Ezeket a dolgokat tudnia kell, ha szállásadásban gondolkodik vidéken

Életünk , Utazás

A vidéki szálláshelyek kialakítása is a turizmus egyik ága, amely a gazdaság húzó ágazata. Beszélhetünk egyszerű szálláshelyről, vagy komplex turisztikai termékről, hiszen tanyaturizmus, farmturizmus, agroturizmus és még megannyi forma létezik, működik vidéken.  Számuk időszakonként csökken, ezért fontos a megújulás, a specializálódás. Vannak tudatos fogyasztók, akik számára egyre inkább fontos az autentikus vidéki környezet, a hagyományok őrzése, valamint a természet közelsége és megóvása.

A mikro- és makro környezetben zajló változásokat sokszor nem könnyű áthidalni, de ha a motiváció nem szűnik meg, és az ember változásokra is képes, akkor bármi sikerülhet. Hazánk gazdaságára is jellemzőek a hullámvölgyek, időnként meg kell küzdeni a problémákkal. De az biztos, hogy sem a városi, sem a vidéki turizmus nem fog megszűnni. A trendek változnak, a meglévő vállalkozások átalakulnak, de jó ötletekkel, megfelelő szaktudással és kitartó munkával megvalósíthatjuk álmainkat. Ha kedvet érzel arra, hogy valami újat tanulj, nézd meg falusi vendéglátó tanfolyam részleteit és legyél te a következő, aki egy különleges szálláshely-szolgáltatásban gondolkodik. Ezzel visszaszorítható vidéken az elvándorlás és az elszegényedés. Létrejöhet elhagyatott, elhanyagolt területek, porták újrahasznosítása. Természetesen tőkére szükség van, de legalább olyan fontos tényező a kreativitás, szaktudás, elhivatottság.

Falusi vendéglátó, falusi szálláshely

 

Egy különös porta, amely az embereket becsalogatja… Sok kedves állat, finom falatok, gyönyörű zöld környezet, aprócska vagy nagyobbacska szobák és kedves emberek. Valahogy így tudunk elképzelni egy kedves, hívogató, falusi portát, vidéki szálláshelyet.

 

De vannak előírások is, amelyeknek meg kell felelni. Nem mindegy, hogy egyéb szolgáltatást is kapcsolunk a tevékenységhez, vagy csupán szálláshely-szolgáltatóként tevékenykedünk. Ha magánszemélyként végezzük, többféle tevékenységi mód és forma közül választhatunk. A szobák, ágyak számának is meg kell felelni, ezért mindennek érdemes utána nézni. A bizonylatadási formára figyelni kell, mert ha az adózó minden esetben számlát vagy egyszerűsített számlát állít ki, nincs szüksége pénztárgépre, és nyugtaadási kötelezettsége sem áll fenn. Az adózónak ilyen esetben ügyfélkapuval kell rendelkeznie, és jelentenie kell elektronikusan a hatóság felé.

Egy falusi vendéglátó feladatai 

Sokrétűek, szerteágazóak, és sokféle kompetenciával kell rendelkeznie a siker érdekében. Együttműködésre van szükség a munkatársakkal és a vendégekkel, informatikai háttértudásra a szoftverek használatához, pl. foglalások, visszaigazolások, fizetések, levelezések során. Egy falusi vendéglátó szerepe sokkal összetettebb, mint az egyszerű szállásadóé. A gazdaságában élelmiszert állít elő, saját és helyi termékekből álló vendéglátó tevékenységet folytat. Sokfelé kell figyelni, hiszen vannak megrendelések, és többek között SZÉP kártyás fizetések, de a logisztikai vagy takarítási feladatokat is el kell látni.

Érdemes mindenkivel jó kapcsolatot ápolni, hiszen a szomszéd bármikor segítségünkre lehet, az utazásszervezőkkel pedig nem árt jóban lenni annak érdekében, hogy minél többen látogassák, megismerjék a helyet. Ez a tevékenység is, mint minden más, sok adminisztrációval és feladattal jár: vendéglátás, szervezés, termelés, értékesítés, árubeszerzés, marketing…

Összegzés

Egy vidéki szálláshely-szolgáltatás sokféle feladattal jár. Érdemes minél több tudást, szakmai tapasztalatot szerezni, hogy könnyebb legyen eligazodni. A feladatok sokrétűek, adminisztráció, kommunikáció, marketing, kapcsolatépítés, jó szervezőkészség, megnyerő személyiség, kitartás, ambíció, jó vezetői készség… ezekkel a kompetenciák szükségesek a siker érdekében. A nyelvtudás ma már szinte mindenhol szükséges, hiszen bárhonnan érkezhet, akinek szálláshelyre van szüksége. A szálláshoz általában finom reggeli is jár, ezért szerencsés, ha elég nagy a porta, és megterem minden, mit reggeliként teszünk az asztalra.

Az előírások minden szegmensre vonatkoznak, érdemes elolvasni a rendeleteket, mielőtt bármibe kezdenénk. Egy tanfolyam elvégzése hasznos tudást adhat, hiszen ez is egy szakma. Szerencsés dolog, ha az ember azzal foglalkozhat, amihez kedve van. Törekedjünk arra, hogy megvalósítsuk álmainkat, és sikeressé tegyük vállalkozásunkat.

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!