Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney

Konyhánk és kamránk , Befőzés , Receptek

Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és egy belőle készülő fűszeres füge chutney. Kiskoromban a nagypapám tündérkertjében, annak is a legeldugottabb szegletében élt egy hatalmas fügefa. A családi legendárium szerint Olaszországból érkezett hozzánk, a Gül Baba Türbe szomszédságába. Akkortájt nem tartozott az ismertebb gyümölcsök közé, elsődleges felhasználása felénk bor és pálinka formájában történt. Feltehetőleg a gyümölcs bizarr belseje tántorított el minket, gyerekeket a gyümölcs fogyasztásától. A kamaszkorral aztán kinyíltak a szemek és végre az országhatárok is, és jó volt viszontlátni e szép vonalú gyümölcsöt a mediterrán vidékeken és csak úgy letépni egyet az út mentén, és beleharapni a felettébb fura állagú, de annál ízletesebb fügébe.  

Fűszeres füge chutney recept

A fűszeres füge chutney receptje

Valójában a chutney is lekvár, csak éppen fűszeres, pikáns. A füge szinte már túlburjánzó édességét vissza kell szorítani egy kis lila hagymával, vörösborecettel, no meg az elmaradhatatlan fűszerekkel. Eredményül pedig egy kiváló kísérőt kapunk húsokhoz, sajtokhoz vagy épp a reggeli vajas kalácshoz.

Hirdetés

 

Hozzávalók

  • 1 kg friss füge
  • 1 alma meghámozva, kockára vágva
  • 2 lila hagyma nagyobb darabokra vágva
  • 10 dkg mazsola
  • 4 dl vörösborecet
  • néhány szem egész bors és koriandermag
  • 2 tk reszelt gyömbér
  • 2 csipet só
  • ½ tk szerecsendió és szegfűszeg
  • erős paprika ízlés szerint
  • cukor/méz ízlés szerint

Így készül a fűszeres füge chutney

A megmosott fügék szárát levágjuk, majd felnegyedeljük. A vörösborecetben a cukrot feloldjuk, majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk, az egészet felforraljuk. A hőmérsékletet alacsonyabbra véve kb. 45 percig összefőzzük, amíg a lekvár állagot el nem érjük. Ekkor tiszta üvegekbe tesszük, és mehetnek is a szárazdunsztba.

A füge chutney-hoz hasonlóan izgalmas vidéki ízeinket, kipróbált receptjeinket RECEPT rovatunkban találod. 

    Ecsődi Kriszta receptje

    Hirdetés

     

     

    Neked ajánljuk

    Legújabb cikkeink

    Kövess minket

    A legújabb tartalmak várnak Rád!

    Jeles napok

    „Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel

    Miklós Hajnal, képzőművész vallomása életéről, művészetéről

    Legolvasottabb

    {"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

    Szerintünk

    Hírlevél

    Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!