„Értéket teremteni és pozitív hatást gyakorolni a világra” – portré Szabó-Szendrődy Iringóról, a Niriprint márka megálmodójáról

Portré

„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Szabó-Szendrődy Iringót, a Niriprint márka megálmodóját, létrehozóját mutatjuk be.

Szabó-Szendrődy Iringó tájépítésznek tanult, de már az egyetem elvégzése után tudta, hogy édesapja nyomdokain haladva szeretne idővel önálló vállalkozást indítani. Akkoriban viszont még nem volt meg az ötlet, hogy mi legyen a vállalkozás fókuszában, mennyire kapcsolódjon Iringó szakmájához, viszont inspirálólag hatott rá az alkotásnak, a létrehozásnak a lehetősége.

Niriprint_Fal

Gyermekei születése után, amíg otthon volt velük, folyamatosan azon gondolkodott, mi is legyen a vállalkozás alapja, témája, hogyan kapcsolódjon a szakmájához, s persze legyen kreatív, nőies és legyen rá kereslet is. „Már-már annyira görcsösen ki akartam találni valamit, hogy azt mondtam magamnak: jó, elengedem! Hátralépek egyet, még itthon vagyok, van időm kitalálni. Aztán 2022 februárjában, reggeli kávézás közben megláttam egy online felületen egy vászontáskát. Natúr vászontáska volt fekete felirattal. Nagyon megfogott az egyszerűsége. Rögtön el is küldtem a férjemnek, hogy milyen klassz, hasonlót akár én is tudnék készíteni. Gondolkodás nélkül visszaírta, hogy vágjunk bele, miért ne!?” – emlékszik vissza Iringó a kezdetekre.

Egyedi emlékek elvitelre

A printek világa azonban már jóval korábban is része volt Iringó életének. Még diákként, nyári munka keretein belül egy balatoni kalandparkban készített fotókból hűtőmágnest, kulcstartót, illetve pólóra, párnára nyomtatott képeket. Azok a tárgyak ugyan más technikával készültek, de ekkor tanult meg Iringó komolyabb, nagy teljesítményű hőpréssel dolgozni, szerkeszteni, vágni, amit most is hasznosítani tud saját termékeinek előállítása során.

Niriprint

Miért pont Niriprint?

„A márka nevén is sokat gondolkodtam. Nem feltétlenül akartam angolul csengő szót, de végül az lett. Tetszett, hogy a ’print’ szóban is szerepelnek az ’r-i-n’ betűk, mint a nevemben. Ezt szerettem volna valahogy összetenni hangzatos, egyedi formában. A legjobb barátnőm találta ki számomra a ’Niri’ becenevet, még a közös diákmunkánk alatt, amit nagyon megkedveltem. Később, a saját márkám megszületésekor így jutott eszembe, hogy a Niri szót kapcsolom össze az angol print szóval, ami lenyomatot jelent, hiszen a legtöbb minta és rajz az ötleteim, elképzeléseim, terveim lenyomata” – meséli Iringó.

A Niriprint márka így indult útjára 2022 áprilisában a balatonboglári Várdombon, ahol leginkább az arra járó turisták figyeltek fel rá eleinte. A helyiek közül sokan nem is tudtak róla, mert Iringó kezdetben nem szerette volna magát hirdetni, reklámozni. Aztán ahogyan sorra érkeztek a pozitív visszajelzések, mindinkább arra jutott, hogy mégiscsak érdemes lenne online formában is elindulni, így először a közösségi médiában, majd webshop formájában is elérhetővé vált a Niriprint.

Niriprint

Legnagyobb motiváló erő a vásárlói visszajelzés

Amikor a vásárlói történetekről, visszajelzésekről kérdezzük Iringót, mosolyogva eltöpreng, hogy felidézzen párat, majd így vall: „Mind kedves a számomra! Ez éltet és ad motivációt minden egyes nap, amikor bemegyek a műhelybe dolgozni. Olyan jó érzés, amikor üzenetet kapok, vagy személyesen jönnek vissza az üzletbe, hogy megköszönjék a vásárolt terméket. Még jobb, amikor újra és újra felkeresnek egy-egy ajándékötlettel, amit aztán meg is valósítok. Több olyan visszatérő vásárló is van, akik a Balatonnál nyaralnak minden évben, és csak azért feljönnek már harmadik éve a Várdombra, hogy vásároljanak tőlem.” 

Iringó az egyedi kéréseket szereti leginkább. Úgy érzi, abban van kihívás, lehetőség, szabadság. „A legtöbb egyedi megrendelőm körülírja, mi az elképzelése, mit szeretne viszontlátni a kiválasztott terméken. Én pedig szabad kezet kapok a megvalósításban. Sokat agyalok, hogy mindegyik minta, print egy különleges elem miatt egyedivé váljon, hogy legyen valami benne, amiért legközelebb is a Niriprintet választja az illető.” Születtek már így printek születésnapra, karácsonyra, anyák/apák napjára, különböző rendezvényekre, de lánybúcsúra, keresztelőre és focimeccsre is.

