Kézzel készített rusztikus burkolat – a Takler birtok lelke

Életünk , Utazás

A rusztikus stílus az építészetben mindig is a természetközeliséget, a hagyomány tiszteletét és a vidéki élet szeretetét jelentette, aminek elhagyhatatlan elemei a rusztikus burkolatok, gerendák és faragott részletek. Nincs ez máshogy a Szekszárd mellett fekvő decsi szőlőhegybe simuló Takler kúria esetében sem. Ez a családi összefogásból született meseszép birtok már a távolból szemet gyönyörködtető látványt nyújt az ide érkezők számára.

A TAKLER MESE – tehetség és elhivatottság

Takler Ferenc az ország egyik legismertebb és legelismertebb borásza, aki elnyerte már az „Év Bortermelője” címet és akinek borai számtalan díjat söpörtek be az évek folyamán. De hogyan is kezdődött minden?

Hirdetés

Őseik sváb szőlősgazdákként érkeztek a térségbe az 1700-es években, ahol szorgalommal és kitartással építették gazdaságukat. A XX. századi magyar történelem azonban a Takler családot sem kerülte el. Először Takler Ferenc édesapjától vettek el mindent, ellehetetlenítve ezzel a gazdálkodást, majd lebontották a Szekszárd fő utcájában álló nagyapai házat, végül az 1970-es években Ferencet is megfosztották maradék birtokaitól.

Takler borászat - OTTI manufactura - rusztikus burkolatok
Ebben a helyzetben fogott össze apa és két fia és nulláról indulva heroikus küzdelemben, tehetséggel és elhivatottsággal élesztették újjá az ősi családi hagyományt, lépésről lépésre haladva hozták létre a ma ismert családi vállalkozást. Sok év munkája ez, egyfajta életműnek is mondható grandiózus feladat, melynek végeredménye magáért beszél.
Takler borászat - OTTI manufactura - rusztikus burkolatok

A BIRTOK, ahogy a Takler család megálmodta

A lankákkal és szőlőültetvényekkel körülvett vidéki birtok látványa valóban mesébe illő. A modern és a rusztikus stílus igényes ötvözete ez, ahol a természetes építészeti elemek és a letisztult vonalvezetésű modern dizájn könnyed és mégis nagyon természetes látványt eredményez. Az impozáns épületek egyszerre tekintélyt parancsolók és hívogatók.

Takler borászat - OTTI manufactura - rusztikus burkolatok

A közel két hektáros birtok az 1892-ben épült Fecske tanyából nőtte ki magát. Ez az épület ma a Takler család otthonául szolgál. Közvetlenül mellette áll jellegzetes tornácos verandájával az 1927-ben épült Sárközi tanya, a mai Takler Kúria, amely étteremként és wellness hotelként működik. A Kúria alatt található a rendkívül különleges látványpince és borszentély.

Takler borászat - OTTI manufactura - rusztikus burkolatok

Időutazásra hívó rusztikus burkolatok

A támfalakkal és lépcsőkkel keretezett mediterrán kert, a művészi freskókkal ékesített középkori pince, az ódon kövekkel kirakott borkápolna, a vérbeli szekszárdi tájház és kúria, valamint a reneszánsz udvar valóban időutazásra hívja a látogatókat.  Az épületbe lépve tekintélyt és büszkeséget sugárzó rusztikus stílusjegyekkel találkozhatunk, beleértve a gótikát is, mely az étterem fő stílusjegye. Tágas terek, egyedi gyártású burkolatok és az igényes berendezés teszik igazán meghitté e házat.

Takler borászat - OTTI manufactura - rusztikus burkolatok

A Kúria enteriőrjét Hoffer Ottó álmodta meg, beleértve a 400 hordót is befogadni képes látványpincét és a borszentélyt.  A belsőépítész a tervezésen túl az egyes belsőépítészeti elemek elkészítésében is részt vett, a berendezéseket és a burkolatokat kifejezetten a helyhez álmodta és rajzolta meg, sőt a Borszentélyben látható Szent György freskót is ő maga festette.

A nemes rusztikus burkolatok minden egyes eleme egyedi, kézzel készített darab, melyek igényessége és részletgazdagsága az Otti Manufactura csapatának odafigyelését dicséri.

Takler birtok
Takler birtok

Szeretnél hasonló stílusú burkolatokat otthonodba? Keresd bátran az OTTI Manufactura csapatát csodaszép székesfehérvári bemutatótermükben! www.ottimanufactura.hu 

Szerző: Pozsonyi-Tóth Viktória

Ha pedig barangolnál kicsit a Szekszárdi borvidéken, térj be a Takler családhoz!

Szereted a vidéki stílusú lakberendezést? Nézz szét VIDÉKI OTTHONOK rovatunkban is!

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

A muskátli ültetése és gondozása egyszerűen

Muskátliültetés -és gondozás egyszerűen!
A muskátli az ágyások és teraszok egyik legnépszerűbb virága. Nem véletlenül: ez a változatos növény megannyi színben és formában gazdagítja a teraszok és kertek színes palettáját.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!