A rebarbarás francia almatorta receptje
A rebarbarás francia almatortám története pontosan tizenöt évre nyúlik vissza, amikor ajándékba kaptam barátnőmtől Stahl Judit egyik szakácskönyvét. A francia almatorta azóta rendszeres vendég az asztalunkon, az elkészítés módja és a recept hozzánk csiszolódott, folyamatosan változott az évek során, lehet, hogy már nem is francia, hanem magyar… Egyszerű, gyors és rendkívül finom végeredményre számítsatok! Próbáljátok ki körtével, alma-körtével, meggyel is és ha van a kertben, bolondítsátok meg egy kis rebarbarával!
Frissen szedett rebarbara a kertből, igénytelen és évente többször szüretelhető
Hozzávalók a rebarbarás-almás töltelékhez
Kb. 1 kg alma (vagy más gyümölcs, például körte, meggy)
5-6 szál rebarabara
1 kávéskanál őrölt fahéj
8 dkg vaj
15 dkg méz (helyettesíthető cukorral is)
Így készítsd el a francia almatortát!
A lisztet és porcukrot szórd egy tálba, majd dolgozd össze az apróra vágott vajjal (használhatsz egy nagylyukú reszelőt is hozzá, ha elég hideg és kemény a vaj! Add hozzá a tojássárgáját és a vizet, majd az egészet gyúrd össze. A tésztát egy lezárt üveg- vagy műanyagedényben, vagy folpackba csomagolva tedd be a hűtőbe és készítsd el a tölteléket! Kezdd a rebarbarával, hogy amíg párolódik, elő tudd készíteni a többi hozzávalót!
A rebarbarát hámozd meg és vágd fel kb. 1 centis darabokra (ez azért fontos, hogy ne legyen majd szálas a tortában) és pici vízben főzd puhára. Hámozd meg az almát, majd szeleteld fel nagyon vékony szeletekre, lustábbak legyalulhatják egy uborkagyalun. Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, add hozzá az almaszeleteket, a puha rebarabát, a mézet és a fahéjat! Fedd le és alacsony fokozaton párold össze! Vedd ki a hűtőből a tésztát és lisztezett nyújtódeszkán nyújts belőle egy kört, figyelj rá, hogy vékony legyen (4-5 mm). Kivajazott köralakú sütőformába tedd bele (nem a reklám kedvéért, de nagyon büszke vagyok a képen látható Herend Village Pottery kék-fehér kollekció darabjaira), a szélei nem baj, ha túllógnak, hiszen azt majd vissza kell hajtani a képen látható módon. A tésztát hintsd meg zsemlemorzsával vagy búzadarával! Erre azért van szükség, hogy az almás töltelék ne áztassa el. Öntsd rá a tölteléket a tésztára, oszlasd el egyenletesen, majd a széleit hajtsd vissza a töltelékre, picit nyomkodd is le az ujjaiddal. 180 fokon kb. 40-50 perc alatt süsd aranybarnára.
Még több kipróbált, egyszerű desszertet találsz RECEPT rovatunkban!
Jó étvágyat kívánunk!
Fotók: Vidéki Élet Magazin
Látogatóban Herczeg Ágota festőművész otthonában
Hajnal van. A felkelő nap első fényei milliárd vakító fénypontként...
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története
Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült...
A karácsonyfa története
Minden évben illatos, frissen vágott fenyő áll a nappaliban csodás...
Gesztenyekrémleves, ahogy mi szeretjük
Egy igazán finom téli melengető leves elkészítését szeretnénk most...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...