Egy világpolgár, akinek Somogyország elrabolta a szívét – Zólyomi Zsolt parfümőr vidéki élete

Életünk , Portré

 A magyar orrként is ismert világhírű parfümőr, Zólyomi Zsolt nemzetközi karrierjét sokan ismerik, azonban arról talán kevesebben tudnak, hogy bár igazi világpolgár, itthon Somogyországban van otthon és ezerszállal kötődik Magyarország más tájaihoz is. Természetesen arról is kérdeztük, milyen a magyar vidék illata.

Kisgyermekkora éveit Miskolcon töltötte, ahol édesapja orvosként dolgozott, miközben ő nagyszülei százéves házának édenkertjében lógatta lábát dédmama öreg lócáján tavasszal az orgonafák árnyékában, nyáron az óriási hortenzia bokrokat fürkészve. Gyermeki lélekkel hatalmasnak tűnt az a földi paradicsom, mely a városban volt ugyan, de ahol mégis falusias életet éltek és az imádott nagyszülők mellett legjobb barátai az állatok voltak. Mindennapjai része volt a nagyszülőkkel a konyhakert gondozása, ahol mindenféle zöldséget termeltek, a gyümölcsfák terméseit befőzték és olykor a rétestészta nyújtásából is kivette a részét. Az idill hétéves koráig tartott, amikor a fővárosba költöztek, melyet soha nem szeretett meg igazán.

Zólyomi Zsolt

Azt hitte, mindenki ugyanazt érzi, amit ő…

Az illatokhoz különös kötődése hamar megmutatkozott, bár gyermekként nem volt tudatában annak, hogy különleges képessége lenne. Azt hitte, mindenki ugyanazt érzi, amit ő. Máig emlékszik arra a pillanatra, amikor tízévesen édesapja külföldi munkája miatt megérkeztek Líbiába és a repülőgépből kiszállva beleszippantott Afrika levegőjébe és az mennyire más volt, mint az addig számára megszokott. A fekete kontinensen töltött időszakot ismét budapesti évek követték. A fővárossal szembeni ellenérzését ellensúlyozta történelem tanára, aki komoly hatással volt rá a felnőtté válás olykor rögös útján. Foki Tamás – akinek nevéhez fűződik a Történelemtanárok Egyletének megalapítása is- ugyanis nemcsak a négy fal között tanította a történelmet, hanem kitágította a világot nebulóinak. Biciklivel és vonattal járták a magyarság történetének fontos helyszíneit Erdélyen és a Tátrán át, mely felfedezések a múlt megismerése mellett Zsolt orrának kíváncsiságát is kielégítették.

Zólyomi Zsolt MSVK

Zólyomi Zsolt előadást tart az MSVK  – Modern &Stílusos Vidék Üzleti Közösség – szeptemberi rendezvényén 

Egyetemi éveit az ELTE Természettudományi Karán töltötte, ahonnan az illóolajos növényekkel elmélyített kapcsolatából született kutató biológus diplomával a zsebében vágott neki a nagybetűs életnek, melynek következő nagy állomása egy kis külkereskedelmi karrier után már a franciaországi Versailles volt és a világhírű, parfümőröket képző magániskola, az ISIPCA. Zsolt az egyetlen magyar honfitársunk, aki ebben az impozáns intézményben szerzett parfümőr képesítést, amiért öt éven át küzdött, hogy bekerüljön a mindössze tizenkét fős évfolyamba. Örültek is neki, hogy végre egy magyar is koptatja padjaikat, hiszen a világ egyik első alkohol bázisú parfümje „hungarikum”, melynek története Erzsébet királynéhoz kötődik és egészen a 14. századig nyúlik vissza. A gyógynövényeket is tartalmazó és ezért orvosságként is használt királynévíz vagy magyar víz, hogy stílusosak legyünk,Eau de Hongrie Európaszerte ismert volt és egészen a kölnivíz megjelenéséig népszerű maradt.

