Kihirdették a 2023-as Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait

Életünk , Portré

 2023. februárjában hirdették ki a 41. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait. Az idei évben 269 fotográfus pályázott összesen 2443 művel. Az elmúlt évekhez hasonlóan, a pályázati anyagokból már készül a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, melynek megnyitójára április 12-én kerül majd sor. A zsűri számos kategóriában díjazta a beérkezett képeket, melyek közül a saját, szubjektív, „vidéki” szemüvegünkön keresztül hoztunk egy kis ízelítőt.

Legvidékibb sajtófotók – szerintünk… 

Mindennapi élet kategóriában díjazták Szöllősi Mátyás Anyóka című fotóját, melyen egy idős pásztorasszony alszik a háza melletti réten a romániai Nagyszalonta közelében.

41. Magyar Sajtófotó Pályázat - Szöllősi Mátyás, szabadfoglalkozású Anyóka című képe

Szöllősi Mátyás (szabadfoglalkozású), Anyóka – 41. Magyar Sajtófotó Pályázat

Falu a hegyen

Minden évben van néhány kép, mely kitörölhetetlenül beég. Az idei évben nekünk Éder Vera Falu a hegyen alkotása is ezek közé tartozik, mely a Fitos Dezső társulat A falu című előadásához készült. Az előadással és a hozzá kapcsolódó, a budaörsi Kőhegyen készült fotósorozattal a társulat Korniss Péter munkássága előtt tiszteleg. 

41. Magyar Sajtófotó Kiállítás - Éder Vera, Falu a hegyen - 2023

Éder Vera (szabadfoglalkozású), Falu a hegyen, 41. Magyar Sajtófotó Pályázat

Volt egyszer egy Giro d’Italia Magyarországon…

Vanik Zoltán fotósorozata a Sport kategóriában került a díjazott művek közé. Képein a 2022-es Giro d’Italia hazai szakaszát örökítette meg. Ezen a képen a Szigligeti Vár szolgál meseszép háttérként a kerékpáros versenyhez. 

Szigliget - Vanik Zoltán, Giro d'Italia Magyarország, 2022 - 41. Magyar Sajtófotó Pályázat

Vanik Zoltán (Magyar Kerékpáros Szövetség), Volt egyszer egy Giro d’Italia Magyarországon, 41. Magyar Sajtófotó Pályázat

Visnyeszéplak

Kállai Márton sorozatában Visnyeszéplak, az egykor szinte teljesen elnéptelenedett falu életét dokumentálta, melyért dicséretben részesült. Képein a világ és környezeti ártalmak elől elköltöző, ott új életet kezdő közösség mindennapjait mutatja be. Visnyeszéplak a Zselic közepén található, benépesülése az 1990-es években kezdődött amikor főként budapesti értelmiségiek jöttek ide elvonulni. „A közösség összetartó ereje a mindennapokban megélt hitélet és a közös értékrend, melyben a hagyományos paraszti élet fedezhető fel. A legtöbben nagycsaládokban élnek, nem ritkán öt-hat gyereket nevelve. Az első itt született generáció mára felnőtt, az értelmiségi háttérnek köszönhetően jellemzően egyetemi tanulmányokat folytatott. A falu igazi jövője az ő kezükben is van.” – írta pályázatában az alkotó.

41. Magyar Sajtófotó Pályázat - Kállai Márton, Szabad Föld -Visnyeszéplak

Kállai Márton (Szabad Föld), Visnyeszéplak, Húsvéti áldozás, 41. Magyar Sajtófotó Pályázat

41. Magyar Sajtófotó Pályázat - Kállai Márton, Szabad Föld -Visnyeszéplak

Kállai Márton (Szabad Föld), Visnyeszéplak, Jellemzően állattartásra alkalmasak a földek, de területhez jutni egyre nehezebb, 41. Magyar Sajtófotó Pályázat

Nekem a Balaton….

„Dübörgő földek felett a néma égbolt” címmel pályázott Balázs Zsolt a 2022-es nyári aszályról készült sorozatával, mellyel Természet és tudomány kategóriában 1. díjat érdemelt. „2022-ben több hónapon át tartó, rendkívüli aszály sújtotta Európa nagy részét, köztük Magyarországot is. Az öntözőcsatornák, víztározók, tavak nagy része az Alföldön kiszáradt és az ország két legnagyobb tavának, a Balatonnak és a Velencei-tónak a vízszintje is jelentősen lecsökkent.” – olvasható a szerző pályamunkájában.

Balázs Zsolt, Fürdőzők - 41. Magyar Sajtófotó Pályázat

Balázs Zsolt, szabadfoglalkozású, Fürdőzők kánikula idején, 41. Magyar Sajtófotó Pályázat

Az összes díjazott művet itt lehet megtekinteni: www.sajto-foto.hu

Stílusos vidéki szállásajánlatunk a Balatonnál

Gejzír Vendégház Tihany

Gejzír Vendégház – Tihany

Cím: Tihany, Cserhegy

Leírás:  Szüleinktől kaptunk egy pici birtokot egy nádtetős présházzal, ahol gyermekként szüreteltünk és venyigéből rakott tűzön gardát sütöttünk… „Kézbe vettük”, alakítottuk és ez született belőle. Élvezzétek azt a nyugalmat, csendet, kakukkfűillatot, amely a mai napig bennünket is elvarázsol… Az igazi szőlőhegyi hangulatú, balatoni panorámás vendégházunk 2-4 fő számára nyújt pihenési lehetőséget. 

Foglalás, érdeklődés: Küsz Marianna https://www.facebook.com/gejzirvendeghaztihany

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!