Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és egy belőle készülő fűszeres füge chutney. Kiskoromban a nagypapám tündérkertjében, annak is a legeldugottabb szegletében élt egy hatalmas fügefa. A családi legendárium szerint Olaszországból érkezett hozzánk, a Gül Baba Türbe szomszédságába. Akkortájt nem tartozott az ismertebb gyümölcsök közé, elsődleges felhasználása felénk bor és pálinka formájában történt. Feltehetőleg a gyümölcs bizarr belseje tántorított el minket, gyerekeket a gyümölcs fogyasztásától. A kamaszkorral aztán kinyíltak a szemek és végre az országhatárok is, és jó volt viszontlátni e szép vonalú gyümölcsöt a mediterrán vidékeken és csak úgy letépni egyet az út mentén, és beleharapni a felettébb fura állagú, de annál ízletesebb fügébe.
A fűszeres füge chutney receptje
Valójában a chutney is lekvár, csak éppen fűszeres, pikáns. A füge szinte már túlburjánzó édességét vissza kell szorítani egy kis lila hagymával, vörösborecettel, no meg az elmaradhatatlan fűszerekkel. Eredményül pedig egy kiváló kísérőt kapunk húsokhoz, sajtokhoz vagy épp a reggeli vajas kalácshoz.
Hozzávalók
- 1 kg friss füge
- 1 alma meghámozva, kockára vágva
- 2 lila hagyma nagyobb darabokra vágva
- 10 dkg mazsola
- 4 dl vörösborecet
- néhány szem egész bors és koriandermag
- 2 tk reszelt gyömbér
- 2 csipet só
- ½ tk szerecsendió és szegfűszeg
- erős paprika ízlés szerint
- cukor/méz ízlés szerint
Így készül a fűszeres füge chutney
A megmosott fügék szárát levágjuk, majd felnegyedeljük. A vörösborecetben a cukrot feloldjuk, majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk, az egészet felforraljuk. A hőmérsékletet alacsonyabbra véve kb. 45 percig összefőzzük, amíg a lekvár állagot el nem érjük. Ekkor tiszta üvegekbe tesszük, és mehetnek is a szárazdunsztba.
A füge chutney-hoz hasonlóan izgalmas vidéki ízeinket, kipróbált receptjeinket RECEPT rovatunkban találod.
Ecsődi Kriszta receptje
Látogatóban Herczeg Ágota festőművész otthonában
Hajnal van. A felkelő nap első fényei milliárd vakító fénypontként...
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története
Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült...
A karácsonyfa története
Minden évben illatos, frissen vágott fenyő áll a nappaliban csodás...
Gesztenyekrémleves, ahogy mi szeretjük
Egy igazán finom téli melengető leves elkészítését szeretnénk most...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...