„Most már somogyi vagyok”

Körülbelül az év felét Zsolt külföldön tölti, ami nem csoda, hiszen egyike a világ kétszáz legkeresettebb parfümőrének. Magánszemélyek, világmárkák,de még iparvállalatok is rendelnek tőle egyedi illatokat, melyet a közel 6000 rendelkezésre álló alapanyagból a megrendelő alapos megismerése után kreál. Készített már illatot Eva Mendesnek, de húsüzemnek is. Bár a luxusiparban dolgozik és óradíja vetekszik az átlag magyar havi fizetéssel, saját elmondása szerint, sosem felejtette el, hogy ő egy miskolci vasutas unokája.

A miskolci boldog gyermekévek hangulatát Somogyországban, azon belül is Balatonlellén lelte meg, ahol a közösségi életet szereti leginkább – beszélgetésünk közben is hívja az egyik szomszédja, hogy megköszönje a süteményt, melyet a vadkovászos kenyérért hálából kapott Zsolttól és feleségétől.

A magyar tengerrel gimnazista korától elválaszthatatlanok, melyet az első szerelem hozott meg számára. A balatonlellei nyarak és az ott kötött új barátságokkal kikövezett út rövidesen egy vitorlás iskolába vezetett, mely szenvedély ma is tart. Ha pedig a Balaton déli partján jutna eszünkbe fuldokolni, meglehet, hogy Zsolt lenne a megmentőnk. Viccet félretéve, sokoldalúsága tényleg nem ismer határokat, hivatásos vízimentőként is dolgozik, amikor ideje engedi.

Zólyomi Zsolt parfümorr

Riporthősünk a Covid alatt sem tétlenkedett, hanem úgy gondolta, itt az ideje, hogy a gyógynövény biológus végre kapát is ragadjon, ezért elszegődött a kisberényi biogazdaságba önkéntesnek, ahol eleinte a helyi asszonyok sorra lepipálták, de az ott töltött másfél év végére egészen jól kitanulta a mesterséget. Olyannyira, hogy a lellei Kishegyen ma már egy kis birtok büszke tulajdonosa, ahol egy önfenntartó erdőkert és hobbit ház kialakítását tervezi természetesen rezisztens szőlőfajtáknak is helyet hagyva, mert borkedvelőként kacérkodik a gondolattal, hogy egyszer a saját borával koccinthasson a barátaival.

Milyen a magyar vidék illata?

Természetesen nem bírtuk ki és megkérdeztük Zsolttól, milyen a magyar vidék illata, hiszen ahogyan a nagyvilágot, hazánk tájait is örömmel járja. Legkedvesebb helyei közé tartozik Somogyország mellett Tokaj-hegyalja és a Bükk, a Dunakanyarral pedig akkor esett szerelembe, amikor édesapja olyan kertet varázsolt a családi telekre, ahol előre köszöntek a növények a panorámát csodálni érkező látogatóknak. Visszatérve az illatokra, megtudtuk, hogy a vidéki tájak illata mindig egyedi ellentétben a nagyvárosok uniformizált illatával, melyekben például a szmog, a világmárkák, a légkondícionálók és a kosz illatai hasonlóak, bárhol legyünk is a világon.

„Vidéken az orrod messze el tud nézni”- mondja Zsolt, az érintetlen táj, a friss és tiszta levegő lehetőséget ad, hogy igazán érezd az illatokat. Magyarország illatából, Zsoltnak köszönhetően, már az egész világnak jutott, ugyanis a dubaji világkiállításra őt kérték fel a magyar pavilon illatosítására, ahol a feladata az volt, hogy hazánk vizeit személyesítse meg illatok formájában. Az eseményre öt illatot kreált, így a látogatók megismerhették többek között a hűs csermelyek mellett a Hévízi-tó tündérrózsáinak és a termálvíznek az illatát is.

Ha a fővárosba visz utatok, nézzetek be Zsolt valamelyik parfümériájába, ahol amennyiben éppen ott van, örömmel segít megtalálni a hozzátok legjobban illő illatot, ha pedig Pannonhalmán jártok, feltétlenül térjetek be az Illatmúzeumba, melynek alapítása szintén a nevéhez fűződik.

 

Ha még több érdekes életutat megismernél, látogass el  Portré rovatunkba!

Iratkozz fel ingyenes elektronikus hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj legfrissebb tartalmainkról! FELIRATKOZOM

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!