Egy egyszerű és finom újévi lencseleves recept – gazdagságot hoz az új évben!

A babona szerint az új esztendő első napján lencsét vagy valamilyen aprószemű ételt, babot, borsót, kölest, esetleg mákot kell ennünk, hogy egész évben gazdagok legyünk. Ezek közül legnépszerűbb újévi ételünk a lencseleves és a lencsefőzelék, melyet a jólét reményében fogyasztunk.
Ez az Ázsiából származó és Európában már a kőkorszak óta termesztett növény azonban nemcsak a szerencsénkről gondoskodhat, de számos más pozitív hatása is van. Magas fehérjetartalmának köszönhetően könnyebben emészthető, mint a bab és a borsó, de a szénhidrát, a folsav és a keményítőtartalma is jelentős és sok benne az A-, a B1- és a B2-vitamin. Felhasználása igen sokrétű. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát vagy szendvicskrémet, sőt egyes országokban, például Indiában lisztté őrölve is népszerű.
Az újévi lencseleves hozzávalói
7 szál közepes méretű sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér vagy pasztinák
70-80 dkg lencse
1 paradicsom
20 dkg húsos szalonna
kevés étolaj
biovegeta
só
5-6 darab babérlevél
virsli
tejföl a tálaláshoz
Hozzávalók a rántáshoz
8 evőkanál étolaj, 2 evőkanálnyi liszt, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, 1 nagy gerezd fokhagyma
Elkészítés
1. lépés: A zöldségeket tisztítsuk meg, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret vágjuk karikára. A paradicsomot mossuk meg és távolítsuk el a zöld részt, de ne hámozzuk meg és ne, daraboljuk fel, hanem majd egészben tegyük a levesbe.
2. lépés: A húsos szalonnát vagy bacont, kockázzuk fel és süssük zsírjára. Ha szükséges, adjunk hozzá kevés zsiradékot, hogy ne égjen le.
3. lépés: Tegyük a (kiválogatott, megmosott és előzőleg beáztatott) lencsét a megpirított szalonnára, és egy-két percig kevergetve pirítsuk együtt. Adjuk hozzá a zöldségeket és a babérlevelet, szórjuk meg kevés biovegetával, engedjük fel a fazék pereme alatt körülbelül 3 ujjnyira vízzel és letakarva főzzük puhára a hozzávalókat. Sózással érdemes óvatosnak lenni, mert a szalonna is sós.
4. lépés: Ha megpuhult a lencse és a zöldségek is, távolítsuk el a babérleveleket és készítsük el a rántást. Egy kis serpenyőben hevítsük fel az étolajat, tegyük bele a lisztet, sózzuk meg, majd keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, keverjük el, végül szórjuk meg pirospaprikával. Lassú tűzön készítsük és folyamatosan keverjük, hogy ne égjen le. Vegyük le a tűzről és engedjük fel hideg vízzel, hogy egy híg rántást kapjunk. Lassan adagoljuk a rántást a forrásban lévő leveshez.
5. lépés: Karikázzuk bele a virslit és hagyjuk pár percig forrni, hogy a virsli is megfőjjön. Ha szükséges, adjunk hozzá még sót. Tálalásnál kínálhatunk hozzá tejfölt és friss kenyeret, illetve ha maradt a szilveszteri malacsültből vagy a sült csülökből, az is remekül illik hozzá. Virsli helyett készíthetjük kolbásszal is.
Boldog új évet kívánunk!
Az újévi lencseleveshez hasonló, kipróbált recepteket találsz RECEPT rovatunkban.
Recept: Zolnai Ildikó
Neked ajánljuk

Bontásból építés – a bontott téglák dicsérete
Állandósulni látszik az a lakberendezési irányzat, mely természetes...

Villa Rustica, a megtalált otthon
Nyugdíjas vendéglátóink szerint sosem késő megtalálni a tökéletes...

A levendulatermesztés története
A levendulatermesztés majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint...

Pünkösdi hagyományok, pünkösdi jelképek
Pünkösd időszaka a magyar hagyományban mindig is a párkeresésről,...

Levendulás nyári receptek: szörp, fagylalt, keksz és fűszerkeverék
Ma már hazánkban sem ismeretlen vendég a konyhánkban a levendula, a...

Gondolj másképp a cseresznyére, pitébe vele!
Sokáig a meggyes pite volt az egyik kedvenc nyári süteményem, el sem...