Csináld magad! – Galériafal kialakítása

Csináld magad

Egy szép galériafal igazi fókuszpontja lehet az otthonunknak. Mindegy, hogy harmonikusan megkomponált vagy művésziesen bohém a végeredmény,  a képek, festmények mind-mind az otthonosság érzetét növelik. De hogyan álljunk neki? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?  Ipacs Éva lakberendező saját otthona, és egy általa tervezett galériafal bemutatásával ad nekik hasznos ötleteket, tippeket.

galériafal Ipacs Éva

Ipacs Éva lakberendező hálószobájának galériafala

Hogyan alakítsunk ki galériafalat?

Amikor otthonunkban galériafalat tervezünk, az első és legfontosabb lépés, hogy a lakás hangulatához illő festményekben kezdjünk el gondolkodni. Megrendelőimnek két kisgyermekük van, az egész lakásuk, így a nappalijuk (is) tele színes játékokkal. Vidám, jókedélyű család, otthonuk színes és világos, így mindenképp könnyed, derűs hangulatú festményekben gondolkodtam.

A másik szempont, amit figyelembe kell vennünk a festmények színei. A fotókon jól látható, hogy a képek témájukban nagyon különböznek, de mégsem kaotikus az összkép, mert ugyanazok a színek ismétlődnek bennük, továbbá árnyalataik a nappali bútorain, kiegészítőin is megismétlődnek.

Ipacs Éva galériafal

Harmadik szempont, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül, a festmények mérete. Tudtam, mekkora falszakaszban kell gondolkodnom és azt is, hogy a laza, bohém külső eléréshez nem elég vidám képeket válogatnom, szükségem lesz különféle alakzatokra is: kisebb-nagyobb, téglalap, négyzet alakú képekre és egy ovális formára is, ami játékot visz majd a festmények elrendezésébe.

A „Társalgó” tábla már korábbról megvolt a tulajdonosoknak, a kérésük az volt, hogy illesszem be a koncepcióba. Szívesen tettem, sőt, örültem is neki, mert a felirat tartalma egybecseng a helyiség funkciójával és mivel egy teljesen más jellegű képről, illetve tábláról van szó, tudtam, jót tesz majd a kompozíciónak.

A festményeket megvásároltuk, aztán következett a keretezés. Amikor a galériafalat terveztem és a festmények méreteit figyeltem, azzal is számolnom kellett, hogy a keretek is plusz pár centit jelentenek majd, továbbá úgy kellett összeválogatnom, hogy a falon szereplő festmények színei visszaköszönjenek rajtuk.

galériafal Ipacs Éva

A keretezés után következett a kompozíció kitalálása, avagy a festmények falon történő elhelyezése. Mivel a kép a falon nem marad meg magától, csak ha felszögeljük, van egy nagyon jó módszer arra, hogy a fal összefurkálása nélkül lássuk, mi lesz a festmények legoptimálisabb elrendezése. Ennek lépései a következők:

1. lépés: A festményeket csomagolópapíron körberajzoljuk.

2. lépés:  A körberajzolt alakzatot kivágjuk, így ugyanakkora méretű papírlapokat kapunk, mint amekkorák a képek/festmények.

3. lépés:  A képeket elrendezzük a földön egy nagyjából akkora területen, mint amekkorán a házi galériánkat létre szeretnénk hozni, így látjuk, hogyan mutatnak egymás mellett, illetve addig variáljuk, amíg a nekünk tetsző elrendezést létre nem hozzuk. Szerencsés, ha mindezt lehetőleg világos alapon tesszük, hogy a szőnyeg vagy a padló mintája ne zavarjon bennünket.

4. lépés: Öntapadós ragasztót teszünk a papírlapok sarkaira és a földön kirakott alakzatban felragasztjuk a lapokat arra a falszakaszra, ahol a házi galériánkat szeretnénk létrehozni.

5.lépés: Ha megtaláltuk a legoptimálisabb elrendezést, akkor nincs más hátra, mint a papírok helyére feltenni a festményeke.

6. lépés: Hátradőlni és gyönyörködni a kész galériafalban!

Ipacs Éva galériafal

Szöveg és fotók: Ipacs Éva lakberendező

A galérifal kialakításához hasonló DIY ötleteket, a CSINÁLD MAGAD rovatunkban találsz!

Szereted a vidéki stílusú lakberendezést? Nézz szét VIDÉKI OTTHONOK rovatunkban is!

 

Ne maradj le folyamatosan frissülő tartalmainkról! Iratkozz fel hírlevelünkre! FELIRATKOZOM!

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

3. Otti Levendulaszüret Székesfehérváron

2024. június 7-8-án lesz a 3. Otti Levendulaszüret Székesfehérváron. Te is szereted ezt az nyugtatóan illatos és látványosan lila növényt? Akkor ott a helyed! Az Otti Manufactura gyönyörű kertjében 200 tő tihanyból származó angol és francia levenduláról...

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!