Budaörsi kistermelő mikrozöldje az ország legjobbjai között

Konyhánk és kamránk , Hírek , Termelőktől

Az emberiség egyik ősi kihívása, hogy megfelelő táplálékot tehessen naponta az asztalra. Olykor nehezen sikerül megtalálni azt az egyensúlyt, amiben az ízlelőbimbóink, a testünk és a szemünk számára is megfelelő terméket találunk. Ha pedig olyat keresünk, amit akár egy lakásban is magunknak meg tudunk termelni, akkor még tovább szűkülnek lehetőségeink.

Ez a kihívás keltette fel Mohr József érdeklődését is, aki Budaörsön élő közgazdászként, korábbi FMCG vezetőként, a kikapcsolódás egyik formáját a hobbi terasz kertészkedésben találta meg. A paradicsom, paprika és konyhai fűszernövények termesztése mellett, a pandémia alatt találkozott egy egész évben termeszthető, vitamin és ásványianyagban kifejezetten gazdag növényi forrással, amit úgy hívnak, hogy mikrozöld. Amikor kisfiával első alkalommal vetette el a retek, bab és zsázsa magokat, naponta gyönyörködött az egész család, hogy milyen bámulatos a természet ereje és hogy néhány nap alatt micsoda csoda megy végbe a konyhaablakba kihelyezett növesztőtálcán.

Mikromanna mikrozöldek kezdetek

2021 Február – első próbálkozások

Ha csinálsz valamit, csináld jól…

 

A mikrozöldek világa annyira érdekesnek bizonyult számára, hogy minden útjába került mikrozöldekkel foglalkozó szakirodalmat, blogot szívesen elolvasott és így csiszolta a termelési folyamatait. Megdöbbentő volt felfedezni, hogy ilyen magas ásványianyag és vitamin koncentrációval rendelkeznek ezek a növénykék és hogy mennyire sokszínű a mikrozöldként termeszthető növények világa. Létezik lágyabb ízűtől az édesen át egészen a fűszeresig, vagy akár kesernyésen pikánsig.

Kitapasztalta, hogy mely termesztőközeg és milyen körülmények a legalkalmasabbak az ő termesztési adottságaihoz és hogy az egyenletes terméshozamhoz nem mindig elég az ablakpárkányon kevésbé kiszámítható fény, hőmérséklet, páratartalom és légáramlat, hanem ezeket mind kontrollálni szükséges.

Mikromanna.hu mikrozöldek logo

Változatos MikroManna termékek

A MikroManna születése

2022 őszén született meg a döntés, hogy a hobbiból hivatás lesz, melyekhez József lépésről lépésre megteremtette a szükséges feltételeket. December elejére készüt el a vertikális mikrofarm, így elkezdődhetett a nagyobb volumenű termesztés. Ezzel elindult a termékek heti rendszerességű értékesítése is. Decemberben még csak a környékbeli családoknak és vállalkozásoknak biztosított személyes kiszállítást, vagy telephelyi átvételt, majd januártól a Budakeszi Termelői Piacon és a Budapesti Czakó Kertben is elérhetővé váltak a termékek. Mindenhol frissen szedve kerülnek az ügyfél dobozába a mikrozöldek. A tapasztalatok alapján, a vásárlás előtti betakarításnak és hűtőben való tárolásnak köszönhetően, egy héten belül még frissek maradnak a termékek.

A MikroManna dobozkba jelenleg borsó, napraforgó, retekfélék, repce, brokkoli, karalábé és vöröskáposzta mikrozöldek kerülnek, azonban 2-3 heti forgásban szokott lenni mustár, zsázsa, mizuna, lucerna, rukkola, amaránt, és sarkantyúka is a kínálatban.

Mikromanna.hu mikrozöldek piacon

Fókuszban a vásárlók és a környezettudatosság

A MikroManna gyors sikerének az egyik titka a kiemelkedő minőség mellett, hogy hiteles és átlátható információk állnak a vásárlók rendelkezésére, ezáltal ki tud alakulni a termelő és a fogyasztó között a bizalom. Emellett József kiemelt figyemet fordít a környezettudatosságra is, kezdettől fogva lebomló papírdobozokban kínálja portékáját, a törzsvásárlók pedig újratölthető üveg- és fémedényeket is használnak.

Mikromanna.hu mikrozöldek tálcán

Nébih termékteszt

Talán a sors keze, de a Nébih égisze alatt működő Szupermenta is pont ez év tavaszára tervezte a mikrozöldek piaci felmérését. József számára meglepő és megtisztelő volt, amikor ennyire friss termelőként felkérték, hogy biztosítson termékmintát a tesztekhez. Mint kiderült, ez igencsak részletes és országos körképet vizsgáló termékteszt, amiben az érzékszervi vizsgálatokon túl, többek között kitérnek a higiéniára, jelölésekre, növényvédőszer maradékokra, mikrobiológiai, vitamin, ásványianyag és GMO vizsgálatokra is. Amikor 2023 május 25-én publikálták az eredményeket, akkor kiderült, hogy a MikroMannától bevizsgált retek termék az országos második legjobb eredményt hozta és teljes mértékben megfelelt a hatósági előírásoknak.

Ezen az óriási elismerésen túl, talán az még a legfontosabb, hogy megállapítást nyert, „a mikrozöldekben valóban sokféle vitamin és ásványianyag található, tehát érdemes beiktatni az étrendünkbe.” (szupermenta.hu, Részletes ellenőrzés a szendvicsek divatos kiegészítőinél, azaz: fókuszban a mikrozöldek)

Ha kedved támadt megismerni vagy kipróbálni a mikrozöldeket, akkor érdemes végigolvasni a Szupermenta termékteszttel kapcsolatos cikkeit és a MikroManna közösségi média aldalát, ahol az elérhetőséggel kapcsolatos információkat is megtalálod.

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!