Egészség és hagyomány a csészében: a teázás titkai

Életünk , Egészség

A világ második legtöbbet fogyasztott itala, csak a víz előzi meg a sorban: klasszikusan értelmezve az örökzöld teacserje (Camellia Sinensis) variánsainak szárított leveleiből készül a növényről elnevezett ital, vagyis a tea.  Más-más feldolgozás eredménye a zöld, fekete, fehér és oolong azaz „sárga” teák. Természetes körülmények között akár tíz méteresre is nőhet a növény, de a termesztés gyakorlata azt kívánja, hogy kisebb, kb. egy méteres méretben teremjen. Gondoltad volna, hogy egy tea”cserje” akár 50 évig is élhet?  De az is igaz, hogy csak négy év után fordul termőre és a legjobb minőségű leveleket a növény nyolc éves koráig szüretelhetjük.

gyógyFŰBEN, teaFÁBAN orvosság

Néhány százalék csak a legmagasabb minőségű szárított tealevelek aránya a világ teapiacán, ám annál nagyobb jelentősége van az egészségünkre nézve: mind közül a zöld tea a leggazdagabb azokban az antioxidáns hatású polifenolokban, melyek méltán állnak a tea,- és rákkutatások középpontjában. Pozitív élettani hatásukat naphosszat lehetne sorolni: védenek a daganatos megbetegedésektől, szív és érrendszeri panaszoktól, és segítenek az ideális testsúlyt megőrizni.

A teázás kellékei - hőálló teáskészletek -Trednglas Jena

„Inkább három napig étlen, mint egy napig tea nélkül” – tartja a kínai mondás

Ha tágabban értelmezzük, akkor a szárított gyógynövények, fűszerek és gyümölcsök főzetét is teának hívhatjuk. A szálas teákon kívül a gyógyteák is az egészségünket szolgálják. Ahhoz, hogy optimális hatásukat kifejtsék, a hozzáértő gyűjtés, szárítás, vágás, feldolgozás elengedhetetlen; ezeket nyugodtan szakemberekre bízhatjuk, de nézzük, hogy mi, otthoni teázók mit tehetünk ennek érdekében:

A tea helyes tárolása

A teák tárolásának alapszabálya, hogy száraz, szagmentes, hűvös, jól szellőző helyet biztosítsunk nekik, mert a szárított herba nedvesség hatására penészessé válhat, a meleg pedig a különböző kártevőknek kedvez, amik lerakhatják petéiket a gyógyfüvek közé. Felhasználásig a legjobb, ha üveg tárolóedényekben, patikai üvegekben, várakoznak. Ügyeljünk rá, hogy legfeljebb 25 Celsius fokon és fénytől védve legyenek. Ez utóbbi különösen fontos az illóolaj tartalmú gyógynövényeknél.

Gyógynövény tea tárolók, tezási kellékek, hőálló üveg teáskannák

Hogyan készítsük? Mikor teázzunk?

 A gyógyfüveket forrásból levett vízzel leöntve 15-20 percig, de maximum egy óráig áztassuk csak. A keményebb, magas rosttartalmú növényi részeket –úgy, mint kérgek, gyökerek, vagy termések- nem forrázzuk; ezek néhány percnyi főzést igényelnek. A szárított csipkebogyót pedig hideg vízben kell áztatni minimum 5-6 órán, de maximum egy éjszakán keresztül, a benne lévő hőérzékeny C-vitamin miatt.

A herbák fémmel ne érintkezzenek, mert azokból könnyen kioldódnak a fémionok és reagálnak a gyógynövényekben és a klasszikus szálas teákban is megtalálható, antioxidáns hatású fenolokkal, megbontva azok szerkezetét. Ezen kívül sajnos a számunkra nagyon értékes, fent említett C-vitamin bomlását is előidézik. A fém teaszűrőket, ennél fogva ajánlatos elkerülni és helyettük például üveg szűrőt használni. Esztétikus és komplett alternatívák az olyan vastag falú, boroszilikát Trendglas JENA hőálló üveg teáskannák, amikben minőségromlás nélkül ázhatnak a herbák és a tealevelek. Ezeknek a teázó kellékeknek előnye továbbá, hogy nem oldódnak ki belőlük káros anyagok, ízsemlegesek, és az üvegfal láthatóvá teszi a természetes, csodás színeket; teljessé téve és művészi magasságokba emelve ezzel a teázás élményét.

A teázás kellékei - hőálló teáskészletek -Trednglas Jena

Ahogy a jó bornak, a teának sincs szüksége cégérre. A Földdel és a vízzel egyetemben saját világnapja is van, népszerűsége és az iránta való világpiaci kereslet egyre csak nő. Kedvelőit megosztja a sok változat és a még annál is több, természetes vagy mesterséges ízesítés, amikkel a boltokban találkoznak, de abban mindenki egyetért, hogy jól elkészíteni és a teázás élményét megosztani is színtiszta művészet.

Merülj el a tea világában, nézz szét a Glas-Shop.net webáruházban! (X)

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!