Gólyavédelmi Központ nyílt Bodrogkeresztúron

Életünk , Utazás

Gólyavédelmi Központ nyitotta meg kapuit 2023. május elején Bodrogkeresztúron.  A falu egykori zsinagógájának épületében, 180 m2-en várja a látogatókat az interaktív tárlat. A kiállításhoz kapcsolódóan a szabadban madárvédelmi berendezéseket felvonultató tanösvényt is kialakított a Zöld Kör. 

Bodrogkeresztúr, a hazánkban szinte kizárólag településeken költő fehér gólyák számát illetően az egyik legnépesebb községek egyike. A lakosság lélekszáma és a lakott – azaz gólyapárok által foglalt – gólyafészkek aránya tekintetében bizonyosan a dobogó élén lévő falu Magyarországon. A 2023-ban 30 pár fehér gólyával büszkélkedő falu egyfelől amiatt kitüntetett a gólyák részéről, hogy szép számban foglalják a zömmel villanyfákon lévő fészekkereteket. Másfelől a nemzetközi és hazai csökkenést mutató tendenciák ellenére, – amelynek okait az életterük beszűkülésében kell keresni, – Keresztúron a madárbarátok nagy örömére emelkedik a létszámuk. Tavaly óta például két párral bővült a helyi populáció.

Gólyavédelmi Központ Bodrogkeresztúr Zöld Kör Egyesület

Ezt a falukép szempontjából is szerencsés természeti értéket felismerve alakította ki a Zöld Kör közhasznú természetvédelmi egyesület Petrovics Zoltán helyi ornitológus kezdeményezésére azt a Gólyavédelmi Központot, amely május 6-án ünnepélyes keretek között került átadásra a nagyközönség számára. A kiállítás installációját az Európai Unió Szlovákia-Magyarország Interreg Programja támogatta.

A megnyitó esemény szakmai szimpóziummal indult, ahol többek között Nagy Károly, a Magyar Madártani Egyesület Monitoring Központjának vezetője adott elő a fehér gólya hazai állományának helyzetéről. Majd kora délután Dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes – a térség országgyűlési képviselője -, valamint Rozgonyi István polgármester vágta át az átadást jelképező nemzeti színű szalagot. Ez egyben a gazdag kulturális kínálattal induló közönségprogram nyitánya is volt.

A családok és gyermekek számára összeállított színes kavalkád során több gólyalábas csoport, utca- és bábszínházi, valamint zenei produkció követte egymást. Az eseményt kora este a Debrecen Dixieland Jazz Band térzenéje zárta, amelynek végére az esőfelhők is összegyülekeztek és némi csapadékkal frissítették a helyszín körüli itt-ott már kikelt fiókákkal lakott gólyafészkeket.

Gólyavédelmi Központ Bodrogkeresztúr Zöld Kör Egyesület

Látogatható a Gólyavédelmi Kiállítás

A központ jelenlegi formájában a természet- és madárvédelmet kívánja népszerűsíteni, ennek a néplélekhez oly közel álló gólyamadárnak a középpontba helyezésével. A falu egykori zsinagógájának épületében egy 180 m2 nagyságú teremben kialakított interaktív tárlat várja a látogatókat, időszaki kiállítóval és foglalkoztató sarokkal, valamint egy elsősorban gólyás mesedarabok előadására megálmodott bábszínházzal, amellyel elsősorban kisgyerekek szemléletformálását tervezik a kezdeményezők. A kiállítás udvarán egy madárvédelmi berendezésekét felvonultató tanösvény és az épület mögött egy nagyalakú fából faragott gólyafigurákkal játszható sakktábla került kialakításra.

A Gólyavédelmi Központ madárvédelmi tanösvénye bármikor szabadon látogatható, kiállítása június közepéig pénteken és szombaton 1016 óra között tekinthető meg (nyár folyamán várhatóan a hét több napján is nyitva lesz a központ). Csoportok részére ettől eltérő időpontban is megtekinthető előzetes bejelentkezés alapján.

A kiállítás címe:

GÓLYAVÉDELMI KÖZPONT

Bodrogkeresztúr, Kossuth utca 30-32.

Forrás és fotók: Zöld Kör, nyitókép: pixabay.com

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!