Barkácsolj templom alakú madáretetőt! – mert a madaraknak is lehet hitélete

Házunk és kertünk , Csináld magad

Télhez közeledve ismét kikerülnek a madáretetők, melyek nem csak élelemmel látják el téli vendégeinket, hanem kertünknek is díszei lehetnek. „A madaraknak is lehet hitélete” jeligére egy templom alakú madáretető elkészítését mutatjuk be lépésről lépésre, melyhez kevés alapanyagra és mindössze pár szerszámra lesz szükség. Természetesen az etető alakja és színe, valamint kiegészítői tekintetében határ a csillagos ég és a fantáziánk. Lássunk is hozzá!

Csináld magad madáretető tervezése bontott deszkákból

Alapanyagként bontott deszkákat választottunk, ezen kívül 4 db zsanérra, néhány csavarra, festékre és faragasztóra, díszként pedig egy harangra lesz szükség. Egy dekopír fűrész és egy fúró jó ha akad, a kereszt elkészítéséhez sarokcsiszolót használunk, de ezt máshogy is elő lehet állítani. 

Az „intuitív barkácsolás” híveként a méreteket sem mérjük ki előre, hanem igazodunk a deszkák szélességéhez, hosszúságához, épp úgy, ahogy „kiadja”.

Saját készítésű madáretető - bontott deszka alapanyagok

A templom 8 fő darabból áll – az alap, két oldalfal, első és hátsó fal, két tető és a torony. A torony elkészítése a legmacerásabb, de egyszerűsíthetünk a díszek elhagyásával, illetve választhatunk, hogy egy kerek nyíláson, vagy ajtón jussanak be kis madaraink. 

Madáretető barkácsolás bontot deszkákból - elemek

Előbbi esetén egy kis ágat tegyünk a nyílás alá, utóbbi esetén pedig az alapot hagyjuk kicsit nagyobbra, hogy a madaraknak legyen hol leszállniuk. E darabon a szemléltetéshez mindkettő elkészült.

Templom alakú madáretető barkácsolás

Miután megvannak az alapdarabok, kivághatjuk a keresztet, az ablakokat és az előtetőket – ha nem vagyunk ezek elkészítésében biztosak, elhagyhatjuk, így is szép lesz az újdonsült madáretetőnk. 

Csináld magad madáretető összeállítása

Következik a festés, intuitív barkácsolás részeként olyan színre, ami épp van, de a tetőkön kívül érdemes fehéret választani, a tetőkre és a díszekre válasszunk egy színt – a műhelyben most épp szürke akadt a kezünkbe.

Csináld magad madáretető - lépésről lépésre

A madáretető összeállításánál használjunk minél kevesebb csavart, inkább ragasszunk a szebb eredmény elérése érdekében. A zsanérokat az oldalfalra és a tetőre csavarozzuk fel, így a szétnyíló tetőn keresztül könnyen betölthetjük a madáreleséget.

Csináld magad madáretető templom

Jó barkácsolást kívánunk! Még több kreatív ötletet találsz CSINÁLD MAGAD rovatunkban.

Köszönjük a madáretető templom ötletét az Ákombákom Barkácsműhelynek!

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!