Mandulavirágzás a Szent György-hegyen innen és túl

Életünk , Utazás

A mandulavirágzás úgy tartozik hozzá a tavasz kezdetéhez, mint talp a cipőhöz. A Balaton felett magasodó tanúhegyeken pár napja még csak a tél nyomait láttuk a lecsupaszodott, lakatlan fákon és bokrokon. A nyugalmas, s egyben unalmas látvány eddig tartott, mert most már a fedetlen hegyoldalakban egyre inkább megmutatkoznak a fehérből rózsaszínre váltó törékeny mandulavirágok. 

Hirdetés
Mandulavirágzás a Szent György-hegyen a Lengyel kápolnánál, Balaton-felvidék

Biztosan állíthatjuk, hogy az egyik legszebb látvány tavasszal a Balaton-felvidéken a mandulavirágzás. Hazánkban a csonthéjas termések fái közül először a mandula borul virágba, az országon belül jellemzően ezen a vidéken történik meg leghamarabb.  Bár nem övezi akkora szenzáció és turista áradat, mint Japánban a Sakura-ünnepet, attól még jelentős esemény ez nekünk. És persze kötelező program szerelmes pároknak, menthetetlenül romantikus alkatoknak.

Mandulavirágzás a Balaton-felvidéken, Szent György-hegy

Szent György-hegyen innen, manduláson túl

Mondhatni a hegy jelképévé vált az 1760-ban épült, barokk stílusú napsárga Lengyel-kápolna. Márciusban is csodálatos. Itt járva feltétlenül nézzük meg a vele majdnem egyidős, műemléki védettségű Tarányi-présházat. A közelben megkóstolhatjuk a hegy egyetlen működő forrásának, az Oroszlánfejű kútnak – másik ismert nevén Oroszlán szája – vizét. 1901-ben foglalták forrásszájba az itt feltörő vizet, mely több száz éve természetes vízlelő helyként ismert.

Mandulavirágzás a Balaton-felvidéken - Szent György-hegy, Lengyel kápolna
Szent György-hegy Tarányi présház, Balaton-felvidék
Oroszlán-szája forrás, oroszlános kút, Szent György-hegy, Balaton-felvidék

Mandulás kisokos

A tavasszal elsőként kivirágzó fa a Bibliában az állandó éberség szimbóluma. Termését már jóval a Krisztus előtti időkben is fogyasztották, a világ egyik legrégebbi csemegéje. Ázsiából került a Kárpát-medencébe a Római Birodalom idejében. A rózsafélék családjába tartozó növény két változata a keserű, és az édes mandula. Szárazságtűrő, szereti a meleget és az enyhén meredek, déli fekvésű domboldalakat.  A mediterrán égövön és annak északi határvidékén is bőségesen teremhet. 

Mandulavirágzás a Balaton-felvidéken

Ahol a szőlő jól érzi magát, oda a mandulafa is szívesen költözik. A belőle készült növényi olaj magas koncentrációban tartalmaz E-vitamint, így a kozmetikai ipar és a babaápolás egyik elsőszámú olaja. Mivel a marcipán alapanyaga, a cukrászat számára is nagyon értékes. Magja és a belőle készült mandulatej, és joghurt a vegán étkezésbe is illeszkedik.

Virágzó mandulafák a Szent Gyrögy-hegyen, a Balaton-felvidéken

Mandulavirág túra

Magyarország mandulatermő vidékei közül a Balaton-felvidék a legjelentősebb. A Szent György-hegyen kívül Tihanyban, Balatonakaliban, Szentbékkállán is teremnek híres mandulaültetvények. Minden évben, teljes mandulavirágzáskor az alsóörsi Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület szervez egy könnyen teljesíthető gyalogos túrát, ahová várják szeretettel a kirándulókat. A pontos dátum időjárás függvénye, idén tervezetten április 1-jén lesz.

Kellemes időtöltést kívánunk!

Szöveg: Elekes-Vécsei Nóra, Fotók: Lindner Monika

Még több jó helyért irány UTAZÁS rovatunk!

 

Neked ajánljuk