Falra fel! – avagy mi fán terem a design falak festése?

Házunk és kertünk , Lakberendezés

A Design Fal Szeged két vidám, kreatív barátnő, Márti és Réka vállalkozása. Mindketten fúrni, faragni, barkácsolni szerető művészlelkek. Emellett a spakli, a sittes vödör vagy a lapos vas egyikük családjában sem ismeretlen szavak. Nem véletlen, hogy egy lakberendező tanfolyamon találkoztak, ahol közös rajongásuk a design falfestés iránt hamar összekovácsolta őket. Ritkaság még manapság a hivatásuk, ezért márkájukat lényegre törően „Design Fal” Szeged névre keresztelték. Munkáik dekoratív, utánozhatatlan falstruktúrák, amiket saját kezükkel, nagy gonddal kiviteleznek vidéki otthonokban is. Ismerjük meg általuk, miről is szól a design falfestés!

Design Fal Szeged

Búcsú az egysíkú falaktól

Márti műkörmösként, míg Réka színész végzettséggel és építőipari tapasztalattal vágott bele az egyre nagyobb teret hódító design falfestésbe. Ezzel az irányzattal – ami akkoriban újdonságnak számított Magyarországon- a lakberendező tanfolyamon találkoztak először. „A tanfolyam átfogó volt, komplex tervezési feladatokat kaptunk, és mindenbe belekóstolhattunk egy kicsit. Valaki a kiegészítőkre fókuszált jobban, mások a bútorokra, és voltunk mi, csodabogarak, akik a falak újraértelmezésétől jöttünk izgalomba”- mesélik.

„Sokan kérdezik, hogy pontosan mit is festünk a falakra?”- mondja mosolyogva Márti. „A legtöbben a falfestésről alapvetően egy tájképre, mackókra vagy virágokra asszociálnak, azonban a mi munkánk ennél komplexebb, inkább struktúrákról, hatásokról szól. Persze minden kérésnek szívesen eleget teszünk – például nemrég fejeztünk be egy gyerekszobát -, de alapvetően, ahol formákat, alakokat kérnek a falakra, ott is hozzáadjuk a saját stílusunkat. Plasztikusságot kapnak és kiemeljük őket a síkból.”- teszik hozzá mindketten.  A design falak fő alkotóeleme a dekor glett, ami egy masszív és környezetbarát anyag. Mosható és kérésre vízálló is lehet, mert impregnálható. Kiegészítő elemei a különböző csillámok, színező paszták, melyek szintén környezetkímélő anyagok. Azoknak az eszközöknek is széles a skálája, amivel ezeket falra viszik: glettvas, spakli, fángli, vödör, ecset, mintázott vagy sima hengerek és stencilek. A művek finomhangolásában pedig csak a képzelet szab határt. „ Állandó inspirációs forrásunk a természet az évszakokkal, a legegyedibb lenyomatokat találhatjuk akár a kertben is. Fel tudunk használni például egy falevelet is, aminek az erezetét belehúzzuk a falba, vagy egy régi csipketerítőt stencilnek.”- mondja Réka

Design fal Szeged - rusztikus fürdőszoba

Design falat szeretnék! Na de hová?

Szinte bárhová! „A legtöbben ezt nehezen tudják elképzelni, de tényleg nagyon sok lehetőség van. Mivel időtálló, masszív, mosható anyagokról van szó, bátran ajánljuk nappaliba, konyhába, hálószobába, vagy akár fürdőszobába, sőt padlóra is.” – mondja Réka. „ Eddig leginkább családok kértek fel minket, hogy az otthonaikban dolgozzunk, de festettünk már orvosi rendelőben, nyaralóban, vidéki kúriában, szépségszalonban és fotóstúdióban is falakat.” – teszi hozzá Márti.  A lányok arra is tudnak megoldást, ha valaki szeretne ugyan dekorációt, de nem tud elköteleződni hosszú távon a falfestés iránt. Réka és Márti képeket is festenek, kérésre klasszikus értelemben vett festett vásznakat és keretezett design falakat készítenek.  A mozgatható, fali dekorációs elemek inkább otthoni enteriőr funkciókat látnak el, de rendeltek már tőlük fotózásokhoz háttereket, és fali paneleket is.

Design fal Szeged

Az időtálló, rusztikus falak jól mutatnak vidéken

A lányok hasonló véleményen vannak, amikor a hozzájuk legközelebb álló stílusról kérdezem őket. „Én tipikusan az a lány vagyok, aki a bontott cserépbe, bontott téglába szerelmes, a rusztikus falakba, konyhákba, a magyar paraszti stílusú házakba.”– meséli Réka. „A vidéki stílus hozzám is nagyon közel áll, bár én a márvány utánzatú, kicsit csillogóbb, kicsit fényesebb falakat is kedvelem.” – mondja Márti. Abban is egyetértenek, hogy amikor felújítás alatt lévő, régi házakba kérik fel őket, akkor fontos, hogy munkájuk során ők is megőrizzék a vidéki hangulatot. Mivel mindketten lakberendezők, ügyfeleiket tanácsokkal is el tudják látni Nagyon sokszor történt már olyan, hogy határozott elképzeléssel érkeztek hozzájuk és homlokegyenest mást festettek a végére. Természetesen az ügyfél elégedettsége az első nekik, de hangsúlyozzák, hogy a finoman rusztikus vonalat, a természetességet és a „kevesebb több” elvét képviselik. Hogy őket idézzem: „Nem feltétlenül kellenek harsány színek ahhoz, hogy valami kiemelkedjen a környezetéből.” (X)

Ha megtetszettek a design falak, itt találod Mártit és Rékát: www.designfalszeged.hu

Szerző: Elekes-Vécsei Nóra

Fotók: Design Fal Szeged és  Ndoor Fotó Stúdió

Még több inspirációt találsz LAKBERENDEZÉS rovatunkban.

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!