
Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története
Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült gesztenyéiről áradozott. De valahogy nekem már nem adatott meg az a fenséges ízű, egészséges gesztenye-majszolás élménye, mindig csak valami félig kemény, félig mállós, néha avas, gesztenyére cseppet sem emlékeztető gubacsokat sikerült beszereznem. Úgyhogy fel is adtam eme remek téli nassolást.
Néhány évvel ezelőtt egy olasz kisvárosban sétálva sült gesztenye illata csalogatott egy hangos olaszokkal telezsúfolt ligetbe: gesztenyeünnepet tartottak. Régi vaskályhákon sülő hatalmas szemű gesztenyék kínálták magukat. A rossz otthoni emlékeket feledve lelkesen vetettem bele magam a maroni habzsolásába. Ez tényleg ennyire finom? A liget másik oldalán felállított sátrakban pedig roskadoztak az asztalok a legkülönbözőbb gesztenyés ételkölteményektől. Észrevettem egy ismerőst, a gesztenyepürét. Monte Bianco! – mondták ők.
Gyorsan kiderült, hogy a felénk Hungaricumként nyilvántartott gesztenyepüré eredetileg olasz desszert. Elsőként egy 1475-ben nyomtatott firenzei szakácskönyvben tűnt fel, később a Borgia-k asztalán is gyakran előfordult. Így indult hódító útjára a „fehér hegy” – utalva a havas hegyre emlékeztető tejszínhabos halomra.
Ecsődi Kriszta írása
Neked ajánljuk

„Mindent a természet hívására építettem” – interjú a Dekor és Mentha és a KertÁlmodó megálmodójával
Zenészként indult, ma már terekben, kertekben és közösségi...

Méretre készült tükrök – hatásos és praktikus belsőépítészeti elemek
Nehéz lenne a mindennapjainkat tükrök nélkül elképzelni. Használjuk...

Kedvencünk a sokoldalú pitypang – a pitypang szörp és pitypang méz receptje
Készíts velünk pitypang szörpöt és mézet! Pongyola pitypang,...

„Egy vállalkozás növekedésének alapja a belső folyamataiban, lendülete az időgazdálkodásban rejlik.” Diána egyedi módszerrel mentorálja a vidéki vállalkozásokat
Marsi-Boldoczki Diána vállalkozásfejlesztő szerint mindegy, hogy...

Levendulás nyári receptek: szörp, fagylalt, keksz és fűszerkeverék
Ma már hazánkban sem ismeretlen vendég a konyhánkban a levendula, a...

A nyár gyümölcsös slágere a Clafoutis – a megunhatatlan tejes pite receptje
Ha nyár, akkor gyümölcsös piték minden mennyiségben! A hagyományos...