A titokzatos vörös és fekete – a teák titka
A vörös és fekete színről nekem egyből Stendhal regénye jut eszembe, ám itt most nem irodalmi kalandozásról lesz szó. A vérpezsdítő vörös és a felélénkítő fekete tea kerül a képzeletbeli asztalunkra. Indulhatunk?
A vörös tea igazán izgalmas elnevezés, és akár tévútra is vezethet minket. A teakultúrát magas szinten művelő kínaiak vörös teának nevezik az általunk fekete teaként ismert nedűt. Valójában nem két különböző növényről van szó, a teacserje ugyanaz, hanem az előállítási módjukban térnek el egymástól.
A mi kultúránkban vörös teaként ismert rooibos tea a Dél-Afrikában honos vörös fokföldirekettye. Gondolatban ezt ízlelgetjük most meg egy kicsit. A fokföldi Cedarberg hegység területén élő növény leveleit az ott élő bennszülött törzsek hosszú idők óta fogyasztják üdítőitalként, illetve színezésre is használják. A leszüretelt leveleket eredetileg a sziklákon zúzták apróra, majd a napon hagyták megszáradni. A tealevelek feldolgozása során ma sem használnak vegyszereket, és kizárólag természetes módon történik az előállítás: a nyári hónapokban kézzel szüretelik a leveleket, halmokba hordva fermentálják, ekkor nyerik el jellegzetes vöröses barna színüket. A feldolgozás utolsó fázisában gőzzel sterilizálják, illetve szárítják a tealeveleket. Amennyiben a megszárított leveleket nem fermentálják, akkor a kevésbé ismert zöld rooibos teát készíthetjük el a teafűből.
A dél-afrikaiak által roppant módon kedvelt rooibos tea belopta magát más országok, kontinensek lakóinak szívébe is. Természetesen nem véletlenül, hiszen egyedülálló egészségügyi hatásokkal rendelkezik. A rooibos tea koffeinmentes, bővelkedik antioxidánsokban, illetve ásványi anyagokban (cink, mangán, fluor, magnézium, kalcium, réz), viszont alacsony a cserzőanyag tartalma. Egyéb hatóanyagainak köszönhetően gyulladáscsökkentő, görcsoldó, antiallergén hatással rendelkezik, így asztma, szénanátha esetén is javallt a fogyasztása. Az ideges eredetű fej- és gyomorfájást is képes csökkenteni. A rooibos tea erősíti a szervezetet az emésztőrendszer felől is, ezzel összefüggésben a különböző bőrproblémák (pattanásosság, ekcéma, pikkelysömör) kezelésére is alkalmazható akár külsőleg lemosásként, akár belsőleg fogyasztva. A dél-afrikai kórházakban a bőrallergiás gyermekeket rooibos teás fürdővel mosdatják panaszaik enyhítése végett.
A vörös rooibos teát a klasszikus módon készíthetjük el: 1 teáskanálnyi teafüvet forrázzunk le 2 dl vízzel. Minél tovább ázik a tealevél, az aromák annál erőteljesebben kiérződnek az enyhén édeskés ízű teán, egyesek szerint kicsit a dióíz is felfedezhető benne.
Fekete tea
Úgy látom, hogy sokan száműzték a fekete teát az étrendjükből, pedig véleményem szerint nem szolgál rá a mellőzöttségre. Koffein- és csersavtartalma miatt valóban nem ajánlott mértéktelenül iszogatni, ám nézzük csak, miféle jótékony hatásai lehetnek a fekete teának.
A Camelia sinensis cserje leveleinek fekete teaként való előállításával Indiában (Assam), Kínában (Yunnan) és Sri Lankán (Ceylon) foglalkoznak. A teafajták közül a fekete tea fermentációja a leghosszabb, ennek köszönhetően nyeri el sötétbarnás színét és jellegzetes zamatát, melyeket évekig is megőriz. Emiatt roppant értékesnek tartották a régebbi korokban, Ázsia egyes területein a szárított és préselt fekete tea téglákat pénzként is használták.
