Egy egyszerű és finom újévi lencseleves recept – gazdagságot hoz az új évben!

Konyhánk és kamránk , Receptek

A babona szerint az új esztendő első napján lencsét vagy valamilyen aprószemű ételt, babot, borsót, kölest, esetleg mákot kell ennünk, hogy egész évben gazdagok legyünk. Ezek közül legnépszerűbb újévi ételünk a lencseleves és a lencsefőzelék, melyet a jólét reményében fogyasztunk. Egy olyan újévi lencseleves receptet mutatunk, mely nemcsak egyszerű, hanem finom is. 

Ez az Ázsiából származó és Európában már a kőkorszak óta termesztett növény azonban nemcsak a szerencsénkről gondoskodhat, de számos más pozitív hatása is van. Magas fehérjetartalmának köszönhetően könnyebben emészthető, mint a bab és a borsó, de a szénhidrát, a folsav és a keményítőtartalma is jelentős és sok benne az A-, a B1- és a B2-vitamin. Felhasználása igen sokrétű. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát vagy szendvicskrémet, sőt egyes országokban, például Indiában lisztté őrölve is népszerű.

Hirdetés

Az újévi lencseleves hozzávalói

7 szál közepes méretű sárgarépa

2 szál petrezselyemgyökér vagy pasztinák

70-80 dkg lencse

1 paradicsom

20 dkg húsos szalonna

kevés étolaj

biovegeta

5-6 darab babérlevél

virsli

tejföl a tálaláshoz 

Hozzávalók a rántáshoz

8 evőkanál étolaj, 2 evőkanálnyi liszt, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, 1 nagy gerezd fokhagyma

A lencseleves elkészítése

1. lépés: A zöldségeket tisztítsuk meg, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret vágjuk karikára. A paradicsomot mossuk meg és távolítsuk el a zöld részt, de ne hámozzuk meg és ne, daraboljuk fel, hanem majd egészben tegyük a levesbe.

2. lépés: A húsos szalonnát vagy bacont, kockázzuk fel és süssük zsírjára. Ha szükséges, adjunk hozzá kevés zsiradékot, hogy ne égjen le.

3. lépés: Tegyük a (kiválogatott, megmosott és előzőleg beáztatott) lencsét a megpirított szalonnára, és egy-két percig kevergetve pirítsuk együtt. Adjuk hozzá a zöldségeket és a babérlevelet, szórjuk meg kevés biovegetával, engedjük fel a fazék pereme alatt körülbelül 3 ujjnyira vízzel és letakarva főzzük puhára a hozzávalókat. Sózással érdemes óvatosnak lenni, mert a szalonna is sós. 

4. lépés: Ha megpuhult a lencse és a zöldségek is, távolítsuk el a babérleveleket és készítsük el a rántást. Egy kis serpenyőben hevítsük fel az étolajat, tegyük bele a lisztet, sózzuk meg, majd keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, keverjük el, végül szórjuk meg pirospaprikával. Lassú tűzön készítsük és folyamatosan keverjük, hogy ne égjen le. Vegyük le a tűzről és engedjük fel hideg vízzel, hogy egy híg rántást kapjunk. Lassan adagoljuk a rántást a forrásban lévő leveshez.

5. lépés: Karikázzuk bele a virslit és hagyjuk pár percig forrni, hogy a virsli is megfőjjön. Ha szükséges, adjunk hozzá még sót. Tálalásnál kínálhatunk hozzá tejfölt és friss kenyeret, illetve ha maradt a szilveszteri malacsültből vagy a sült csülökből, az is remekül illik hozzá. Virsli helyett készíthetjük kolbásszal is.

Boldog új évet kívánunk!

Az újévi lencseleveshez hasonló, kipróbált recepteket találsz RECEPT rovatunkban. 

Recept: Zolnai Ildikó

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!