
Immunerősítés a természet patikájából
Az őszi, hűvösebb idő közeledtével egyre jobban elkezdünk befelé figyelni, hiszen az ősz az átmenet a nyári kifelé élés, valamint a téli befelé fordulás időszaka között. Ilyenkor különösen fontos, hogy a szervezetünket felkészítsük a hidegebb, nyirkosabb, szelesebb időre, amikor könnyen leteríthet bennünket egy fertőzés. A természet kincsestárában az immunrendszerünk erősítésére is találunk gyógyírt, lássuk tehát a természetes immunerősítő szereket!

A nyári időszakban kedvünk szerint válogathatunk az ízletes, lé- és vitamindús zöldségek és gyümölcsök között. Ezekkel minden érzékszervünk jól lakik, a sejtjeink pedig energiához, tápanyaghoz jutnak. Mit tehetünk, ha beköszönt az ősz, illetve a tél? Az ilyenkor kapható zöldségek, gyümölcsök nagy része nem szolgálja kimondottan az egészségünket, kivéve a Magyarországon termő szezonális termékek, ilyen többek között az alma, a sütőtök, a burgonya, termelői mézek, házi lekvárok, savanyúságok.

C-vitamin tartalmú gyógynövények fokozzák a hidegtűrő képességünket, növelik a fizikai terhelhetőségünket, segítik a vas és a folsav felszívódását, illetve hatásukra a kötőszövet könnyebben regenerálódik. Néhány C-vitamint tartalmazó növény: csipkebogyó, csalán, homoktövis, feketeribizli, petrezselyem, citrom, káposzta.
A flavonoid tartalmú gyógynövények gyulladáscsökkentők, hatékonyan támogatják a szív- és érrendszert, görcsoldó hatásúak és tumoros megbetegedések esetén is jótékonyak. A közismert piros bogyós gyümölcsök mellett flavonoid hatóanyag tartalmú többekközött a nyírfalevél, bodzavirág, máriatövismag, hársfa.
A szaponin nevű hatóanyag a gyógynövények 70-75 százalékában fellelhető; alkalmas gyulladáscsökkentésre, vízhajtásra, kimerültség ellen, de köptető hatását is kihasználhatjuk. Szaponint tartalmaz többek között a körömvirág, a kankalin, a ginzeng.
A csípős anyagokat tartalmazó gyógynövények fokozzák a vérkeringést, így értágulatot okoznak a szervezetben. Kiválóan alkalmazhatók az anyagcsere serkentésére, görcsoldásra és helyileg reumára, ízületi- és izomfájdalmakra. Csípős anyagot tartalmaz a mustár, a paprika, a torma.
Még több cikkért a témában kattints EGÉSZSÉG rovatunkra!

Ismered a virághagyma lasagne-t? – tippek az őszi virághagyma ültetéshez
Mi is az a virághagyma lasagne és mi köze az őszi kertészkedéshez?...

Ház, amiben a színek is szeretnek lakni
Mai történetünk főszereplője két panellakó, akik gyermekeik...

Háromszáz éves vízimalmok és „szerelem kétszer” a tatai Öreg-tó partján
Tata és az Öreg-tó nagyon kedvelt kirándulóhely évtizedek óta....

Egy falatnyi Nógrád dédmama piros lócáján
A nógrádi dombvidék az ország egyik legszebb tájegysége, Palócföld...

Szegény ember gyümölcse, avagy igazi házi szilvalekvár születik
A szilva régi gyümölcsünk, mely bőséggel terem az ország több...

Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...