DESSZEReTlek: tortaműhely tele szeretettel.
Balatonalmádi egy kicsiny szegletében édesebb a levegő, mint bárhol máshol a városban. Tejszín és piskóta illata árad Streit Krisztina cukrászműhelyéből, ahol egyedi, kézműves tortaköltemények és édességek születnek. Klasszikusok és modernek egyaránt: színpompás macaronokkal, ízlésesen díszített citromos tartokkal, és tükörsima csokoládéglazúrba öltöztetett tortákkal találkozunk. Látványuk kedves – és persze nagyon finom – emlékeztető egy időtlen igazságra: „Az élet szép.”
Tortaműhely a Balaton partján.
A kis desszertműhelyben csak magas minőségű alapanyagokból készülnek az egyedi édességeket. Esküvői, design, és klasszikus alkalmi tortákat, desszertasztalokat és sütemény boxokat készít minden alkalomra Kriszti, aki az alkotáshoz a vidéki kisvárosban segítő társra talált. „A férjemmel 20 éve döntöttük el, hogy Balatonalmádiba költözünk. Olyan helyet kerestünk, ahol jó élni és kellemes a mikroklíma és szerettünk volna közel élni a vízhez. Én pályaelhagyó vagyok, teljesen más területen dolgoztam korábban. Tíz éve, amikor elkezdtem a vállalkozást, a legelső komoly megrendelésem már a városban talált meg. Egy esküvői torta volt, amit egy balatonalmádi menyegzőre készítettem. Egy barátom ajánlott a menyasszonynak, aki szeretett volna egy kicsit különlegesebb tortát. Nagyon-nagyon izgultam, szinte az utolsó pillanatban szállítottuk ki csak a tortát, a függöny mögül figyeltem dobogó szívvel az eseményeket. Az első két szezonban alig aludtam, mert mindig azon izgultam, hogy jól tárolják-e a tortát, hogy jól lehessen felszeletelni, nehogy megrogyjon, vagy történjen vele valami. De hála Istennek már tudok aludni. Elég sok hétvégén készítünk esküvői tortákat, így már nagyon nehéz lenne, ha az összes péntek, szombat nem aludnék a nyárból.”– meséli mosolyogva.
Klasszikus és modern sütemények, desszertasztalok, süteményboxok színesítik a DESSZEReTlek kínálatát.
Egyedi kézműves torták és sütemények minden alkalomra.
“Az egyszerűség a kifinomultság legmagasabb foka…”
Kriszti a kifinomult egyszerűség mellett tette le a voksát, akár a torták stílusát, akár az ízvilágát nézzük. A díszítéshez kézzel festett motívumokat, csokoládét, élő virágokat, friss gyümölcsöket, valamint cukorvirág, ostya és macaron kompozíciókat használ előszeretettel. Megrendelői nagyon elégedettek azzal a minőséggel, amit képvisel és legtöbbjük már a sokadik családi ünnepre kéri a tortákat. Munkásságát a szakma is komolyan elismerte: 2022-ben a Balatonalmádi DESSZEReTlek Torta- és Desszertműhely vezetőjeként átvehette az „Együttműködés Díját”- cukrász kategóriában Budapesten, a Hungarian Wedding Gala & Award évzáró ünnepségén.
Streit Krisztina alkotás közben.
„Mutasd a tortád, megmondom ki vagy.”
„Ebben a szakmában egyedi dolgokról van szó, hogy kinek mi a fontos, kinek milyen szempontok számítanak. Ami nagyon érdekes, hogy a tortarendeléshez is tartozik egy kis pszichológia. Az első tortarendelőimmel szinte majdnem baráti a kapcsolatunk. Hosszú időről, így rengeteg eseményről van szó, amihez persze szomorú dolgok is kapcsolódnak, de rengeteg pozitív is; például látom felnőni a gyerekeiket. A műhely adta lét azért is jó, mert minden rendelővel el tudok beszélgetni, amikor elviszik a tortát.– meséli Kriszti, akit búcsúzóul arról kérdezek, hogy honnan kapja az inspirációt ezekhez a fantasztikus édességekhez? „Inspirációt a munkához folyamatosan tudok szerezni; főleg a természettől, a helytől, ahol élünk, ami egy nagyvároshoz képest sokkal nagyobb nyugalmat áraszt. Segít töltekezni az, hogy bármerre indulok zöldet látok. Művészeti irányzatok is segítségemre vannak, illetve –bár erre már kevesebb időm van – a szakmában szoktuk egymás munkáit figyelni és abból is tudunk ihletet meríteni. Nálunk a torták egyediségében rejlik az a plusz, amit tudunk adni. Ez nagyon kemény fizikai munka és hatalmas felelősség, hiszen élelmiszert állítunk elő. Amikor mélypontjaim vannak, a visszajelzések egyből visszaadják a lelkesedésem. Készítek valamit, amibe persze energiát teszek és azt „visszatölti” nekem a megrendelő. Látom rajta, hogy boldog, hogy már a tervezéstől számíthatott rám. Ez nagyon jól esik, és úgy érzem, hogy nekem ez mindig fogja tudni adni azt a plusz hajtóerőt, amivel új dolgokat alkothatok a tortaműhelyben.”
A kezdeti piskóta illaton most már a pirított mogyoró illata kezd uralkodni. Készülnek tovább a megrendelések, én pedig reménykedem, hogy valami csoda folytán ez az illatfelhő a táskámba kúszik és benne is marad. Csak a következő látogatásig kellene kitartania…
szöveg: Elekes-Vécsei Nóra, fotók: Streit Krisztina- DESSZEReTlek
Olvasnál még hasonlóan inspiráló történeteket? Ismerd meg velünk a vidékhez kötődő, további nagyszerű emberek életmeséit, portréit!
Ne maradj le újdonságainkról, iratkozz fel Frissen Vidékről hírlevelünkre !
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Egyedi igényekre egyedi stílussal válaszol Takács Tímea faldekor művész
Takács Tímea, a Timi Wall Art alapítójának lendületes, vidám...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...