Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és egy belőle készülő fűszeres füge chutney. Kiskoromban a nagypapám tündérkertjében, annak is a legeldugottabb szegletében élt egy hatalmas fügefa. A családi legendárium szerint Olaszországból érkezett hozzánk, a Gül Baba Türbe szomszédságába. Akkortájt nem tartozott az ismertebb gyümölcsök közé, elsődleges felhasználása felénk bor és pálinka formájában történt. Feltehetőleg a gyümölcs bizarr belseje tántorított el minket, gyerekeket a gyümölcs fogyasztásától. A kamaszkorral aztán kinyíltak a szemek és végre az országhatárok is, és jó volt viszontlátni e szép vonalú gyümölcsöt a mediterrán vidékeken és csak úgy letépni egyet az út mentén, és beleharapni a felettébb fura állagú, de annál ízletesebb fügébe.
A fűszeres füge chutney receptje
Valójában a chutney is lekvár, csak éppen fűszeres, pikáns. A füge szinte már túlburjánzó édességét vissza kell szorítani egy kis lila hagymával, vörösborecettel, no meg az elmaradhatatlan fűszerekkel. Eredményül pedig egy kiváló kísérőt kapunk húsokhoz, sajtokhoz vagy épp a reggeli vajas kalácshoz.
Hozzávalók
- 1 kg friss füge
- 1 alma meghámozva, kockára vágva
- 2 lila hagyma nagyobb darabokra vágva
- 10 dkg mazsola
- 4 dl vörösborecet
- néhány szem egész bors és koriandermag
- 2 tk reszelt gyömbér
- 2 csipet só
- ½ tk szerecsendió és szegfűszeg
- erős paprika ízlés szerint
- cukor/méz ízlés szerint
Így készül a fűszeres füge chutney
A megmosott fügék szárát levágjuk, majd felnegyedeljük. A vörösborecetben a cukrot feloldjuk, majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk, az egészet felforraljuk. A hőmérsékletet alacsonyabbra véve kb. 45 percig összefőzzük, amíg a lekvár állagot el nem érjük. Ekkor tiszta üvegekbe tesszük, és mehetnek is a szárazdunsztba.
A füge chutney-hoz hasonlóan izgalmas vidéki ízeinket, kipróbált receptjeinket RECEPT rovatunkban találod.
Ecsődi Kriszta receptje
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...
A Balaton-felvidék leghangulatosabb piacain jártunk
Ha a nyári melegben, karunkon vesszőkosárral egy közeli termelői...