Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
![birsalmasajt nagymama receptje birsalmasajt nagymama receptje](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2022/10/312612244_663930261987838_1982511854256091093_n.jpg)
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan birsalmasajt íze is van. Lehet, hogy ennek is ahhoz a bizonyos „emlékek megszépülnek” dologhoz van köze, de olyan birsalmasajtot, mint amilyet nagymama készített, az biztos, hogy más nem tudott. Nagymama birsalmasajtjának ízét őrzi ez a recept. Idén ráadásul a birsalmák és birskörték is bőséges terméssel ajándékoztak meg bennünket. Szóval recept is van, gyümölcs is van, készülhetnek a birsalmasajtok!
![birsalmasajt nagymama receptje birsalmasajt nagymama receptje](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2022/10/313187159_794996654894269_9053077422370887167_n.jpg)
Hozzávalók
6 kg birsalma vagy birskörte
2 liter víz
3 citrom
10 szem szegfűszeg
2 rúd fahéj
2-3 kg cukor
![birsalmasajt nagymama receptje birsalmasajt nagymama receptje](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2022/10/311260809_788100662256318_4625251994197521550_n-rotated.jpg)
Birsalmasajt készítés lépésről lépésre
1. lépés: A megmosott birsalmákat negyedekbe szeljük, a bajszát kivágjuk.
2. lépés: A két liter vízbe belecsavarjuk a citromok levét, majd beletesszük a birsalmákat, a fahéjat és a szegfűszeget. Fedő alatt puhára főzzük.
3. lépés: Miután a főzőlevet leöntöttük, a megpuhult birseknek kivágjuk a magházát és botmixerrel pürésítjük.
4. lépés: A birsalma pürét feltesszük főzni. Forrás után alacsony fokozaton főzzük tovább, hogy a nedvesség tudjon párologni belőle. Fontos, hogy forrásig folyamatosan kell keverni, at követően is 5-10 percenként, nehogy leégjen.
5. lépés: Egy-két óra elteltével hozzáadjuk a cukrot és tovább főzzük. Amikor már jó sűrű, akkor kimerjük az előre elkészített formákba. A szilikon formákat nem szükséges kibélelni, a fém formákat viszont érdemes folpackkal (utóbbi esetben forrón nem szabad beletenni). Ha három kg cukrot használtunk, akkor már pár óra múltával is kijön a formákból a birsalmasajtunk. Ha két kg cukorral készítettük, akkor lehet, hogy egy hétre is szükség van ehhez.
Sok munka, de megéri, mert nagyon finom és igazi téli vitaminbomba! Jó birsalmasajt készítést kívánunk!
Kalocsa Krisztina receptje
Látogass el KONYHÁNK&KAMRÁNK rovatunkba és próbáld ki a többi receptünket is!
Ha szereted a vidéki életérzést, csatlakozz INSTAGRAM és FACEBOOK oldalunkhoz is!
Neked ajánljuk
![Ehető virágok a vidéki kertben](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/05/Eheto_viragoskert_kostoloasztal_kiemelt-1080x675.jpg)
Ehető virágok a vidéki kertben
Mit gondoltok, a vidéki kertekben mekkora szerepük van a virágoknak?...
![Útmutató a kertépítéshez és gondozáshoz újdonsült kerttulajdonosoknak](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/06/kertesz-1-1080x675.jpeg)
Útmutató a kertépítéshez és gondozáshoz újdonsült kerttulajdonosoknak
Egy gondosan megtervezett és karbantartott kert az otthon éke, amely...
![“A barátság okkal, a szerelem ok nélkül hal meg.” Interjú Tóth Gábor Ákos íróval, a Balaton-trilógia szerzőjével](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2021/07/Iro-olvaso_talalkozo_Foto_Lengyel_Eva-1080x675.jpg)
“A barátság okkal, a szerelem ok nélkül hal meg.” Interjú Tóth Gábor Ákos íróval, a Balaton-trilógia szerzőjével
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Tóth Gábor...
![Sárgabarack: a kulcs a hosszú élethez](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2021/01/DSC_8659-e1720359540885-1080x675.jpg)
Sárgabarack: a kulcs a hosszú élethez
A vidéki kertekben most a lédús, napsárga sárgabarackokè a főszerep,...
![Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/07/DSC_8694-masolata-1080x675.jpg)
Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság
A napszínű, lédús sárgabarackok idénye javában tart. Biztosak...
![Sárgabarack: a kulcs a hosszú élethez](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2021/01/DSC_8659-e1720359540885-1080x675.jpg)
Sárgabarack: a kulcs a hosszú élethez
A vidéki kertekben most a lédús, napsárga sárgabarackokè a főszerep,...