Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney

Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és egy belőle készülő fűszeres füge chutney. Kiskoromban a nagypapám tündérkertjében, annak is a legeldugottabb szegletében élt egy hatalmas fügefa. A családi legendárium szerint Olaszországból érkezett hozzánk, a Gül Baba Türbe szomszédságába. Akkortájt nem tartozott az ismertebb gyümölcsök közé, elsődleges felhasználása felénk bor és pálinka formájában történt. Feltehetőleg a gyümölcs bizarr belseje tántorított el minket, gyerekeket a gyümölcs fogyasztásától. A kamaszkorral aztán kinyíltak a szemek és végre az országhatárok is, és jó volt viszontlátni e szép vonalú gyümölcsöt a mediterrán vidékeken és csak úgy letépni egyet az út mentén, és beleharapni a felettébb fura állagú, de annál ízletesebb fügébe.

A fűszeres füge chutney receptje
Valójában a chutney is lekvár, csak éppen fűszeres, pikáns. A füge szinte már túlburjánzó édességét vissza kell szorítani egy kis lila hagymával, vörösborecettel, no meg az elmaradhatatlan fűszerekkel. Eredményül pedig egy kiváló kísérőt kapunk húsokhoz, sajtokhoz vagy épp a reggeli vajas kalácshoz.
Hozzávalók
- 1 kg friss füge
- 1 alma meghámozva, kockára vágva
- 2 lila hagyma nagyobb darabokra vágva
- 10 dkg mazsola
- 4 dl vörösborecet
- néhány szem egész bors és koriandermag
- 2 tk reszelt gyömbér
- 2 csipet só
- ½ tk szerecsendió és szegfűszeg
- erős paprika ízlés szerint
- cukor/méz ízlés szerint
Így készül a fűszeres füge chutney
A megmosott fügék szárát levágjuk, majd felnegyedeljük. A vörösborecetben a cukrot feloldjuk, majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk, az egészet felforraljuk. A hőmérsékletet alacsonyabbra véve kb. 45 percig összefőzzük, amíg a lekvár állagot el nem érjük. Ekkor tiszta üvegekbe tesszük, és mehetnek is a szárazdunsztba.
A füge chutney-hoz hasonlóan izgalmas vidéki ízeinket, kipróbált receptjeinket RECEPT rovatunkban találod.
Ecsődi Kriszta receptje

Csináld magad kerti ötletek – fókuszban az újrahasznosítás
Új sorozatunkban Ipacs Éva lakberendező mutat be olyan vidéken élő...

Bontásból építés – a bontott téglák dicsérete
Állandósulni látszik az a lakberendezési irányzat, mely természetes...

A levendulatermesztés története
A levendulatermesztés majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint...

Pünkösdi hagyományok, pünkösdi jelképek
Pünkösd időszaka a magyar hagyományban mindig is a párkeresésről,...

Levendulás nyári receptek: szörp, fagylalt, keksz és fűszerkeverék
Ma már hazánkban sem ismeretlen vendég a konyhánkban a levendula, a...

Gondolj másképp a cseresznyére, pitébe vele!
Sokáig a meggyes pite volt az egyik kedvenc nyári süteményem, el sem...