ami még mindig csodálattal tölt el.” – meséli Klári. A Békéscsaba legmagasabb pontjára épült templom Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma, mely a délutáni órákban nyitva áll a kíváncsi turisták előtt is. Azonban a Herbárium Vendégházban megszállóknak a templomtól messzebbre is érdemes elmerészkedniük annak ellenére, hogy a békés porta igazán marasztaló, hiszen a vendégek a kerámia műhelybe is beleshetnek és megnézhetik, hogyan születnek a háziasszony kezei között a szebbnél szebb kerámiák. Emellett a sütögető és a veranda olvasó sarka is maradásra csábít.

Evangélikus Templom Békéscsaba

Békéscsaba belvárosa pár perc sétára van mindössze, ahol a Munkácsy Mihály Múzeum egyszerűen kötelező program az idelátogatóknak, melynek egyedülálló gyűjteménye méltó emléket állít a világhírű festőnek, aki asztalosinasként kezdte pályafutását Békéscsabán. A közelben van az Élővíz-csatorna és a park, ahol Kláriék mindennapos vendégek tacskóikkal. A csatorna békéscsabai belvárosi partszakasza mentén kialakított kellemes parkosított környezetben terül el a Szoborpark, ahol számos neves képzőművész keze munkája megtekinthető. 

A Herbárium Vendégház verandája Békéscsabán

A Körösök vidéke a kiépített kerékpárutaknak köszönhetően kényelmesen bejárható két keréken, de az evezés szerelmesei sem fognak csalódni. Az estéket pedig koncertekkel és színházi előadásokkal lehet megtölteni a pezsgő kulturális életnek köszönhetően.       

Ugye sikerült kedvet csinálnunk egy békéscsabai kiránduláshoz? Kláriékat és vendégházukat itt éred el: www.herbariumvendeghaz.hu

 Fotók: Galisz Virág       

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

A „Váratlan utazás” csodálatos világa Bali Enikő otthonában

Bali Enikő otthona egy igazi csodavilág. Fajansz gyűjteménye egy régmúlt világba repít minket vissza, ahol jó elidőzni.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!