
Gesztenyekrémleves, ahogy mi szeretjük
Egy igazán finom téli melengető leves elkészítését szeretnénk most bemutatni. Elkészítése egyszerű, de annál mesésebb lesz elfogyasztani. Garantáltan az egyik kedvenc levesetek lesz, amit többször is el fogtok készíteni.

Hozzávalók (4 főre):
60 dkg gesztenye
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
1,5 dl tejszín
1 l alaplé
1 dl száraz fehér bor
só, bors, kakkukkfű, pici cayenne bors
Így készítsd a gesztenyekrémlevest!
A gesztenyék domború oldalán metsszünk be kis kereszteket úgy, hogy a külső és belső héját is átvágjuk, de a húsába már nem vágunk. A sütőt előmelegítjük 120 fokra. A gesztenyéket domború felükkel felfelé egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és a tepsit félujjnyi vízzel megtöltjük, majd a sütőbe toljuk 45 percre. Az alacsony hőmérséklet miatt a gesztenye nem sül meg, de a gőzben a külső és belső héja szépen felpuhul, így könnyen hámozható lesz. Fontos, hogy csak melegen hámozható könnyen, emiatt hagyjuk inkább a sütőben, és csak darabonként vegyünk ki egy-egy gesztenyét és azt pucoljuk meg.
Ha végeztünk a pucolással, a felaprított hagymát futtassuk meg a vajon, adjuk hozzá a gesztenyéket, jól pirítsuk meg. Felöntjük a borral, majd adjuk hozzá az alaplevet. Fűszerezzük ízlés szerint. Kb. fél óráig főzzük, majd botmixerrel pürésítsük. Hozzáadjuk a tejszínt, kiforraljuk, majd tálaljuk. A tetejét tetszés szerint díszíthetjük.
Gesztenye rajongóknak kötelező olvasmány a gesztenyepüré történetét bemutató cikkünk.
Jó étvágyat kívánunk!
Neked ajánljuk

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Innovatív és környezettudatos építési technológiákat hoz 2025
Sokunk fejében az építkezés csak klasszikus módon képzelhető el,...

Vidéki, magyar, természetközeli szálláshelyek és egy csipetnyi Toszkána – II.rész
Korábbi cikkünk folytatásaként újabb hat hangulatos, stílusos vidéki...

Herczeg-Fekete Cottage: Történelem és kényelem a Mezőségen
Simontornya szőlősdombjainak a tetején, a Mózsé-hegyen elhelyezkedő...

Medvehagyma pesto
A közelgő medvehagyma szezont nem érdemes kihagyni. Általában...

Tyúkhúr, a tavaszi saláták legértékesebb alkotóeleme
A tyúkhúrról bizonyosan már mindneki hallott. De vajon azt is...