Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története
Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült gesztenyéiről áradozott. De valahogy nekem már nem adatott meg az a fenséges ízű, egészséges gesztenye-majszolás élménye, mindig csak valami félig kemény, félig mállós, néha avas, gesztenyére cseppet sem emlékeztető gubacsokat sikerült beszereznem. Úgyhogy fel is adtam eme remek téli nassolást.
Néhány évvel ezelőtt egy olasz kisvárosban sétálva sült gesztenye illata csalogatott egy hangos olaszokkal telezsúfolt ligetbe: gesztenyeünnepet tartottak. Régi vaskályhákon sülő hatalmas szemű gesztenyék kínálták magukat. A rossz otthoni emlékeket feledve lelkesen vetettem bele magam a maroni habzsolásába. Ez tényleg ennyire finom? A liget másik oldalán felállított sátrakban pedig roskadoztak az asztalok a legkülönbözőbb gesztenyés ételkölteményektől. Észrevettem egy ismerőst, a gesztenyepürét. Monte Bianco! – mondták ők.
Gyorsan kiderült, hogy a felénk Hungaricumként nyilvántartott gesztenyepüré eredetileg olasz desszert. Elsőként egy 1475-ben nyomtatott firenzei szakácskönyvben tűnt fel, később a Borgia-k asztalán is gyakran előfordult. Így indult hódító útjára a „fehér hegy” – utalva a havas hegyre emlékeztető tejszínhabos halomra.
Ecsődi Kriszta írása
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...