Niriprint

„Nekem a világ közepe a Balaton”

Iringó Balatonbogláron nőtt fel, majd egyetemi éveit Budapesten töltötte. „Szerettem. Más volt, jó volt, de nem éreztem az otthonomnak. Sosem tudtam azt mondani búcsúzáskor, hogy ’megyek haza, Budapestre’. Nekem a világ közepe a Balaton és Balatonboglár. A vidéki élet lassabb tempójú és kevésbé stresszes, mint a nagyvárosi élet. A Balatonnál élve könnyebb megtalálni az egyensúlyt a munka és a pihenés között, ami hozzájárul a testi és lelki egészség megőrzéséhez is.

Bár nem minden nap és még csak nem is minden másnap sétálunk le a Balaton partjára, mégis van egy megfoghatatlan, láthatatlan vonzása, ereje a tónak, amit mi nem tudunk elengedni. A gyönyörű természeti környezet, a tóparti élet, a szőlőültetvények, dombok és erdők mind-mind hozzájárulnak a nyugodt és kiegyensúlyozott élethez. A vidék különleges hangulatához pedig hozzá tartoznak a helyi borászatok, kézművesek, a népművészet és hagyományok megőrzése is” – vallja Iringó.

Niriprint

Fenntarthatóság, értékteremtés és közösségépítés a fókuszban

A Niriprint vállalkozás alapítójaként és kétgyermekes édesanyaként Iringó számára mindig is kiemelt jelentőséggel bírt a fenntarthatóság és a környezettudatosság. Amikor útjára indította a Niriprintet, az egyik fő célja az volt, hogy olyan termékeket hozzon létre, amelyek nem csak szépek és praktikusak, hanem fenntarthatóak is.

„Minden táska, neszesszer és egyéb termék 100% pamutból készült, s nem csupán a hulladék mennyiségét igyekszem csökkenteni, hanem egyúttal arra is ösztönzöm vásárlóimat, hogy ők is tudatosabban válasszanak. A fenntarthatóság és a környezettudatosság iránti elkötelezettségem nem csupán a termékeimben tükröződik, hanem a mindennapi életemben is. Igyekszem példát mutatni gyermekeimnek, és olyan életmódot kialakítani, amely tiszteletben tartja és védi a környezetet. Számomra a Niriprint nem csak egy vállalkozás, hanem egy küldetés is, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntarthatóság fontosságára és inspirálja az embereket a környezettudatos életmódra.”

Niriprint

Niriprint jövőkép

Amikor távlati terveiről kérdezzük Iringót, a következőket említi: „A jövőben szeretném tovább bővíteni a választékot, hogy még több praktikus és stílusos terméket kínálhassak vásárlóimnak. Terveim között szerepel a környezetbarát anyagok és technológiák folyamatos fejlesztése és alkalmazása. Szeretném, hogy a Niriprint ne csak online és Balatonbogláron, hanem további üzletekben is elérhető legyen, ha az ország több nagyvárosában is megnyithatnám a saját boltjaimat, ahol a vásárlók személyesen is megtapasztalhatnák a termékeim minőségét és egyediségét. Célom, hogy a Niriprint ismert és elismert márka legyen, amelyet az emberek szívesen választanak, mert tudják, hogy a termékek nem csak szépek, hanem környezetbarátak is.”

Iringó másik fontos célkitűzése, hogy a Niriprint közösséget építsen a vásárlói körében, ahol az emberek megoszthatják egymással a fenntarthatósággal és a környezettudatos élettel kapcsolatos tapasztalataikat, ötleteiket. Szeretne inspirációt nyújtani nekik, akár különböző workshopok formájában is. „Végsősoron az a legnagyobb álmom, hogy a Niriprint egy olyan vállalkozás legyen, amely valódi értéket teremt és pozitív hatást gyakorol a világra. Hiszem, hogy a kis lépések is számítanak, és ha mindannyian tudatosan választunk, együtt nagy változásokat érhetünk el.”

Niriprint

Az érdeklődők Balatonbogláron a Várdombon tekinthetik meg a Niriprint termékeket a Piaggio Udvarban, minden nap 10-19 óráig. Az online térben pedig akár egyedi rendelésre is van lehetőség a Niriprint weboldalán keresztül.

Szöveg: Koltai Viktória

Ha kíváncsi vagy arra, kik a résztvevői a Balaton menti összművészeti projektnek, milyen területeken alkotnak, és hol találkozhatsz velük személyesen, olvasd el korábbi cikkünket a FlowBalatonról.

Ne maradj le folyamtosan frissülő tartalminkról! Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre! FELIRATKOZOM!

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!