Gnocchi házilag

Konyhánk és kamránk , Receptek

A gnocchi olasz tésztaétel, közeli rokonságban áll a nokedlivel és a sztrapacskával. Valójában a bohókás nevű krumplinudli olasz változata. Mi most készítettük el először házilag, és mindenkinek csak ajánlani tudom. Sokkal ízletesebb, mint a bolti, könnyebb és zaftosabb a tésztája, össze sem lehet őket hasonlítani. Az elkészítése viszont elég időigényes művelet, úgyhogy ne akkor kezdjünk hozzá, amikor már kopog a szemünk az éhségtől.

gnocchi

Hozzávalók (4 főre):

Hirdetés

A gnocchihoz:

– 75 dkg krumpli

– 75 dkg liszt

– 35 dkg juhtúró

– 2 tojás sárgája

– só, snidling

A szószhoz:

– 1 kis fej lilahagyma

– 2 szál újhagyma

– 15 dkg füstölt, érlelt sonka

– 35 dkg gomba vegyesen, tetszés szerint (mi barna csiperkével és sitake gombával készítettük)

– 1 ek olíva olaj

– 5dl tejszín

– 3 ek tejföl

– nagy marék friss bazsalikom

– 5 ág friss kakukkfű

– 1 ág rozmaring

– só, őrölt tarkabors ízlés szerint

Elkészítés:

Megpucoljuk a krumplit, felkockázzuk, és feltesszük főni.

Amíg a krumpli fő, elkészítjük a szószt. Kevéske oliva olajon megpirítjuk a felszeletelt sonkát (pár perc elég neki), aztán a felaprított hagymát. Hozzáadjuk a gombát is, és hagyjuk megpirulni (8-10 perc). Beletesszük az apróra vágott fűszereket, szépen megfonnyasztjuk. Megszórjuk sóval és borssal. Végül felöntjük tejszínnel és tejföllel. Akkor lesz kész, ha felforrt, vagyis „még egyet rottyan”.

Ha a krumpli megfőtt, leszűrjük, és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a juhtúrót, a tojás sárgáját, ízlés szerint sót és felaprított snidlinget. Végül apránként annyi lisztet, amíg jól gyúrható tésztát kapunk. (A juhtúró miatt elég sok kell bele.) Kb. 3 centi vastag rudakat sodrunk belőle, 3-4 centinként felvágjuk, majd kis golyókká formázzuk. A tetejét bevagdossuk, vagy villával bordázzuk, hogy jobban tapadjon rá majd a szósz. Lobogó vízbe dobjuk és addig főzzük, amíg fel nem jön a víz színére (4-5 perc).

Végül a kész gnocchit nyakon öntjük a szósszal.

Jó tudni:

Ha a gombát száraz serpenyőbe tesszük (zsiradék és folyadék nélkül), és nem sózzuk meg, akkor nem ereszt levet, hanem szép roppanósra pirul.

Lévai Magdolna receptje

Jó étvágyat kívánunk!

Neked ajánljuk