Egy hullámhosszon – indul a TEDxBalaton

Programajánló , Korábbi programok

Szeptember 10-én Balatonfüreden (a Szabadidő és Konferenciaközpontban) igazi TED-es élményre számíthatunk: olyan aktuális és forró témák kerülnek a terítékre, mint a fenntarthatóság, a jövő közlekedése, technológiai fejlesztések és inspiráló emberi élettörténetek. Közös bennük, hogy mind a Balatonhoz kapcsolódnak, de hatásuk és tanulságaik globálisan érvényesek. Mindannyian tanulhatunk belőlük, tőlük, egymástól. Ez a TED üzenete: tudásmegosztás, kapcsolódás, tanulás, nem véletlen, hogy a TED előadások nézettsége több százmillióig is felkúszik olykor. Az első TEDxBalaton szervezői igazi intellektuális dzsemborit ígérnek, az előadások között és után a gasztro programokon vagy hajnalig tartó bulin lehetőség lesz kapcsolódni, beszélgetni, és jobban megismerni egymást, és izgalmasnak ígérkezik a VJ FORTEPAN strandfotó kiállítás is. 

TEDxBalaton 2022 szervezők

Munkában a szervezőcsapat

Hirdetés

A színpadra lépő előadók történetei nem csak a Balaton miatt érdekesek, a témák mindenki számára aktuálisak.  Szeptember 10-én ott lesz Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem és Veganeeta brand tulajdonosa, dr. Kocsis Janka gyógyszerész, Mihály Jeromos atya, a Tihanyi Apátság perjele, Mezei Csaba amatőr hajóépítő, Zólyomi Zsolt parfümőr, Tóth Balázs, a BL Yachtclub lelke, lesz szó ökológiáról, közösségről, fenntarthatóságról, és persze vízről és Balatonról, minden tekintetben. 

A szervezők, Sághy Krisztina és Végvári Imre már több TEDx konferencia megteremtésében vettek részt. Most egy saját rendezvényt álmodtak meg úgy, hogy a két szenvedélyt – a tudásmegosztást és a Balatont – összekapcsolták. „Egyre több ember kapcsolódik össze már a Balaton körül is – legyen leköltöző, félig ott élő vagy generációk óta tóparti-, akik szívesen vennének részt párbeszédben, kulturális eszmecserében. Ezért indítottuk el a projektet, és megkaptuk a TEDxBalaton licence-t, valamint a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 támogatását. Hosszú távban gondolkozunk, egy olyan platformot szeretnénk teremteni, ami egyre nagyobb és termékenyebb lesz” – mondja Kriszta. „Azt gondolom, a Balatonnál minden megvan, ami a teljes élethez kell, és a szervezett, intellektuális pezsgést szeretnénk erősíteni. A meglévő körök, szorosabb közösségek mellé szeretnénk egy szélesebb platformot, ami mindezeket összeköti” – mondja Végvári Imre. A cél tehát, hogy találkozó pontot nyújtsanak mindazoknak, akik a Balaton régióban szeretnének még többet tenni, dolgozni, vállalkozni, élni. A találkozásokat újabb projektek és ismeretségek követik majd, ami új ötleteknek, kezdeményezéseknek adhat talajt.

A balatoni TEDx előadásait egy szakértő zsűri segítségével választották ki, a végleges előadói lista az ő szavazataik, és az előzetesen megkeresett előadók névsorából állt össze. A TEDx előadások nem csak a meghívottak hitelessége miatt különösen értékesek, hanem azért is, mert a 18 perces vagy rövidebb mini prezentációkat egy masszív 2 hónapos felkészülés előzi meg. Ennek során alakul ki az előadás végleges íve és tematikája. 

TEDxBalaton Balatonfüreden a Szabaidőközpontban 2022

„Minden témát próbálunk több oldalról megfogni. Dr. Zlinszky András a balatoni ökoszisztéma összetettségét mutatja majd meg nekünk, Tokody Klára közgazdász, balatoni blogger és meseíró a tavat övező gazdag mondavilágról mesél, Mezei Csaba amatőr hajóépítő és közösségszervező egy izgalmas hajós szubkultúrát mutat be, míg Bagyó Sándor, az ország elsőszámú vízimentője az életmentés témakörében tesz rendet tesz fejünkben, Kocsis Janka gyógyszerész pedig elmondja, miért is ne pisiljünk a Balatonba. Lesznek olyan előadóink, akiket felkértünk, és lesznek, akik maguk jelentkeztek, és többkörös kiválasztás után kerültek be. Nagyon izgalmas névsor állt össze” – mondják a szervezők.

Gasztro, kultúra, tudomány, hagyomány sok szemszögből, befogadható módon – ezt ígéri a TEDxBalaton. Mivel az esemény a hivatalos TEDx ernyője alá tartozik, az előadások videói felkerülnek majd a megosztó platformokra. Mégis, a kapcsolódás és az élő élmény miatt mindenkinek ajánlják, hogy jöjjön el. A nap délután kettőkor kezdődik, az előadások mellett lesznek még pódiumbeszélgetések a jövő fenntartható közösségi közlekedésének témakörében (melyre a szervezők is buzdítják a résztvevőket), a vízminőség és a víz jövőjének témájában, illetve a Balaton környéki vállalkozások fenntarthatósági törekvéseivel kapcsolatosan. Kisebb kerekasztal beszélgetésen is részt vehetünk Al Ghaoui Hesna vezetésével, mely a helyi közösségekhez csatlakozás témáját járja majd körül. Lesz még Gasztro és Bor Piknik, FORTEPAN  Balaton VJ kiállítás és buli hajnalig – az első TEDxBalaton egy igazán tartalmas nyárzáró, lazulós, ismerkedős programnak ígérkezik. 

Részletes programért és a jegyedért kattints: www.tedxbalaton.hu 

A TEDxBalaton a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Egerlövő színes öko-óvodája, ahol a gyerekeknek saját biokertészete van

Öko-óvoda működik Egerlövőn. Saját bio-kerttel, korszerű felszereléssel és biztonságos, családias környezettel várják a gyerekeket az intézményben.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!