Megérkezett az őszi kollekció a kertekbe…

Házunk és kertünk , Kertészkedés

Egy hosszú, perzselő, forró nyár után (végre) megérkezett az ősz, ami valljuk be, hogy vegyes érzelmeket vált ki az emberekből. Egyesek kifejezetten nem örülnek neki, hiszen beköszönt ezzel együtt az esős, esernyős- gumicsizmás, hűvösebb idő. Aztán ott van egy másik tábor, köztük jómagam is, aki annak ellenére, hogy nyári gyerek, mégis vágytam erre az évszakra. Hogy miért? Mert csodálatos, színpompás, lenyűgöző.

Őszi dekoráció termésekből, bogyókból - Norka Dekor

Lenyűgöz a természet, ahogy a fák aranyba, vörösbe, narancsba váltanak, lenyűgöznek az őszi termések, a formák, a színek. Egyszerűen csodálom ilyenkor a természetet. Na de nézzünk csak körül otthon a saját környezetünkben. A kertekbe is beszökik az ősz, és szeretett növényeink őszi kollekciójukat öltik magukra.

És akkor jöjjön egy kis kedvcsináló, hogy miért is érdemes várni az őszt.

Őszi kollekció a kertekben - őszi dekoráció a kertből

Bemutatom most a kedvenc növényeimet, amelyekből egy kis fantáziával gyönyörű asztaldíszt készíthetünk otthonra, hogy a lakásban is gyönyörködhessünk az őszi színekben.

Itt van a hortenzia, annak is a bugás, illetve a kerti változatai. Nyári színe először púder rózsaszín, majd őszies színbe vált, folyamatosan, egyre erősebben és élénkebben, végül egy gyönyörű bordós-pinkes árnyalatot fest. 

Őszi dekoráció - bugás hortenzia

Nem hiányozhat a kertből a varjúháj sem. Többféle létezik belőle, különbözű színű, általában rózsaszínes virágokkal. Ahogy rövidülnek a nappalok, úgy kezd színesedni a virág, így a nyári, kezdeti zöld szín egyszer csak rózsaszínbe, majd mély rózsaszínbe, illetve bordó színbe vált. Rendkívül tartós növényről van szó, hetekig is eláll vázában, de én például őszi koszorúba tűzve is felhasználom. 

Őszi dekoráció - varjúháj

Aztán ott van a krizantém. Az ősz megannyi árnyalatában elérhető, nem hiányozhat az őszi kertből és csokorból. Nagyon jól mutat ágyásba kiültetve, vagy akár kaspóban tartva is. Megosztó növény, de én személy szerint nagyon szeretem.

Jöjjön a dália, az ő sokszínűségük igazán lenyűgöz, ne sajnáljuk levágni ilyenkor a virágokat, hiszen a dália azon évelők közé tartozik, amit ősszel az első fagyok előtt ki kell szedni a földből. A pasztell színtől, a hibrid fajtákon át (pl. Cafe au lait), az egészen sötét burgundi színig minden árnyalatban megtalálható.

Őszi dekoráció - vadszőlő

De hogy mitől lesz igazán őszies a kompozíció, amit készíthetünk magunknak?

Az őszi termésektől: ott van a csipkebogyó, a vadszőlő, a kecskerágó termése, ezek mind-mind fantasztikusan feldobják a csokrot, igazi őszies külsőt kölcsönözve neki. Munkáimban mindig felhasználok valamilyen bogyós ágat, termést, hiszem, hogy ezek adják meg egy-egy kompozíció eszenciáját.

Tipp: hogy még ősziesebb legyen a kompozíció, tedd a csokrot egy kifaragott tökbe. Ajánlott a faragott tök belsejébe egy pohár vizet tenni és a csokrot abba helyezni, hogy tartósabb legyen.

Őszi tökös dekoráció a kertből - Norka Dekor

Szeressük hát az őszt, élvezzük növényeink őszi megjelenését, kertészkedjünk kedvünkre, sütkérezzünk az utolsó meleg napsugarakban, alkossunk és öltöztessük otthonunkat őszi színekbe! Üljünk ki a teraszra egy bögre forró itallal egy pokrócba bugyolálva és élvezzük Petőfi sorait miközben körülvesz az ősz ezernyi színe!

„Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja Isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem. 

Levetette szép ruháit,
Csendesen levetkezett;
Majd felöltözik, ha virrad
Reggele, a kikelet.

Aludjál hát, szép természet,
Csak aludjál reggelig,
S álmodj olyakat, amikben
Legnagyobb kedved telik.”

Szöveg: Németh Nóra

Fotók: Norka Dekor, Széll Bálint, Vidéki Élet Magazin

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!