
Narancsos sárgarépa krémleves
A sárgarépa krémleves viszonylag új lakója a receptes könyvemnek, de mióta velünk van, senki sem bánja. Ez a gyönyörű sáfránysárga leves igazán krémes és finom. Már a színe is megvidámít, az íze pedig mesés, amit a narancs tesz még különlegesebbé. Hideg napokra különösen ajánljuk.

Hozzávalók (4 főre):
5 nagy sárgarépa
1 fehérrépa
1 fej vöröshagyma
8 dkg vaj
1 narancs leve
1/2 narancs héja
zöldség alaplé vagy víz
1/4 kk szerecsendió
1 dl főzőtejszín
1 ek liszt vagy keményítő
csipetnyi bors
1 kk dijoni mustár
csipetnyi cukor
Elkészítés
A zöldségeket megpucoljuk, a répákat vékony karikákra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, és a vajon üvegesre pároljuk. Hozzáöntjük a répakarikákat és kicsit hagyjuk puhulni őket. Az egészet felöntjük a zöldség alaplével, annak hiányában vízzel. Annyi levet adunk hozzá, hogy ellepje a répákat. Megborsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, a dijoini mustárt, és egy kevés cukrot. Fedő alatt főzzük.
Félidőben hozzáadjuk a narancs levét és héját. Ha puhára főtt a répa, akkor botmixerrel alaposan összeturmixoljuk. A főzőtejszínt kikeverjük a liszttel vagy a keményítővel, hozzáadunk óvatosan egy keveset a levesből, majd hozzáöntjük a leveshez, és hagyjuk, hogy felforrjon.
Ötlet
Ha nem szeretnél lisztet vagy keményítőt használni, annyi lével turmixold le a répát, amennyi pont ellepi és így elég sűrű lesz akkor is a levesed, ha csak a tejszínt adod hozzá a végén.
Tálaláskor tetszés szerint magokkal és zöld fűszerekkel díszítheted.
Tipp!
Sárgarépa szeleteléshez is találsz profi eszközöket a nagykonyhai szeletelőgép webshopban, de ha házi készítésű kürtőskaláccsal vagy gofrival lepnéd meg a családot vagy a barátokat, akkor is érdemes itt szétnézned!
Ecsődi Kriszta receptje
Fotó: Alesia Kozik, Pexels
Jó étvágyat kívánunk!
Neked ajánljuk

Vidéki báj a fővárosban – Bemutatjuk az Év Háza 2025 közönségdíjas otthonát
A Mérmű Építész Stúdió 1980-ban alakult műemlék-helyreállítási...

Rejtett ékszerdoboz a város szélén – Bogdán Klára fazekasnál jártunk
Ez a történet egy biciklizéssel kezdődött. A város legutolsó háza...

ORMÁNSÁGI BŐKÖZ FESZTIVÁL 2025 – JUBILÁLÓ ESEMÉNY
2025-ben, már tizedszerre rendezik meg a Bőköz Fesztivált...

A levendulatermesztés története
A levendulatermesztés majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint...

Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...

Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság
A napszínű, lédús sárgabarackok idénye javában tart. Biztosak...