Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története

Életünk , Hagyományok

Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült gesztenyéiről áradozott. De valahogy nekem már nem adatott meg az a fenséges ízű, egészséges gesztenye-majszolás élménye, mindig csak valami félig kemény, félig mállós, néha avas, gesztenyére cseppet sem emlékeztető gubacsokat sikerült beszereznem. Úgyhogy fel is adtam eme remek téli nassolást.

Néhány évvel ezelőtt egy olasz kisvárosban sétálva sült gesztenye illata csalogatott egy hangos olaszokkal telezsúfolt ligetbe: gesztenyeünnepet tartottak. Régi vaskályhákon sülő hatalmas szemű gesztenyék kínálták magukat. A rossz otthoni emlékeket feledve lelkesen vetettem bele magam a maroni habzsolásába. Ez tényleg ennyire finom? A liget másik oldalán felállított sátrakban pedig roskadoztak az asztalok a legkülönbözőbb gesztenyés ételkölteményektől. Észrevettem egy ismerőst, a gesztenyepürét. Monte Bianco! – mondták ők.

Gyorsan kiderült, hogy a felénk Hungaricumként nyilvántartott gesztenyepüré eredetileg olasz desszert. Elsőként egy 1475-ben nyomtatott firenzei szakácskönyvben tűnt fel, később a Borgia-k asztalán is gyakran előfordult. Így indult hódító útjára a „fehér hegy” – utalva a havas hegyre emlékeztető tejszínhabos halomra.

Ecsődi Kriszta írása

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Kulturális randevú Göcsejben – Júliusban jön a IX. Göcseji Dombérozó

Az ország egyik legszínesebb földrajzi és néprajzi tájegységén 2025. július 11–20.
között immár kilencedik alkalommal valósul meg a térség egyedülálló közösségi és
kulturális rendezvénye, a Göcseji Dombérozó. Az eseménysorozat a göcseji dombok
között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a
„fenntartható lassúság” jegyében, melynek lényege az emberközeli találkozások
megélése a kulturális és gasztronómiai programokkal és a helyi közösségek
vendégszeretetével ötvözve.

legolvasottabb