Galagonya, az idős és a modern emberek gyógynövénye

Életünk , Egészség

Az őszi erdőt járva feltűnhet egy-egy izzó galagonyabokor vagy más, pirosas színben tündöklő gyümölcsbokor. A galagonya tűzvörös színét már Weöres Sándor is megverselte, biztosan szinte halljátok a ritmusos vers ismerős sorait: „Őszi éjjel izzik a galagonya, izzik a galagonya ruhája. …” A különféle bogyók csábítanak arra, hogy megkóstoljuk őket. De vajon tudjátok, hogy mi minden jót tartogathat számunkra a galagonya?

Galagonya, a szívünk őre

Hazai galagonyáink között háromfélét mindenképpen érdemes megemlíteni: a cseregalagonyát vagy másik nevén kétbibés galagonyát, a nálunk védett fekete galagonyát és a természetgyógyászatban leginkább alkalmazott egybibés galagonyát (Crataegus monogyna).

galagonya az idős és a modern emberek gyógynövénye, a szívünk őre

A galagonyát az 1300-as években szívpanaszok mellett még köszvény ellen is ajánlották. A későbbi tapasztalatok, illetve kutatások bebizonyították, hogy a galagonya a legértékesebb szívre ható gyógynövény. Erősíti és szabályozza a szív működését, hosszú távú rendszeres alkalmazása is teljesen biztonságos. Teaként fogyasztható a virágos hajtásvég is, illetve a termés is.

A termést kellően érett állapotban érdemes gyűjteni, mielőtt megcsípi a dér. Gyűjtés után vékonyan kiterítve megszárítjuk, majd vászontasakban vagy jól záródó üvegben tároljuk. Amennyiben a termést teaként fogyasztjuk, úgy a 2 dl vízben a 2 teáskanálnyi mennyiséget főzni kell 1-2 percig annak érdekében, hogy a hatóanyag kioldódhasson belőle. A galagonya virágos hajtásvégéből készült teát viszont elegendő forrázással elkészíteni, ekkor a 2 dl vízhez elegendő 1 púpozott teáskanálnyi teafüvet adni.

Hirdetés

Ha már említettem a hatóanyagok kioldódását, lássuk hát a leglényegesebbeket: flavonoidok (rutin, vitexin, hiperozid), triterpén származékok, proantocianidok. A galagonya szíverősítő hatással bír, rendszeres fogyasztás mellett egy hónap alatt beállítja a szívritmust, erősíti az érfalakat. Ami miatt én külön csodálattal adózok a galagonyának, az az a tulajdonsága, hogy képes beállítani a vérnyomást: a magas vérnyomást csökkenti, az alacsony vérnyomást megemeli. A galagonyának általános nyugtató hatása is van, emiatt ajánlható fokozott ingerlékenység, szellemi kimerültség, idegi eredetű panaszok esetén. A galagonya fogyasztásának nincs ellenjavallata.

Szerző: Kelemen Lívia, gyógynövényszakértő, fitoterapeuta, a Biotitok Gyógytéka tulajdonosa 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!