A tavasz első gyógynövény hírnökei

Egészség , Életünk

A tavasz első gyógynövényei különösen értékesek számomra. A téli időszak alig tartogat ilyen lehetőséget, és nincs is annál nagyobb boldogság, mint amikor a fűben, a levelek, ágak között felfedezek egy-egy szépséges gyógynövényt. Habár a napsütéses, madárcsicsergéses tavasz még csak nemrég köszöntött be, már sokféle gyógynövénnyel találkozhatunk és gyűjthetjük is őket. S hogy milyen gyógynövényeket láttam, amerre jártam? Pásztortáskát, medvehagymát, pitypangot, tyúkhúrt, kankalint, ibolyát, meténget…. Ismerjünk meg közülük párat!

Illatos ibolya

ibolya-gyogynoveny

Az apró, lila színű ibolyát a tavasz hírnökének is nevezik. Az ibolyát az ókori görögök a termékenység szimbólumaként tartották számon, a rómaiak bort készítettek belőle, az angolok pedig az illatáért tisztelték. Az ibolya Európa egész területén elterjedt virág, az erdők gyakori lakója ez a csöndesen megbújó, csodaszép növényke. Az ibolya gyökere, levele és virága is gyógyhatású. A gyökér főzete különösen jó köptető, nyákoldó, idült légcső- és hörghurut, szamárköhögés, légzési nehézség esetén is alkalmazható. A főzet borogatás formájában gennyes sebek, kiütések, fekélyek esetén is bevethető. Az ibolya levele és virágja vértisztító, képes regenerálni a szervezetet. Ha a felgyorsult hétköznapokban ideges fejfájás, álmatlanság jelentkezne, ebben az esetben az ibolya citromfűvel társítva szépen orvosolhatja a problémát. Képzeld, az ibolyát is fogyaszthatod akár nyersen, akár kandírozva!

Pitypang

A gyermekláncfű vagy pitypang könnyen felhívja magára a figyelmet a rikító sárga virágjával. Jól emlékszem, hogy gyermekkoromban szívesen lepöccentettük a virágot a szárról, megcélozva egymást a barátokkal. Akkor még nem tudtam, hogy a pitypang virágzás előtt szedett levele, illetve az ősszel gyűjthető gyökere milyen szépen tisztítja a májat, serkenti az emésztőrendszer működését, sőt még vértisztító, vizelethajtó hatással is bír, segíthet megelőzni a vesekőképződést. A levelei káliumsót is tartalmaznak, emiatt káliumpótlásra is alkalmazható. Akár salátaként is fogyaszthatod. Azt tudtad, hogy a cikóriakávé fele-fele arányban tartalmaz katángkórót és gyermekláncfüvet?

Pásztortáska

A pásztortáska latin nevét, Capsella bursa-pastoris, még az is jól csengő névnek hallhatja, aki nem tud latinul. A száron elhelyezkedő jellegzetes, szíves-háromszög alakú ún. becőketermései valóban táskára, tarisznyára emlékeztetnek. Ezekhez is tudok kötni gyermekkori emléket, mert az óvoda udvarán sok-sok pásztortáska virított: a fülünkhöz tartva rázogattuk és valamiféle zörgő hangot véltünk felfedezni. A pásztortáska virágos hajtását tudjuk a gyógyászatban felhasználni: vérzéscsillapító (orrvérzés, bélvérzés, menstruáció), gyulladáscsökkentő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, sőt lépdaganat esetén is bevethető. Külsőleg lemosás vagy fürdő formájában bőrbepállás és ekcéma kiegészítő terápiáját is jelentheti. A gyermekláncfű zsenge leveleihez hasonlóan a pásztortáska is fogyasztható nyersen, akár salátába keverve.

Ne feledjétek a gyógynövények gyűjtésének parancsolatát! Óvjuk együtt a természetet!

A szerzőtől személyesen is kérhettek tanácsot a Biotitok Gyógytékában Balatonfüreden, vagy vásárolhattok a webáruházából.

Fotó: pexels.com

Kelemen Lívia

fitoterapeuta, gyógynövény szakértő

Biotitok Gyógytéka

A gyógynövények elkötelezett híveként azt vallom, hogy az emberre test-lélek-szellem egységeként, azaz holisztikusan kell tekinteni. Nem elég csupán a testi tüneteket kezelni. Ha a lélek beteg marad, a tünetek ismét felüthetik a fejüket, hiszen a test a lélek színpada.”

Neked ajánljuk

Legújabb cikkek

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

3. Otti Levendulaszüret Székesfehérváron

2024. június 7-8-án lesz a 3. Otti Levendulaszüret Székesfehérváron. Te is szereted ezt az nyugtatóan illatos és látványosan lila növényt? Akkor ott a helyed! Az Otti Manufactura gyönyörű kertjében 200 tő tihanyból származó angol és francia levenduláról...

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!