A fekete teának Indiában három változata terjedt el: az Assam, a Nilgiri és a Darjeeling. Az utóbbit sokan nem számítják a klasszikus fekete teák közé, mivel forrázata sokkal lágyabb és ízvilága virágporos jelleget mutat. A Darjeelinget egy évben ötször szüretelik, az első szüret márciusra esik, ez az ún. First Flush tea a legjobb minőségű. A következő szüret júniusban esedékes, ez a Second Flush, amely muskotályosabb ízű, sötétebb színű. Az említett két szüret közé esik az ún. köztes szüret, az In Between szüret. A negyedik alkalom a júniusi és az őszi szüret közé esik, az ekkor leszedett tealevelek adják a legalacsonyabb minőségű teát. Az őszi, Autumnal szüret eredménye a legtestesebb fekete tea.
A fekete tea mindenekelőtt élénkít, így akinek reggel nehezen megy a felébredés, egy csésze fekete tea kitűnő választás. Ez a teafajta is képes semlegesíteni a szervezetre károsan ható szabad gyököket; baktériumellenes hatása is van, fertőtleníti a szájüreget, segít megelőzni a baktériumok okozta plakkok elszaporodását a fogakon, valamint természetes fluor tartalmának köszönhetően fogszuvasodás megelőzésére is használható.
Mire ügyelj, amikor fekete teát készítesz? A finom, ízletes fekete tea elkészítésének titka az áztatási idő. A fekete teát mindig 90-100 Celsius fokos vízzel forrázd le, Darjeeling és tört levelek esetén legfeljebb 3 percig áztasd, az Assam fekete teát pedig 4-5 percig hagyd állni! 2,5 dl vízhez 1 teáskanálnyi fekete teafüvet adagolj, ám ha teáskannában készíted el, akkor csészénként (2,5 dl) számolva 1 teáskanálnyi tealevél, plusz egy teáskanálnyi a kannának. A forrázatnak mindig kristálytisztának, tükrösen áttetszőnek kell lennie. Ha a tea opálos, akkor valószínűleg nem volt megfelelően tiszta a tealevél, ilyenkor a következő forrázat előtt érdemes vízzel átöblíteni a leveleket.
Van még néhány, világszerte elismert és közkedvelt teafajta a tarsolyomban, melyek világába szívesen elkalauzollak a jövőben. Addig is próbálgasd, ízlelgesd a zöldet, fehéret, vöröset és a feketét! Merülj el a teák világában és fedezd fel azt a csodát, amit magukban rejtenek!
Szívesen segítek az eligazodásban akár személyesen is a Biotitok Gyógytékában. Ha kérdésed, gondolatod van, keress bátran!
Kelemen Lívia
fitoterapeuta, gyógynövény szakértő
Biotitok Gyógytéka
„A gyógynövények elkötelezett híveként azt vallom, hogy az emberre test-lélek-szellem egységeként, azaz holisztikusan kell tekinteni. Nem elég csupán a testi tüneteket kezelni. Ha a lélek beteg marad, a tünetek ismét felüthetik a fejüket, hiszen a test a lélek színpada.”
Neked ajánljuk
Látogatóban Herczeg Ágota festőművész otthonában
Hajnal van. A felkelő nap első fényei milliárd vakító fénypontként...
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Új egységgel bővült hazánk egyik legnépszerűbb vidéki szálláshelye
Nagy lendülettel, a szokásos hétköznapi sebességgel száguldok,...
Családi pihenés a téli szünetben – varázslatos szálláshelyek vidéken
A téli szünet a pihenés, a feltöltődés és a közös családi élmények...
Egészben sült oldalas rozmaringos burgonyapürével
Bár az oldalas nem tartozik a diétás fogások közé, ki ne emlékezne a...
Az egyszerű, gyors és finom karácsonyi bejgli receptje
Ez a karácsonyi bejgli recept valóban egyszerű, gyors és finom....